Заедно с изкуствата

За учениците и учителите в нашето училище се задава поредното приятно предизвикателство – новият проект с партньори от Полша, Португалия и Северна Македония, финансиран по програмата на ЕС Еразъм+. Проектът започва от месец октомври 2020 г.

„Заедно с изкуствата“.

Не мислите ли, че включването на ученици в изкуството в днешно време става все по-трудно? В ерата на дигиталния свят тийнейджърите и дори по-малките деца спират да развиват своята креативност, естествената склонност към откриване на красивия свят на въображението, ръчната работа, изкуствата и следователно техните ръчни умения намаляват с тревожна скорост. След проведени малки изследвания в нашите за нас е голямо предизвикателство да убедим нашите ученици, че изкуството може да повлияе на техния бъдещ избор и да развива в тях много полезни умения като креативност и въображение, подобрява паметта и концентрацията. Учениците имат склонност да не използват ръцете си, за да създадат произведение на изкуството или да пишат внимателно и красиво – вместо това предпочитат да купуват готови неща и текст или да използват клавиатурата на компютъра. На първо място бихме искали да напомним и преподаваме в нашите училища трудното изкуство на калиграфията и бродерията, изкуства, които започват да се забравят. Освен това всеки партньор ще допринесе с уникално произведение на изкуството, характерно за своя регион или държава. Искаме да събудим в нашите ученици духа на творчество и готовност за създаване на собствени шедьоври. Бихме искали да развием техните познания за историята на изкуството от средните векове до съвременността. Нашият проект е уникален и иновативен – учениците и учителите ще имат шанс да си сътрудничат в международни екипи, за да научат трудните изкуства калиграфия и бродерия, да споделят своя опит, да се научат да създават красиви предмети с ръцете си. Нашата амбиция е да подготвим изложби с всички произведения на изкуството, изготвени от самите наши ученици по време на работилниците. Искаме да произведем много полезни материали, които могат да бъдат разпространявани и да се използват от учители, ученици и хора, интересуващи се от изкуство:

  • удобна брошура с техниката „Направи си сам“;
  • планове на уроци и
  • брошури с общи и специфични изкуства.

В проекта ще участват пряко 120 ученици на възраст 11-14 г. и 60 учители, косвено – над 1000 ученици и 100 учители от цялото партньорство.

В  нашия проект ще участват и ученици с по-малки възможности (100) и ние ще се опитаме да помогнем на тези ученици в неравностойно положение да развиват както своите основни, напречни, така и ръчни умения. Необходимият профил на нашия участник е: добър опит в
ИКТ, основни познания по английски език, желание за участие в проекта и готовност да развива уменията за работа с ръце.
Този проект има за цел да изгради  взаимоотношения и толерантност между нациите и междукултурна интеграция. Освен това учи, че е важно да се обърнем към забравените занаяти, които са станали част от европейското изкуство на Средновековието от 5 до 15 век през Ренесанса до 18 век. Средновековното изкуство е богатство от архитектура, скулптура и живопис, както и художествено майсторство. 
и са създадени тъкане на гоблени. Опознаването на изкуството, свързано с популяризирането и разбирането на важността на изкуството и майсторството в човешкия живот, както и фактът на интеграция на всички нации, означава, че децата и младите хора могат да се грижат за културното наследство на общата ни Европа.
Тези цели ще бъдат постигнати чрез:
– съвместна работа по eTwinning
– посещение на професионални работилници за изкуство, занаяти, фолклор, музика, танци по време на ученическите обмени
– създаване на PPT презентации за изкуството и фолклорното облекло
– организиране на Дни на отворените врати на Еразъм + и дейности за разпространение
– организиране на художествени изложби в училищата
– изготвяне на планове на уроци
– екологично съзнание
– получаване на знания за историята на изкуството, средновековните времена, общите и уникални изкуства на партньорството
– комуникационни дейности
– развиване на ръчни умения за създаване на неща и красиво писане
– културни пътувания и срещи с художници
– оценка на проекта.
Конкретни резултати:
-TwinSpace на платформата eTwinnning
– Еразъм+ кътове в училищата
-12 учебни плана за европейско изкуство в удобна брошура
– 1 обща инструкция с всички техники „Направи си сам“
– 6 брошури с общи и уникални изкуства
– училищна изложба.

Дейности по проекта – брошура: