Галерия

Лъвски скок, 2018

На 14 и 16 февруари се проведоха традиционните състезания по Лъвски скок, посветени през 2018 година на 145 годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В състезанията участваха учениците от втори, трети и четвъртите класове на ОУ "Любен Каравелов". Победителите получиха грамоти и медали.

Коледни вълшебства

Коледно тържество в ОУ "Любен Каравелов" на групите по интереси на проект "Твоят час": ДТГ "Искрици"- екип "Жар"; "Хоро се вие, извива", "Четки за мечти" и вокалната група с песни и коледари. Публична изява

Седемте мисии или как 4 г клас спасиха дядо Коледа от снежната кралица

Коледен спектакъл на ДТГ "Искрици" по проект "Твоят час" с ръководител ст. учител в начален етап - К. Павлова. Сценарият е написан специално за участниците в детската творческа група от г-жа Д. Сиракова - член на съюза на българските писатели и ръководител на лит. клуб "Иван Деспотов". Гости на публичната изява бяха представители на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и радио Видин, екип за подкрепа на личностното развитие на учениците, родители и приятели на ДТГ "Искрици".

Национална седмица на четенето 2017

Националната седмица на четенето в ОУ „Любен Каравелов”-гр. Видин От 11 до 15 декември за поредна година стартира националната седмица на четенето. В нашето училище тя бе отбелязана с поредица от дейности. Любими приказни герои от познати детски четива гостуваха при най-малките ученици от подготвителна група на госпожа Трифонова. Учениците от IV „г“ клас представиха драматизации на приказките „Мързелан и Мързеланка“ по Асен Разцветников и „Червената шапчица“. След това малчуганите преразказаха любимата си приказка. В първи клас слушаха „Приказки, прочетени от кака и батко“. Учениците в третите класове споделиха впечатления от книгата, която четат в момента, препоръчаха я на съучениците си, а в прогимназиален етап бе осъществено четене на най-българската книга „Под игото“ от Иван Вазов. През втория ден от седмицата бяха проведени състезания в начален етап – „Най-добър по правопис“, „Най-добър четец“ „Най-добър разказвач“. Дарения на книги за училищната библиотека от родители и ученици; информационна среща с ресурсните учители и родители за подкрепа на ученици, които имат проблеми в езиковото развитие; писане на съчинение по зададено начало съпътстваха третия ден. „Маратон на четенето - Четене с публични личности“ в четвъртия ден от седмицата. Гости на мероприятието бяха: Ненчо Славчев - председател на дружеството на видинските писатели; Йоана Ванкова - НЧ „Светъл ден“; Диана Сиракова- член на Съюза на българските писатели и един от ръководителите на литературен клуб „Иван Деспотов“, Зорница Климентова-писател и преподавател в нашето училище, колеги от екипа за личностна подкрепа в училище, ученици от прогимназиален етап. В маратона на четене участваха излъчените от четирите паралелки най-добри четци четвъртокласници и второкласниците от класа на г-жа Климентова. В края на четенето на историите за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, учениците получиха грамоти за своето представяне. В група за ЦДО – III клас, II група гостуваха родители на учениците, които прочетоха свои любими приказки от детството. Учениците представиха драматизация от „Патиланци“ на Ран Босилек. В последния ден в първи клас бе проведена игра „Да намерим римите“, в III клас деца творци представиха свое лично творчество пред съученици и родители. Седмокласниците изготвиха проект на списък с книги, които трябва да прочете всеки техен връстник.

"Подари ме" - кампания БМЧК - Видин

На 6 декември 2017г. учениците от ОУ "Любен Каравелов", Видин първи предадоха събраните коледни изненади на представителите на Български младежки Червен кръст - Видин, във връзка с набирателна кампания "Подари ме". Инициативата е за набиране на нови или запазени играчки и канцеларски материали (боички, пастели, моливи и др.) и се осъществява на територията на видинските училища от 27 ноември до 08 декември. От събраните материали и играчки предстои да бъдат направени Коледни пакети за деца в неравностойно положение от област Видин. Нашите ученици се включиха с голям ентусиазъм и съпричастност на истински добротворци, за да зарадват децата в навечерието на светлите християнски празници. Благодарим на ученици и родители!

Транснационална проектна среща

На 22 и 23 ноември 2017 година училището ни бе домакин на транснационална среща за планиране и организация на проект "Националните игри и спортове ни обединяват" -проект № 2017-1-PL01-KA219-038601_3, стратегическо партньорство между училища, финансиран по програмата „ЕРАЗЪМ+“ на ЕК. Освен нашето училище, участват и училища от Полша (координатор), Португалия, Румъния, Словения и Турция. Проектът ще се изпълнява от 01.09.2017 г. до 31.08.2019 г. След сърдечното посрещане, ученици от IV г клас представиха България, Видин и училището в училищния музей. Последва разходка из класните стаи и работна среща на екипа. Старши учители по физкултура Пламен Панов и Павлина Маркова показаха демонстрационни уроци по традиционни спортни игри за деца и разучаване на български народни хора. В дните на визитата гостите разгледаха историческите забележителности на нашия град и уникалната красота на Белоградчишките скали, пещерата "Магура".

Пътуващо сандъче № 18 в клас

На 23 ноември с голяма радост учениците от класа на ст. учител в начален етап Колетка Павлова за втора година посрещнаха пътуващо сандъче с детски книги. Този път книжките са много повече - 43, цветни, интересни и забавни. Гости бяха ръководството на училището и старши експерт по български език и литература Галя Павлова към РУО Видин. Емоцията споделиха и малките възпитаници от подготвителна група, които също откриха книжки за тяхната възраст. Заедно с родителите си и госпожа Трифонова, те ще се докоснат до магията на детската книга. Останалите книги ще посетят и другите четвъртокласници в училище в рамките на два месеца..

Ден на християнското семейство 2017

На 21 ноември 2017 година в актова зала „Стефан Еленков“, литературният клуб с ръководители Диана Сиракова и Колетка Павлова, отбеляза деня на християнското семейство. Цвети, Влади и Боби запознаха своите връстници от групите за целодневно обучение, родители и учители с историята и любопитни факти за въведение богородично и деня на християнското семейство чрез презентация. След това чаровните малки членове на клуба от вторите класове направиха своя дебют и представиха стихове за семейството и рода, много детски песни. В програмата настроение създадоха и народните танци "Ръченица", "Батут"и "Ганкино хоро"на групата за народни танци "Хоро се вие, извива", с ръководител Веселка Иванова. Директор Любка Найденова връчи поощрителната награда от националния конкурс за рисунка по безопасност на движението "Не на войната на пътищата" по повод на световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, на Николай Бориславов Борисов от класа на Колетка Павлова. Снимки: Колетка Павлова

Ден за възпоменание на жертвите от ПТП

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия. Традиционно комисията по БДП организира за 17 ноември разнообразни мероприятия. Учениците се включиха в конкурс за рисунки, гледаха разяснителна презентация за този ден, както и за безопасното придвижване по пътя; получиха награди за призовите места в конкурса; участваха в забавни игри с малки предметни награди. Най-красивите рисунки са подредени в изложба до централния вход на училището. Гост на деня бе инспектор Христов от КАТ и представители на областния център по превенция на наркомании и зависимости във Видин. Събитието бе отразено от местните медии.

Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

На 1 януари 2018 година, след 10 годишно членство в ЕС, България за първи път ще председателства Съвета на ЕС, в рамките на шест месеца, до месец юни 2018. Разяснителна кампания сред учениците в ОУ "Любен Каравелов" се проведе на 15 ноември чрез презентации, подходящи за ученици от начален етап и такива за прогимназиален етап; изложба от рисунки и материали за ЕС. Малките ученици направиха логото на българското европредседателство.

107 години училище "Любен Каравелов"

На 7 ноември 2017 година нашето училище отбеляза своята 107-ма годишнина и 183 години от рождението на патрона Любен Каравелов. Празникът започна с традиционна щафетна обиколка за преходната купа. Тя бе спечелена от отбора на V - а клас. След награждаването, състезатели и ученици поднесоха цветя пред барелефа на Любен Каравелов. По класове бе проведен час на класа, посветен на училището, на живота и делото на Любен Каравелов. Изложба от рисунки и макети на тема „Обичам те, мое мило отечество!“, кътове за будителите и проекти на класовете разгледаха учениците. Литературният клуб и ученици от 4 клас проведоха четене за будителите в музея на образованието, пяха възрожденски песни. Да научат повече, гости им бяха учениците от подготвителна група. Музеят бе посетен по-късно и от първокласници, както и от други възпитаници на училището. Кулминацията на празника се проведе в актова зала "Стефан Еленков". След химна на будителите, ученици от вокалната група изпяха песента "Хубава си, моя горо". Последва презентация-доклад за живота и делото на големия българин и родолюбец, след което учениците от литературния клуб представиха композицията "Учете се, мои птички", с която завоюваха призовото 3-то място на националния конкурс във Враца 2017. Още песни и народни танци съпътстваха програмата. Поздравителни адреси от кмета на община Видин, колегата Дани Любенова от далечна Германия, прочете директор Любка Найденова. Тя награди с грамоти изявени ученици и дългогодишните главни учители Николина Монова и Елка Петкова. Даная Любенова от 4 г клас получи поредната си национална награда за трето място от конкурс на Национален дворец на децата - София.

Димитровден-духовен празник на Видин, 2017

Ученици и учители от ОУ "Любен Каравелов" взеха участие в отбелязване на духовния празник на града ни - Димитровден.

Ден на видинската екология, 2017

За 16 поредна година във Видин беше отбелязан Денят на видинската екология – 23 октомври, определен с решение на Общински съвет – Видин от 2002 година. Мотото на екопразника тази година е „Чистота – Видин – Северозапад“. Ученици от 4 - г клас с класен ръководител Колетка Павлова взеха участие в мероприятието. На празника бяха отличени десетте най-добри млади еколози. Сред тях са и Даная Любомирова и Естел Тихомирова от 4 - г клас на нашето училище. Наградени бяха и носителките за 2017 година на титлите Мис „Дунавска русалка“ - Беатрис Петрова и лице „Бълкарка-Северозапад“ - Радослава Маринова, бивш възпитаник на ОУ „Любен Каравелов“.

Европейски ден на спорта 2017

На 29 септември 2017 година ОУ ”Любен Каравелов” участва в Европейски ден на спорта за трета година. Той бе открит с танца Флашмоб и с приветствие от директор Любка Найденова. Европейският ден на спорта в училище е създаден по модел на унгарското начинание Национален ден на спорта в училище, събитие организирано ежегодно от Унгарската федерация за училищни спортове през последните 10 години. Основната цел на събитието е да насърчи физическата активност като заложи на елемента на забавлението, затова денят бе изпълнен с много игри, спорт и веселие. В България провеждането му се координира от Сдружение BG Бъди активен. За най-малките ученици от първи и втори клас се организираха щафетни игри. Йога и състезание по "Народна топка" за учениците от третите и четвъртите класове, а за най-големите ученици - състезания по футбол, волейбол и стрийтбол. В обособените свободни зони имаше разнообразни игри с обръчи, топки, федербал, ролери. Спортният ден завърши с народни хора. Под мотото „Нека играем заедно” премина денят, в който заедно с учениците участваха родители, учители, бивши възпитаници на училището.

Европейски ден без загинали на пътя

Европейски ден без загинали на пътя се проведе на територията на цяла Европа на 21 септември, в частност и в ОУ „Любен Каравелов“, гр. Видин. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации. Учениците от начален етап се включиха в отбелязването на този ден чрез участие в конкурс за рисунка по БДП, изложба на открито, награждаване на победителите. В часовете на класа чрез кратка презентация, както и по училищното радио, бяха запознати с операция EDWARD /European Day Without A Road Death/. Целта е в този ден по пътищата на да няма загинали хора. „Спаси животи!“ Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътната полиция в България по повод 21 септември. Инициативата на TISPOL, /Европейската мрежа на службите на пътна полиция/, се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите и децата да са по-внимателни на пътя.

Международен ден на точката 2017

На 15 септември за поредна година класът на ст. начален учител Колетка Павлова, се включи в международната инициатива за отбелязване на Деня на точката. Международният ден на точката-15 септември е световен празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството. Започва на тази дата през 2009 година когато учителят Тери Шей внася в класната стая книгата на Питър Рейнолд „Точката“. Точката е история на грижовни учители, които искат да вдъхнат на своите ученици смелост и увереност в собствените им способности и самочувствието „Аз мога“.

Тържествено откриване на новата учебна година

В 9:00 часа на 15. 09. 2017 г. започна тържественото откриване на учебната 2017/2018 година. Своите приветствия поднесоха директорът Любка Найденова, обл. управител Албена Георгиева, зам. кмет Десислава Тодорова, представителят на РУО Видин г-жа Галя Павлова - ст. експрт по български език и литература. Тържеството продължи с празнична програма. Първокласниците и учениците от подготвителна група проведоха своя първи вълнуващ урок. Успешна, ползотворна и спокойна нова учебна година!

Международен ден на грамотността 2017

На 8 септември 2017 година, малко преди старта на новата учебна година бъдещите четвъртокласници от класа на Колетка Павлова, учители и родители за трета поредна година отбелязаха международния ден на грамотността. Този ден е обявен от Юнеско за такъв през 1965 година. Честван е официално през 1966 г. С презентация, четене на откъси от любими книжки, отгатване на гатанки и импровизирана драматизация на популярна българска народна приказка учениците показаха, че обичат четенето. Радио Видин направи репортаж. Снимки: Красимир Каменов-радио Видин, Колетка Павлова

N - измеримо - премиера - 21. 06. 2017

Читалище "Цвят 1870" бе домакин на литературен салон на дружеството на видинските писатели, в който водещата на салона - Диана Сиракова и редакторът Ненчо Славчев представиха новата книга на нашият колега - талантливата авторка Зорница Климентова "N - измеримо". Сред гостите на премиерата бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, директорът на СУ "Любен Каравелов", гр. Видин - Любка Найденова, представител на РБ "Михалаки Георгиев", колеги и приятели на авторката. Специален гост бе Красимир Михайлов, който изпълни няколко песни. Книгата "N- измеримо" е сборник от разкази, обособени в три раздела: I - На тези, които са!; II- На низшите духом; III - На тези, които.... Успех на книгата и Зори Климентова!

Математическа лингвистика - проект "Твоят час" - финал

Интересно и забавно приключи своята дейност за учебната 2016-2917 година по проект "Твоят час" групата по интереси "Математическа лингвистика" на ст. учител в прогимназиален етап Елка Петкова - преподавател по математика. Гости на заключителната дейност бяха колеги и родители.

Клуб "Млади възрожденци" - проект "Твоят час"

Май месец бе заключителната дейност на клуб "Млади възрожденци" с ръководител ст. учител в прогимназиален етап Ваня Гергова. - преподавател по история. Мероприятието бе проведено в училищния музей. Гост на тържеството бе директорът на училището Любка Найденова.

Математика - VII клас - проект "Твоят час"

На 8 юни 2017 година се състоя заключителното мероприятие на групата за преодоляване на обучителни затруднения по математика по проект "Твоят час" с ръководител г-жа Виолета Цокова - старши учител в прогимназиален етап. Сред гостите бяха главен учител в начален етап Красимира Иванова, старши учител в начален етап Ася Нешова, родители. Учениците показаха придобитите знания и това, че математиката трудна може да бъде забавна и интересна.

"Палави усмивки" - проект "Твоят час"

На 06. 06. 2017 в съвместна изява в салона на Военен клуб Видин, ДТГ "Палави усмивки" по проект "Твоят час" и литературен клуб "Иван Деспотов" показаха създаденото през годината, както и произведенията, с които участваха на 55-тия национален рецитаторски конкурс в гр. Враца. Сред официалните гости бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, г-н Анжело Методиев, зам.-областен управител на Видин и г-жа Десислава Тодорова, зам.- кмет на Община Видин, представители на РБ "Михалаки Георгиев", читалище "Цвят", главен учител Красимира Иванова от СУ "Любен Каравелов". В края на тържеството децата, завоювали трето място на националния конкурс получиха своите индивидуални грамоти и награди. Учениците от ДТГ "Палави усмивки" бяха наградени с грамоти за отлично представяне през годината в дейности и изяви по проекта.

В света на професиите

Заключително мероприятие на учениците от начален и прогимназиален етап по проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" -"В света на професиите" се състоя на 31 май 2017 година в СУ "Любен Каравелов", гр. Видин. Нашето училище е единствено в областта, включено в инициативата Оперативна програма "Наука и интелигентен растеж". В края на мероприятията учениците се забавляваха с актьора Ники Станоев-възпитаник на СУ "Л. Каравелов".

Годишно ателие - проект "Твоят час"

На 29 май 2017 година ателие по изобразително изкуство "Усмивка" - група по интереси по проект "Твоят час", проведе заключителното си мероприятие. Учениците и ръководителката Анриета Томова - учител в начален етап подредиха изложба от свои творби, изработени през годината и рисуваха на асфалт. Гости на годишното ателие бяха родители, колеги и деца от други групи по проекта. Събитието бе отразено от радио "Видин".

55-ти Национален рецитаторски конкурс

На 27 май 2017 година представителна група от девет ученици от ДТГ "Палави усмивки" по проект "Твоят час", носеща името на училищния вестник "Жар", спечели третото място в раздела за групови изпълнения на 55-тия Национален рецитаторски конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза в гр. Враца. Те представиха композицията на г-жа Диана Сиракова "Учете се мои птички" по текстове на Христо Ботев и нашият патрон Любен Каравелов". Първа награда не бе присъдена. В категорията деца до 14 години с индивидуално изпълнение на стихотворението "Патриот" на Хр. Ботев, участва Катрин Свиленова от "Палавите усмивки". Глория Петрова от 7-в клас и Светли Каменов от 6-а клас също взеха участие, но като част от групата на ЕТС "Иван Деспотов" - гр. Видин. Поздравления за талантливите ученици на СУ "Любен Каравелов"!

Детски полицейски управления

На 26 май 2017 в двора на СУ "Любен Каравелов", гр. Видин областна дирекция на МВР организира тържествено закриване на учебната година на детските полицейски управления в областта. Учениците видяха демонстрации с полицейски кучета, гонка и задържане на престъпник, управление на полицейски мотоциклет. Бе подредена и изложба от рисунки на децата, участвали в конкурс на тема: "Аз и детското полицейско управление". Старши комисар Янко Янколов - директор на областна дирекция на МВР награди победителите. Награди получиха и всички детски полицейски управления.

24 май 2017

Ученици и преподаватели от училището ни се включиха в тържественото шествие за отбелязване на 24 май - денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Тържествената церемония по награждаване на изявени преподаватели и дейци на културата се състоя в залата на драматичен театър Видин. Кметът на града награди номинираните със званието "Учител на годината" в системата на образованието. Плакет и грамота за приза "Учител на годината" в начален етап получи нашият колега Камелия Михайлова. Сред номинираните в прогимназиален етап бе и друг наш колега- Ангелина Иванова. Тя бе наградена с грамота. Поздравления за достойните ни колеги!

Концерт за празника и награждаване

С концерт на вокалната група с ръководител старши преподавател по музика в прогимназиален етап Ангелина Иванова, слово и награждаване от директор Любка Найденова, на 23 май тържествено бе отбелязан денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Грамоти за отличен успех и заети призови места в регионални и национални конкурси получиха изявените ученици от СУ "Любен Каравелов". Бяха отличени и преподаватели за високи постижения, творчество в работата и издигане имиджа на училището.

Четенето лесно, писането лесно-заключително мероприятие

На 26 май 2017 групата за преодоляване на обучителни трудности по проект "Твоят час" - "Четенето лесно, писането лесно" с ръководител старши преподавател в начален етап Цеца Начева проведе заключителното си публично мероприятие. В края учениците получиха за доброто си представяне и напредък през годината грамоти и символични награди.

Заключителна изява обучителни затруднния IVклас

Своята заключителна изява осъществи на 23 май 2017 г. старши преподавател в начален етап-г-жа Красимира Панова -ръководител на група за преодоляване на обучителни затруднения по матемаика. След демонстриране на уменията при решаване на различни по трудност задачи, учениците получиха грамоти и награди.

Слава вам, творци велики" - проект "Твоят час"

На 18 май в СУ "Любен Каравелов", ДТГ "Палави усмивки" по проект Твоят час, проведе тържествена изява за отбелязване на деня на българската просвета, култура и на славянската писменост 24 май със специалното участие на НЧ "Светъл ден" и ЛК "Иван Деспотов". Гости на тържеството бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Видинска митрополия, на регионална библиотека "Михалаки Георгиев", младата писателка Лора Цветанова, г-жа Бона Рангелова-бивш директор на училището, учители от някои детски градини, Веска Димитрова-бивш колега, ръководството на училището. В края на тържеството бяха наградени учениците, носители на национални награди в конкурси и състезания от училището ни: Светлина Цветанова, Глория Маркова от 7- в клас, Даная Любенова и Владимир Стойнов от 3 -г клас.

Вечер на математиката -проект "Твоят час"

На 18 май 2017 в актовата зала на училището се проведе заключителната публична изява по проект "Твоят час" за развитие на творческите способности на учениците в училище на групата по математика с ръководител главен учител в начален етап Красимира Иванова. Гости и жури на занимателните и състезателни игри бяха преподавателите по математика в прогимназиален етап-старши учители Елка Петкова и Виолета Цокова., Таня Микова. Присъстваха родители, ученици от вторите класове и техните преподаватели.

Заключителен концерт "Хоро се вие, извива"

На 11. 05. 2017 година групата по народни танци "Хоро се вие, извива" по проект "Твоят час" за развитие на творческите способности на учениците в училище представи своята заключиелна публична изява. Ръководител на групата е г-жа Веселка Иванова. Учениците показаха добрите умения, придобити в заниманията по проекта, Водещите запознаха публиката с характерните особености на хората , различни за етнографските области на България. С песни и с интересни сценки, куклен театър, се включиха и учениците от ДТГ "Палави усмивки", която работи по същия проект. Снимки: Колетка Павлова

Ден на Европа - открит урок

На 09 май 2017г. в ЦДО-II клас , II група бе проведен открит урок на тема „Ден на Европа“. През цялата година учениците се подготвяха като изготвиха табла със символите на страните от Европейския съюз. Те представиха свои индивидуални работи, с които разходиха гостите в европейските страни, работиха по групи върху задачи, свързани с историята ни и природните забележителности. Бе изпълнен химна на България. Заниманието премина под ръководството на Албена Захариева – учител в начален етап и гостът-малкият пътешественик Лъчезар Виталиев.

Проект "Твоят час" - Приказки на английски език

"Приказки на английски език" - заключителен спектакъл от 4 май 2017 на учениците от групата по английски език на мис Зорница Виденова по проект "Твоят час" за развитие на творческите способности на учениците. Сред гостите бяха представители на РБ "Михалаки Георгиев" -чуждоезиков отдел, ръководството на училището, родители. Талантливите ученици показаха завидни способности не само чрез актьорското си изпълнение, но и с владеенето на чуждия език . Поздравления за мис Виденова за празника на английския език, който поднесе! /снимките са повечко, но децата ни са умни и талантливи в училището Вселена - СУ "Любен Каравелов".

Проект "Твоят час" - иформационен ден

На 03. 05. 2017 СУ "Св. св. Кирил и Методий" бе домакин на информационния ден на дейностите на групите от Видинска област по проект "Твоят час"- "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Събитието е организирано от Регионално управление на образованието. То бе открито от началника на управлението-г-жа Марийка Василева. В него взеха участие 300 ученици от областта. Изявиха се духови оркестри, вокални и танцови групи, драматизации на английски език, гимнастика. В залата на училището-домакин бе представена изложба от групи по приложно, изобразително изкуство, технологии и предприемачество. В 3 зали бяха представени презентации, свързани с дейности по проекта.

 "Твоят час" - група за обучителни затруднения II клас - публична заключителна изява

На 3 май 2017 година Петра Борисова старши учител начален етап направи заключително мероприятие по проект "Твоя час" с учениците от групата за обучителни затруднения II клас. Интересни задачи, викторина и награди предизвикаха децата да бъдат мотивирани и да покажат успехите си от дейностите в часовете. Сред гостите бяха колеги, родители.

Ромео и Жулиета - спектакъл - проект "Твоят час"

На 26 .04 2017 театрално студио "Аспект" с ръководител старши учител в прогимназиален етап и преподавател по български език и литература г-жа Катя Попова направи своя публична изява по проект "Твоя час"-"Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Учениците представиха спектакъла "Ромео и Жулиета" по Щекспир. Сценарист и режисьор е г-жа Попова. Сред гостите бяха началникът на РУО Видин - Марийка Василева, Галя Павлова старши експерт по български език и литература, журналисти и медии, представители на читалище "Цвят", директори на училища, родители, колеги.

"Приказен свят" - гостуване на РБ "Михалаки Георгиев"

На 26. 04. 2017 г. от 14 00 часа в Център за Обучение Изкуство и Култура /Турската поща/ - Към Регионалната библиотека в град Видин, бе представена новата книга "Приказен свят" на Лора Цветанова. Гости на мероприятието бяха учениците от 3- г клас на СУ "Любен Каравелов", гр. Видин, които зарадваха младата авторка с изпълненията на нейни стихчета за деца, интересни въпроси, прочит на приказки от новата й книга и поздравиха всички с няколко красиви български песни.

Среща по проект "Твоят час" с група от СУ "Христо Ботев", гр. Козлодуй

На 31 март 2017 нашето училище бе домакин на среща на преподаватели и ученици от СУ "Христо Ботев", гр. Козлодуй, работещи по проект "Твоят час", "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Училището в Козлодуй е едно от водещите профилирани училища в общината. Те споделиха своя опит и презентираха училището си. Учениците от група "Палави усмивки" поздравиха гостите с няколко песни, а участници в "Математическа лингвистика" с ръководител г-жа Елка Петкова зададоха интересни задачи.

"Хоро се вие, извива" и "Smile" - проект "Твоят час"

На 21 март 2017 година групите по интереси по проект "Твоят час"-"Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" - "Smile" с ръководител Ангелина Иванова - старши учител по музика в прогимназиален етап и Веселка Иванова-старши учител в ЦДО начален етап - група за народни танци "Хоро се вие, извива" направиха съвместна публична изява по проекта. Учениците на г-жа Ангелина Иванова представиха обичая "Лазаруване", а малките танцьори от начален етап показаха уменията си в танцуване на народни хора.

XX еко конкурс 2017

На 22 март 2017 в СУ "Любен Каравелов", гр. Видин в присъствието на представители на РУО Видин, зам. кмета на общината В. Пасков, журналисти, преподаватели и ученици от видинските училища, туристическо дружество "Бонония", организира отбелязването на Световния ден на водата с изложба; награждаване на участниците в XX еко конкурс; забавна томбола с награди; избор на мини мис и мис Екология. Наградите бяха връчени от видния еколог Богомил Петров и Зоя Младенова. Учениците от клуба по екология към училището ни прочетоха и своето послание. Своят поздрав към гостите поднесе вокална група "Палави усмивки" от 3 г клас с ръководител Колетка Павлова.

 Пролетен концерт

На 21 март 2017 в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" се състоя пролетен концерт на две от групите по проект "Твоят час" с ръководители Ангелина Иванова и Веселка Иванова. Учениците пяха народни песни, свързани с лазаруване и показаха уменията си в народните танци.

Много песни България има

Тържествен мултимедиен спектакъл на литературен клуб "Палави усмивки" към проект "Твоят час" , посветен на Националния празник 3 март и 139 годишнината от освобождението на България.

22 февруари 2017 - Ден на розовата фланелка

С рисунки, постери, розови тениски-баджове, послания и живо сърце, учениците от СУ "Любен Каравелов"- Видин се включиха в инициативата по отбелязване на международния ден за борба с насилието - Деня на розовата фланелка. Всяка последна сряда на месец февруари е Ден на розовата фланелка. На този ден децата в много училища по света и у нас решават да се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище". У нас този ден се отбелязва за четвърта поредна година. Насилието в учебните заведения е на второ място, след това в семейната среда. У нас над 100 училища официално подкрепят инициативата. Денят има и своя история. През 2007 година един ученик в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото си той става обект на агресия и насилие от свои съученици. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището. Оттогава последната сряда на февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег.

Лъвски скок 2017

В навечерието на отбелязване на 19 февруари - 144 години от обесването на Васил Левски в СУ "Любен Каравелов" се проведе традиционното състезание по лъвски скок. Победителите получиха медали и грамоти.

Урок по ЗИП Информационни технологии

На 01. 02. 2017 в трети "г" клас на ст. учител в начален етап-Колетка Павлова, се проведе урок по ЗИП информационни технологии, с който учениците се включиха в инициативите по отбелязване на 7 февруари-международен ден за безопасен интернет. Гости на урока бяха зам. директор Г. Нетова, и пед. съветник-М. Митева. Чрез представената презентация и коментари учениците учениците споделяха за значението и опасностите в интернет. Разбраха, че за да се забавляват и учат онлайн е необходимо да спазват определени правила. Знанията бяха затвърдени с решаване онлайн на 4 авторски теста и състезателни образователни игри на К. Павлова. За целта всеки ученик имаше таблет или смарт телефон. По екипи изработиха Lapbook постер с правила за безопасен интернет. Оцениха и класираха рисунки с емотикони. Урокът бе иновационнен, полезен и забавен.

Моята професия в полза на хората

На 17 януари 2017 година ЦДО IV клас - II група с ръководител г-жа Зоя Младенова и I-б клас с класен ръководител Зорница Климентова в съвместен урок на тема "Моята професия в полза на хората". Професията "оператор на земеделска техника" представи Калин Йорданов. За професиите митнически инспектор, помпиер с децата разговаря Иван Иванов.

"Отвличането на дядо Коледа" - спектакъл

В последния учебен ден преди Коледа 23 декември 2016, учениците от литературен клуб "Палави усмивки" с ръководител Колетка Павлова поднесоха на малките ученици забавния спектакъл по сценарий на Диана Сиракова "Отвличането на дядо Коледа". В спектакъла взеха участие и децата от певческата група на г-жа Ангелина Иванова. Това бе поредна публична изява на двете групи по проект "Твоят час" на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г.

Коледен карнавал

В навечерието на Коледа преподавателите на ЦДО първи и втори клас организираха за своите ученици Коледен карнавал с клоун, Снежанка и дядо Коледа.

Коледна фотосесия

В навечерието на светлия християнски празник учениците на мис Зорница Виденова, включени в групата по английски език по проект "Твоят час" на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", направи своята красива фотосесия.

Календари с ценни съвети

В рамките на проекта ЗАЩИТА И БЕЗОПАСНОСТ ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ и с цел разпространение на знанията за безопасността в интернет, преди Коледа направихме стенни и джобни календари, на които записахме важни съвети за безопасността на децата във виртуалния свят. Джуджетата на дядо Коледа старателно ги подготвиха за подарък на всеки в училище. Подарихме на всяка класна стая и кабинет стенен календар, а на всяко дете - джобно календарче с ценните съвети. По този начин ще бъдем по-спокойни за безопасността на нашите деца в интернет.

Световен ден за възпоменание

На 18 ноември с поредица от дейности през седмицата, в СУ " Любен Каравелов", гр. Видин бе отбелязан 20 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи. Конкурс за рисунка и литературно творчество на тема "Улицата е опасна, бъди внимателен!", обучителна презентация и викторина за учениците от начален етап, послания към водачите на МПС, изложба и награждаване на победителите са част от мероприятията. Те имат за цел да привлекат вниманието на учениците и техните родители към спазването на правилата за безопасно поведение на пътя и опазване на живота. С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в много страни по света се отдават почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия. България е една от тези държави в света.

Проект „LET’S TUNE IN TO EUROPE“

В началото на месец ноември наши колеги посетиха Италия във връзка с нов проект по програмата „Еразъм+“, по който ще работим до 2018 г. Проектът „LET’S TUNE IN TO EUROPE“ е с музикална насоченост и ще се изпълнява съвместно с училища от Италия, Испания, Латвия, Естония и Полша.

Празник 2016

На 4 ноември СУ "Любен Каравелов", Видин чества поредната година от столетната си история. Бе проведена традиционната щафетна обиколка на училището и връчена преходната купа на отбора победител- 5 а клас.В актовата зала отбелязването на празника продължи с мултимедийна композиция по текст на Д. Сиракова, техническа изработка - К. Павлова: "За будителите -слово и песен", изпълнена от младата група на литературен клуб "Иван Деспотов" пред учениците от начален етап. По-големите възпитаници на училището се запознаха с живота и делото на своя патрон чрез видео доклад на К. Павлова и текст на М. Найденова - бивш преподавател по история в училището. Всеки клас проведе и час на класа, посветен на Любен Каравелов. Снимки: К. Павлова, М. Митева, В. Ванкова.

Урок по родолюбие

На 27 октовмри 2016г. в актовата зала на училището се проведе урок по родолюбие за учениците от четвъртите класове с Иво Иванов. Чрез интересна беседа, изложба на старинни оръжия, децата разбраха повече за България и силния дух на българските борци за свобода.

Международен проект

От 22 до 26 октомври 2016 г. учителите и учениците от СУ „Любен Каравелов“ – Видин бяха домакини на проектна среща (дейности за учене, преподаване и обучение) по проект „Защита и безопасност във виртуалния свят“, финансиран от Програма „Еразъм+“ на ЕС. Проектната среща е четвърта по ред. В нея взеха участие 13 възрастни – учители и служители от Гърция, Кипър, Полша, Португалия и Турция, както и 5 полски ученици. Програмата на срещата беше наситена със събития, чиято цел беше да се покаже, че животът във виртуалния свят може да има алтернатива – игри, образователни екскурзии, работни ателиета на открито. На 23.10.2016 г. проектната група участва в интерактивно обучение за опасностите в Интернет, проведено от Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет – София.

Аз познавам Видин

Състезанието "Аз познавам Видин" се провежда по традиция в навечерието на духовния празник на Видин - 26 октомври -Димитровден. Тази година негов домакин бе видинската библиотека. Учениците от шести клас с госпожа Ваня Гергова за пореден път успяха да запазят символичния ключ на града за СУ "Любен Каравелов", който им бе връчен от кмета на града. В училище традиционно победителите бяха поздравени от директор Любка Найденова. Снимките от състезанието са от страницата на регионалната библиотека.

Национална седмица на четенето 2016

От 10 до 14 октомври се проведе втората Национална седмица на четенето в изпълнение на плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020 г.). В СУ "Любен Каравелов" във всеки от дните бяха осъществени различни дейности. Учениците се срещнаха и заедно четоха с изявени личности в областта на словото и изкуствата; осъществиха "Чети с мен" с родители, по-големи братя и сестри, ученици; играха в "Отгатни ме или Гатанките -що е то?"; четоха и драматизираха в "И четец съм, и актьор съм"; изработиха lapbook за приказките.

„Знам и мога в интернет“

На 29 септември 2016 г. над 260 служители на Теленор България заедно с експерти от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ) се срещнаха с над 10 хиляди български деца от над 60 училища в цялата страна. Нашето училище единствено в града посрещна доброволеца от Теленор бате Любо – бивш възпитаник на училището, който по занимателен начин припомни на децата от начален етап как да използват интернет безопасно. Образователната игра „Знам и мога в интернет“ на килима от винил бе в помощ на децата да се запознаят с различни рискови ситуации, свързани с тормоза в интернет и да усвоят успешни стратегии за справяне с тях. Събитието се проведе в рамките на международната инициатива „Бъди умен, бъди мил“ на Теленор. Проучвания сочат, че онлайн тормозът е проблем в почти всички училища в България и Европа. Темата е много важна, което изисква децата да мислят по нея и да могат да я обсъдят с връстниците си и с по-възрастните хора около себе си.

Международен ден на точката

На 15 септември се отбелязва Международния ден на точката. За втора поредна година учениците на Колетка Павлова, заедно с родители, приятели, колеги, отбелязват деня на творчеството, инициативността, на това да повярваш, че можеш. Споделят своите творчески знаци в международния клуб на точката, в който класът е регистриран. Така са част от над 100-те държави в света, подкрепящи идеята.

15 септември 2016

Тържествено откриване на новата 2016/2017 учебна година в СУ "Любен Каравелов", гр. Видин с приветствие от директора на училището Любка Найденова, гостите от Областна управа, Община Видин, програма от учениците и бъдещите първокласници. Ползотворна и успешна учебна година по пътя към знанието!

Международен ден на грамотността - 2016

На 8 септември в СУ "Любен Каравелов" ученици от трети "г" клас, родители, учители и приятели отбелязаха заедно с различни дейности Международния ден на грамотността. Международният ден на грамотността се отбелязва на 8 септември. Обявен e от ООН на 17 октомври 1965 г. и честван за пръв път през 1966 г. Призван е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността. През 2002 г. Общото събрание на ООН (с Резолюция № A/RES/56/116) обявява „Десетилетие на грамотността на ООН“, а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за „Десетилетието“ (Резолюция № A/RES/57/166). ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите, предвидени в инициативата.

Туристическа реклама на Бългрия

На 13 юни в Актовата зала на училището ни се проведе конкурс за презентиране на България като предпочитана туристическа дестинация. Екип от ученици на шестите класове със свои презентации, клипове, традиционни български ястия, , народни носии, рекламни материали, песни и стихове, съвместно с катедрата по български език представиха красотата на българската природа, богатството на нейната история и обичаи. Мероприятието бе уважено от народния представител Филип Попов, от директора на училището г-жа Любка Найденова. Компетентно жури от преподаватели оцени най-високо екипа на рекламна агенция "България над всичко" от VI "а" клас. Гостите имаха възможност в края да дегустират българското кисело мляко, мед, питки с шарена сол, баница, козунак.

Oбучителни дейности за учители и ученици в Полша

Екип на СОУ „Любен Каравелов“ бе на работна визита във връзка с обучителни дейности за учители и ученици в Полша. В рамките на 5 дни - от 22 до 26 май 2016 г. двама учители и 6 ученици усъвършенстваха знанията си как да не допускат и да противодействат на кибертормоза в училището. Обучението бе в училището от град Подбиезиска, Полша, което е координатор и поредният домакин на проектна среща по проекта ни "Защита и безопасност във виртуалния свят". Освен с нови знания, нашите шестокласници се сдобиха и с нови приятели - от Полша, остров Крит и Турция. Запознаха се отблизо с живота в Полша, тъй като бяха настанени в приемни семейства. През октомври предстои проектна среща в нашето училище. От нас се очаква да покажем на гостуващите деца от партньорските училища, че има алтернатива на живота във виртуалния свят - и тя е реалното общуване, изкуствата, спорта.

Проект „Да намалим отпадъците“ (“Litter Less“)

Ден за действие с общността /04. 06. 2016/ във връзка с работата по проекта „Да намалим отпадъците“ (“Litter Less“), на Българско движение „Син флаг“, финансиран от Фондация WRIGLEY чрез Международната координация на Програма „Екоучилища“. Днешното събитие е съчетано с инициативата за почистване на България на 04.06.2016 година и с отбелязването на 5 юни – световен ден на околната среда. Дейности: музикална програма; изложба от отпадъчни материали, щанд-работилници „Втори живот на отпадъците“; разделно събиране на хартия; раздаване на бюлетини, призоваващи гражданите да събират разделно и да рециклират, както и такива, представящи дейността на училището по проекта; еко ревю; изложба от рисунки, компютърни рисунки, снимки и постери; награждаване на ученици, отлично представили се в национални състезания по природни науки. Нашият призив: Да намалим отпадъците и да им дадем втори живот! Да живеем разумно! Да пазим природата!

2 юни 2016

С празничен рецитал по стихове на Хр. Ботев, песни, поднасяне на цветя пред паметника на поета и отдаване на почит, нашето училище се включи в тържественото честване на 2 юни-ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Тържества в края на II-IV клас

С тържествени уроци, празнична програма пред родителите, учениците завършиха училище и получиха своите документи и награди за отличен успех, активно участие в дейности и конкурси на 1 юни - международен ден на детето.

Лудо кубче

Малката група на литературен клуб "Иван Деспотов"- ДТГ "Жар" към училище "Любен Каравелов" закри на 31 май своята творческа година със спектакъла "Лудо кубче" - композиция на Диана Сиракова по текстове на Ненчо Славчев и Валери Петков. Бе връчена и благодарствена грамота за майката, изработила костюми на калинката, двете врабчета и тревичките.

24 май в училище - 2016

С невероятен спектакъл "В началото бе словото", дело на екип от катедра БЕЛ - Катя Попова, Илияна Тачева и колегите Мария Митева, Зорница Виденова, /фото- К. Павлова/, в СОУ "Любен Каравелов" бе отбелязан 24 май- ден на българската просвета и култура. Гости на тържеството бяха г-жа Марийка Василева - Началник на РИО - Видин, зам. областният управител на Видин -Албена Георгиева, представители на Регионална библиотека- Видин. Бяха наградени и изявени ученици от г-жа Любка Найденова-директор на училището, създала най-красивата и функционална училищна зала. Аплодисменти и за нашите колеги, носители на приза "Учител на годината"- Наташа Радулова и Виолета Цокова.

Открит урок -3 "в" клас

Открит урок по български език при госпожа Таня Бойчева в III-в клас, състоял се на 28 април 2016г.

22 април-Ден на Земята

С разнообразни дейности: посещение на галерия, музеи, крепост "Баба Вида", опознаване на растенията в крайдунавския парк, участие с рисунки в общоградските мероприятия и своя изложба от такива, спорт и игри, засаждане на 2 дръвчета, почистване и екскурзия до столицата с посещения на Националния исторически музей и природонаучния, учениците и преподавателите от СОУ "Л. Каравелов" - Видин се включиха в отбелязване на Международния ден на Земята. За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Открит урок - Пролетни празници

На 21 април 2016 година г-жа Красимира Панова и нейният клас - 3 "г" представиха пред РИО- Видин, учителите от училище и от Ресурсен център и родители открит урок по литература на тема "Пролетни празници".

Приказки на английски език

Драматизация на английски език на приказките "Житената питка" и "Червената шапчица" и модно ревю с представяне на английски – прекрасен спектакъл, подготвен от г-жа Зорница Виденова, ученици от трети и четвърти клас, в партньорство с чуждоезиков отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", гр. Видин. Истински цветен празник за талантливите и можещи ученици, преподавателката им мис Виденова и зрителите в препълнената ни актова зала.

Открит урок ПИГ - занимания по интереси

Открит урок пред колеги и родители в ПИГ -занимания по интереси на тема "Пролетни празници" при госпожа Анриета Томова.

Аз знам и мога - открит урок по ЧО - IV клас

Открит урок по Човекът и обществото на тема " Аз знам и мога", посветен на IV част от проекта "Аз обичам България", свързан с исторически личности и събития от нашата история - финал на проекта.

Открит урок във втори клас

На 28 март 2016 във втори "г" клас се проведе открит урок пред родители и колеги по Околен свят на тема "Как да растем здрави и силни". Учениците представиха уменията си за работа в екип чрез изработените от тях интерактивни книжки - lapbook. Бяха демонстрирани работа с електронен учебник - онлай, онлайн решаване на тестове и работа с приложения от преподавателя- К. Павлова.

Обучение БАК

В началото на месец април в училище се проведе обучение по БАК с представители на пожарната служба- включващо успешна и бърза евакуация на учениците, демонстрация на гасене на пожар, оказване на първа помощ на пострадали при БАК.

25 март - Ден на търпението

С различни инициативи, учениците от СОУ "Любен Каравелов" се включиха кампанията по отбелязването на 25 март като Ден на търпението. Целта е да се повиши единството и толерантността между хората. Ученици от 1 клас посадиха дърво на търпението, раздадени бяха послания, изработени постери, кръг на търпението и още интересни и поучителни за учениците дейности във връзка с инициативата.

Проектна среща в Кипър по проекта ни по ЕРАЗЪМ+

От 15 до 20 март 2016 г. екип от преподаватели на нашето училище бе на работна визита в гр. Пафос, Кипър по проекта „Защита и безопасност във виртуалния свят“, финансиран по Програма „Еразъм+“. Посетихме начално училище в Пафос, запознахме се с кипърските деца и колеги, присъствахме на лектории и обучение от квалифицирани кипърски специалисти, представихме и един случай на кибер тормоз от нашето училище.

Награди "Екопак" - март, 2016

На 14 март, 2016г. нашето училище бе домакин и големият победител в съвместната информационно-образователна инициатива на "Екопак България" и Община Видин - "Стани екогерой". В играта са участвали над 1300 деца от 11 училища. Кметът на града ни Огнян Ценков връчи наградата на училището ни - мултимедиен проектор и грамота. "Училището ще продължава да гради традициите си в екологичното образование", това са думите на нашият директор г-жа Любка Найденова. Наградите на децата / таблети, ваучери и книги/ бяха раздадени от техническия директор на "Екопак" инж. Румен Шурлиев.

3 март 2016

Във Видин тържествено бе отбелязан 3 март - Националният ни празник. С шествие на представители на видинските училища, предвождани от знаменните групи, от музей "Конака" до площад "Бдинци", празникът продължи с издигане на българския флаг, слово на кмета на града - г-н Огнян Ценков, на видинския митрополит Дометиан. Бяха поднесени цветя и венци в памет на загиналите за свободата. По традиция пред гражданите бе представена и възстановка на освобождението на Видин.

138 години свободна България

На 02. 03. 2016г. в Актова зала "Стефан Еленков" на СОУ "Любен Каравелов", Детска театрална група "Жар" към Литературен клуб "Иван Деспотов" - Видин тържествено отбеляза с представяне на 2 свои групи и с 2 различни представления 138-та годишнина от Освобождението на България. Така младите българчета почетоха Националния празник 3 март с родолюбиви слова, възрожденски песни, видео за най-значимите събития от историята ни, с които трябва да се гордеем. Възпитаниците на клуба - ученици от Начален етап, показаха, че знаят и милеят за българската история, познават и тачат творчеството на нашите възрожденци, че са достойни малки граждани на своята родина.

 Депо за отпадъци-Видин

Посещение в Депо за отпадъци-Видин. Участници в проекта" Да намалим отпадъците"-трети и шести класове при СОУ "Л.Каравелов", гр. Видин.

Различният поглед към млечните продукти

На 25. 02. 2016 година екип „Милк Енерджи“ от ПГ „Асен Златаров“ – Видин гостува на учениците от Начален етап в СОУ „Любен Каравелов“. С богата информация за хранителните качества и свойства на млечните продукти, забавни въпроси, игри и презентации учениците от ПГ „Асен Златаров“ представиха своя проект „Различният поглед към млечните продукти“. Децата получиха флаери, дребни сувенири, имаше и дегустация на млечни продукти. Нашите ученици изявиха желание да върнат визитата, гостувайки на екипа на ПГ „Асен Златаров“.

Киберскаути

Киберскаути от нашето училище взеха участие в церемонията по награждаването в Национален конкурс "Най-добри киберскаути", в който се класираха на трето място страната. Церемонията се проведе в НДК - гр. София. Киберскаутите взеха участваха на живо в BTV и в конференцията на бъдещето "Какво ДА и какво НЕ за няколко лайка повече?". Снимки: Мария Митева - ръководител /личен архив/

Национална седмица на четенето

Министерството на образованието организира за първи път от 7-и до 12-и декември Национална седмица на четенето, като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Нашето училище се включи с поредица от мероприятия за всеки ден от седмицата, които се провеждат с ученици, родители, публични личности в областта на словото и културата, медиите. Такива са: състезание за най-добър разказвач на приказка – I клас, състезание за най-добър четец на приказка – II и III клас, състезание по правопис – IV клас, официално откриване на класната библиотека на II г клас, състезание за най-добър четец в отделните класове, „Да четем заедно“ - съвместно с родители любими книги – по класове, информационна среща с родители на ученици, които имат проблеми в езиковото развитие – по паралелки и много други. Предлагаме Ви снимки от първите 3 дни на Националната седмица на четенето в СОУ "Любен Каравелов", гр. Видин.

15 ноември- Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

На 17. 11. 2015 по инициатива на комисията по БДП към СОУ „Любен Каравелов“, гр. Видин с няколко интересни изяви, за поредна година бе отбелязан 15 ноември – световен ден за възпоменание на жертвите от пътно- транспортни произшествия и катастрофи. Гости бяха служитителите на отдел Пътна полиция полицаите Асенов и Христов, директорката на училището Любка Найденова, която даде старт на дейностите, пом. директор г-жа Б. Младенова. В обновената Актова зала на училището първокласниците и учениците от подготвителната група, учители и родители се запознаха с историята и причините за отбелязване на тази ден като събитие от световно значение в календара чрез презентация. Със скеч по темата за пътна полиция и гражданите, представен от Светли и Глория от Литературен клуб „Иван Деспотов“, бе разведрена обстановката. Със забавни слайдове с гатанки и задачки, малките първолаци, учениците от II –г клас и ПИГ- 4 клас, показаха, че добре знаят правилата за безопасност на улицата, познават пътните знаци. В 12:00 часа заедно – деца и пътни полицаи пуснаха в небето 15 /заради датата тази година 15 ноември/ балони с цветовете на светофара –зелени, жълти и червени . На детски ръчички, символизиращи тези важни светофарни цветове, се съдържат послания за безопасно шофиране и опазване на живота.

105 години СОУ "Любен Каравелов"

На 6 ноември 2015 отбелязахме 105 годишнината от основаване на училището. Празничният ден започна с традиционната щафетна обиколка и награждаване на отбора – победител, както и на призьорите в училищния конкурс. Бяха поднесени цветя пред барелефа на Любен Каравелов. В училищния музей на образованието под надслов „За вас будители с песен и слово“, участниците от Литературен клуб „Иван Деспотов“ и ДТГ „Жар“ поздравиха гости и преподаватели с песни, изпълнения на композиции по стихове на Любен Каравелов и Хр. Ботев, както и на лично творчество. Изложба на рисунки „Моето училище през погледа на поколенията“, фотоизложба на тема „Училище „Любен Каравелов“ – училище на слънчевата педагогика“, тържествен педагогически съвет с награди, поздравителни адреси и благодарности, представяне на книгата на нашата ученичка Илона Кидикова - са другата част от мероприятията, изпъстрили с многообразието си празника. Вечерният спектакъл „Един дълъг вървеж под звездите“ , поставен на обновената сцена на Актовата ни зала е по мотиви от „Малкият принц“ на Екзюпери. Той е осъществен от екип на талантливи наши ученици, ръководени от преподавателите по български език и литература. Негов режисьор е творецът-преподавател Катя Кочанова.

Дейности по проекта "С песен невъзможното е лесно" 2013 - 2015 г.

"SMILE" (Songs Make Impossible Look Easy), в превод: "С песен невъзможното е лесно" е новият проект за двустранно партньорство, финансиран по Секторна програма "Коменски", по който ще работим през периода 2013 - 2015 г. В партньорство с Majoru vidusskola от красивия латвийски град Юрмала ще изследваме фолклорните традиции на нашите региони.

Училищни музеи

Музей на образованието и Природонаучен музей на училище "Любен Каравелов"

Училищен живот - вижте новите униформи!

Тук публикуваме запечатани вълнуващи мигове от събития, случващи се в училище.

102-ри патронен празник на училището - 31.10.2012 г.

На 31. 10. 2012 година СОУ "Л. Каравелов" отбеляза патронния си празник с тържествен съвет и спектакъл "Приказка без край...". Седмица преди това в училище се проведоха конкурси за рисунки, есе, стихотворение, проект, лапарело; викторина за живота и делото на Любен Каравелов; изложба от детски рисунки, хепанинг, творческа вечер "Слово, щрих и звук" за деца и учители творци, малък концерт "Пеем за училището". Снимките са заснети от Колетка Павлова.

Проект "Да преоткрием природата заедно"

Снимки от дейностите по проекта "Да преоткрием природата заедно - привлекателно училище за всички", реализиран през миналата и началото на настоящата учебна година.

Училищен двор

Галерия със снимки, представящи нас и нашето училище, както и обособените в него кътове, екозони и други интересни обекти.

Интериор

Снимки от училищния интериор.

100-годишен юбилей на училището

На 21 май 2010 година отбелязахме 100-годишния юбилей на училището. Вижте и вие в снимки как протече празничният ден за нас.