Галерия

ЛЯТО ПО НП „ОТНОВО ЗАЕДНО“

Група от тридесет ученици с трима ръководители от нашето училище летуваха от 12 до 17 юли 2021г. в курортен комплекс "Албена" по НП "Отново заедно". Това са учениците, изявили желание и отговарящи на критериите, приети от педагогическия съвет. Интересни и забавни игри с аниматори впечатлиха лагерниците: среща по водна топка, плажни игри край морето, детска дискотека. С познавателна цел посетиха Аладжа манастир. За здравословното хранене с биопродукти слушаха лекция на доцент Красимира Стоянова в хотел "Фламинго". Курорт "Албена" вече 22 години е носител на наградата "Син флаг". Покрива 28 критерия за екодестинация. В ресторантите към хотелите се сервират биохрани собствено производство. Ръководители на групата ученици бяха преподавателите Елеонора Цветкова, Зоя Младенова и Ангелина Иванова.

Изпращане на седми клас

На 2 юли 2021 г. в актовата зала тържествено изратихме нашите седмокласници. Успех в новите училища, много сбъднати мечти и попътен вятър в платната пожела ръководството на училището ни.

Четвърти клас - изпращане

Учениците от четвъртите класове получиха своя документ за завършен начален етап на обучението си и се разделиха със своите преподаватели. Весела ваканция и успешен старт в пети клас!

Екскурзия до Враца

Учениците от четвъртите класове на училището ни посетиха исторически и културни забележителности по време на екскурзия на 29. 06. в гр. Враца.

Областно състезание на ученическите екипи по първа помощ

Ученическият отбор на ОУ " Любен Каравелов" се класира на трето място в областното състезание на ученическите екипи по първа помощ, целящо проверка на уменията на състезателите за оказване на първа долекарска помощ. Благодаря на капитана на отбора Мартин Петров и съотборниците му Иван Иванов, Антъни Илиев и Николай Митков за старанието! Старши учител Сашка Маринова, 25. 06. 2021г.

Заключително занятие на Детско полицейско

На 7 юни се проведе заключителното занятие с учениците от 2. а клас от Детско полицейско управление. Инспектор ДПС Албена Станиславова представи темата " Пътни полицаи".

Проектни дейности 3 клас

От 1 до 8 юни учениците от третите класове се посветиха на проектна дейност, свързана с опознаване на историческите и културни забележителности на своя роден град. Те посетиха крепостта "Баба Вида", Епиграфския музей; музей "Конака", етнографски музей "Кръстата казарма"; Художествена галерия "Никола Петров и крайдунавския парк с неговите забележителности. В дните за проетните дейности се включиха и родители.

Кръгла маса "Ръка за ръка в училище "

На 3 юни 2021г. в актова зала "Стефан Еленков" на училището ни се проведе кръгла маса "Ръка за ръка в училище " - заключително мероприятие по НП "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот". В нея взеха участие родители, учители, ръководство, представители на Регионалната библиотека и ОСНВ-Видин. Педагогиеският съветник Мария Митева представи презентация, в която накратко презентира резултатите по националната програма; дейностите, в които родителите партнират активно на училището; изтъкна предимствата на добрата комуникация между учители и родители, което рефлектира ползотворно върху децата и представи анализ на проведена анкета с 393 родители, в която те дават своята положителна оценка, имат готовност за сътрудничество и желаят инициативата да продължи. В дискусията след това взеха участие родители на ученици от начален и прогимназиален етап, учители, директора, които споделиха личното си мнение по въпроси свързани с обучението и възпитанието на нашите деца.

Благотворителен концерт за изграждане на STEM център

На 1 юни -Международният ден на детето, талантливите и слънчеви деца от групите по интереси на училището и техни гости участваха в благотворителен концерт като част от инициативите за набиране на средства за дофинансиране при изграждането на STEM център в ОУ "Любен Каравелов".

Благотворителен базар и арт ателиета

Базар и арт ателиета инициираха и създадоха и проведоха учители и ученици и родители към кампанията за набиране на средства за дофинансиране на изграждането на STEM център в училище.

Празничен концерт за 24 май

С тържествен концерт на открито тържествено бе отбелязан 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. С песни, стихотворения, танц учениците създадоха празнично настроение. Наградени бяха изявени ученици, постигнали високи постижения в конкурси, състезания или отличен успех в училище.

НК "Бог е любов" - областен кръг, награждаване

На 18 май в Актовата зала на ОУ "Любен Каравелов" се състоя официална церемониа по награждаването на победителите в областния кръг на Национален конкурс "Бог е любов". Наградите връчиха Негово Високо Преосвещенство Видинският митрополит Данийл, Негово Благоговенство отец Илия и Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия Владко Вълчев. Освен грамоти и Библия за деца, всяко от наградените училища получи и вкусна торта за талантливите си призьори. Произведенията на тези ученици от различните области на конкурса участват на национално ниво.

Форум за обмяна на иновативни практики

Екип от директор Любка Найденова, зам. директор Галина Нетова, главен учител Сашка Маринова и старши учителите Нина Нинова, Петра Борисова и Галя Панкова взеха участие във Форум за обмяна на иновативни практики по национална програма "Иновации в действие" в гр. Шумен. Форумът се проведе от 12.05-14.05.2021г в СУ "Панайот Волов" с партньорството на ОУ „Любен Каравелов – Видин и 5 ОУ "Митьо Станев" - Стара Загора. Наблюдение на проектно-базиран урок в начален етап, демонстрация на клуба по роботика и презентация на добра иновация от Стара Загора; проектно-базиран интегриран урок по химия, биология и ИИ; демонстрации на опити от ученици; споделяне на впечатления; презентиране на иновативна практика на училището от Стара Загора, връчване на сертификати за участие във форума по НП "Иновации в действие", както и посещение на забележителностите в областта са част от мероприятията на форума.

Действие при пожар 2021

На 29 април 2021 г. в ОУ „Любен Каравелов“ се проведе Второ практическо занятие - Действие при пожар от плана за действие на пребиваващите в училището.

Приказна въртележка - мюзикъл

Дейности за насърчаване на четенето и функционалната грамотност 12-29. 04. 2021г. На 29 април групата по интереси ТС "УсмивкиТЕ" с р-л: Колетка Павлова записа мюзикъла "Приказна въртележка". Така завършиха участията си в месеца, посветен на детската книга и творчество за деца. Представлението е записано в Актовата зала на училището при спазване на противоепидемични мерки и без публика.

Ден без асаньори - 28 април 2021 #ямстълбизазакуска  #РаздвижвамеБългария  #ДобриятПример

#USEtheStairs #Noelevatorsday2021 #ямстълбизазакуска #РаздвижвамеБългария #ДобриятПример Учениците от ОУ „Любен Каравелов“ се включиха в инициативата „Ден без асансьори”- инициатива с глобален характер, част от кампанията NowWeMOVE, която се координира от сдружение “БГ Бъди активен” в България. Целта на това събитие е да привлече внимание към физическата активност за здраве и да покаже, че за да се движим не е необходимо да отделяме време и средства. Нашите ученици с желание изкачиха стълбите до най-високата точка в училище – четвъртия етаж на големия корпус. Получиха и сертификат за участие. В условия на пандемия учениците, които са ОЕСР ще изпратят снимки или видеа, с които да покажат че движението е полезно. Те ще получат онлайн сертификати. Инициативата бе промотирана в класните стаи чрез мултимедийна презентация, създадена за целта от преподавателят по физическо възпитание и спорт Павлинка Маркова.

ЦДО 3. клас първа група - Маратон на четенето

Мероприятия за насърчаване на четенето и функционалната грамотност В 3. клас първа група на ЦДО с преподавател Вилеяна Аристотелова се проведе "Маратон на четенето", в който учениците представиха откъси от любими книги и приказки, "Хитър Петър", "Чернишка", " Патиланско царство", "5 приказки" и други. След това изработиха куклен театър от хартия и представиха познатите приказки "Червената шапчица " и "Трите прасенца" пред съучениците си.

Състезание за най-добър четец и разказвач на приказки 3 клас.

Мероприятия за насърчаване на четенето и функционалната грамотност 12-29. 04. 2021 По трима участници сред най-добрите четци и разказвачи на приказки в третите класове премериха сили в своебразно състезание. Отличното и равностойно представяне на учениците доведе до равен резултат в оценките на преподавателите. Браво на талантливите деца!

Насърчаване на четенето 12-29. 04. 2021

От 12 до 29 април в ОУ "Любен Каравелов" по предварително изработен график за класовете и групи за целодневно обучение се проведоха различни мероприятия и дейности за насърчаване на четенето и функционалната грамотност на учениците. Част от тях са: представяне на любима приказка, четене на откъс; участие в националната кампания - Ден “Остави всичко и чети”; празници на буквите в първите класове; посланията на класиците на българската литература- четене изразително по роли на разкази от Елин Пелин и Йордан Йовков; "Мъдростта на книгите" - състезание за най-добър разказвач на приказки и басни и викторина; Онлайн национален маратон „Книга прочети, света разкраси” и други .

“Аз и книгата” 1 a клас

Мероприятия, свързани с насърчаване на четенето и функционалната грамотност, 12-29.04.2021 г. На 15 април 2021 г. първокласниците на госпожа Камелия Михайлова съчетаха Празникът на буквите с четенето на приказки. Книжките с приказки на учениците са подарък от родителите за класния празник.

Насърчаване на четенето и функционалната грамотност

Мероприятия, свързани с насърчаване на четенето и функционалната грамотност, 12-29.04.2021 г. Празник на буквите и четене на любими приказки проведоха в 1 „б“ клас с преподавател Веселка Иванова във връзка с дейностите за насърчаване на четенето. Първокласниците с преподавател Сияна Севделинова разказваха приказки, прочетени през пролетната ваканция и създадоха илюстрация към избраната приказка.

Екологична инициатива

На 15 април учениците от ЦДО първи и трети клас засадиха млади дръвчета и храсти в училищния двор.

"Остави всичко и чети!"  #ОставиВсичкоиЧети

На 12 април учениците от 3 "в" клас с преподавател Колетка Павлова и второкласниците от ЦДО 2 група на г-жа Албена Захариева се включиха в инициативата "Остави всичко и чети!" Те отделиха 15 минути за четене с наслада и в тишина на любими книги. Мероприятия, свързани с насърчаване на четенето и функционалната грамотност, 12-29.04.2021 г.

Международен ден на детската книга 2021

По време на обучение и репетиции в електронна среда от разстояние група по интереси ТС "Усмивките" от училището ни се подготви за онлайн отбелязване на Международния празник на детската книга 2 април.

 Международен ден на детската книга 2 април 2021.

Събитие при спазване на мерки за безопасност проведоха съвместно група по интереси ТС "УсмивкиТЕ" с р-л Колетка Павлова и РБ "Михалаки Георгиев", Видин. Така отбелязаха 2 април - Международен ден на детската книга. Любов към книгата, четенето и любими стихове български автори за книжките и българския език поднесоха усмивките. С мини маратон на четенето бе прочетена приказката "Дивите лебеди" от Андерсен.

Събитие за разпространение на резултатите по проект "Семената на разказвачите"

На 24 март от 15:00 часа в онлайн в платформата Teams се проведе Събитие за разпространение на резултатите по проект "Семената на разказвачите", финансиран по програма "ЕРАЗЪМ+". Презентатори бяха координаторът на проекта Galina Netova и експертите Петра Борисова, Ася Нешова, Камелия Михайлова, Таня Микова, Колетка Павлова, Станислава Трифонова, Красимира Иванова. Г-жа Аспарухова бе онлайн от дома си. Регистрирахме около 100 участници в събитието. Благодарности на всички, проявили интерес и присъствали на представянето на инивативните интелектуални продукти, създадени с участието на 6 организации от Белгия, България, Италия, Португалия и Франция.

Световен ден на поезията 2021

21 март - Световен ден на поезията Новият локдаун наложи да отбележим онлайн Световния ден на поезията. Видеата са заснети в Актовата зала на ОУ "Любен Каравелов" при спазване на мерките за безопасност и без публика. Участват ЛК "Иван Деспотов" и ТС "УсмивкиТЕ". Ръководители Диана Сиракова и Колетка Павлова.

Пролетен концерт 2021

Група по интереси ТС "УсмивкиТЕ" с ръководител К. Павлова излъчи онлайн концерт послучай настъпването на пролетта. Поради ограничителни мерки за безопасност на учениците, събитието бе проведено без публика в Актова зала "Стефан Еленков" на училището.

Празничен концерт за 3 март

На 3 март 2021 на официалната страница на училището във Фейсбук бе излъчен концерт на групата по интереси ТС "УсмивкиТЕ" с ръководител К. Павлова. Поради ограничителните мерки, заради пандемичната обстановка, мероприятието бе проведено и заснето без публика в Музея на образованието в училище.

24.02. 2021  Ден на розовата фланелка

Инициативи, отбелязващи Международния ден за борба с тормоза в училище в различните класове, при спазване на противоепидемичните мерки в училище.

Седмица на Апостола

В седмицата 15-19 фервуари 2021 и по повод 148 години от гибелта на Васил Левски , по класове, групи по интереси, в занимания по интереси на СДО, учениците се включиха в изработване на проекти, решаване на работни листове, кратък онлайн концерт, радиопредаване на училищното радио, състезания по Лъвски скок за ученици от начален етап, рецитиране на заветите на Апостола.

Лъвски скок 2021

Традиционно, но с изисквания за безопасност и без публика се проведоха състезанията по "Лъвски скок" между учениците по класове от начален етап. Състезанието е част от дейностите в седмицата на Апостола - 148 години от гибелта на Васил Левски.

Коледен концерт

Коледен концерт, подготвен в условия на обучение в електронна среда от разстояние през месец декември, подготвиха учениците от ТС "УсмивкиТЕ". Концертът бе излъчен онлайн на официалната страница на училището във Фейсбук на 23 декември.

Ден на християнското семейство-онлайн концерт

Групата по интереси към училище ТС "УсмивкиТЕ" отбеляза с онлайн концертна изява деня на християнското семейство 21 ноември. Концертът бе заснет в актовата зала на училището и без публика при спазване на изискаванията за безопасност.

#WDoR2020   Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП 2020

Учениците от ОУ "Любен Каравелов" се включиха в конкурс за рисунка, колаж и видео по повод отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП. Тази година той е на 15. 11. 2020. #WDoR2020

Патронен празник

На 6 ноември училището ни отбеляза 186 годишнината от рождението на своя патрон. При спазване на противоепидемичните мерки, празникът премина в няколко етапа: традиционна щафетна обиколка; награждаване на изявени на национално ниво ученици и на победителите в училищните конкурси за литературно творчество и рисунка на тема: "Моето училище е..."; награждаване на ст. учител Камелия Михайлова с приза "Учител на годината"; разглеждане на изложби; час на класа, посветен на Любен Каравелов и онлайн тържествен концерт, излъчен от 10:30 часа. Учителите и учениците на училище "Любен Каравелов" изказват благодарност на всички, които изпратиха поздравителни адреси и цветя за патронния ни празник! Любка Найденова, директор

Китка за будителите

Учениците от ТС "УсмивкиТЕ“ с ръководител старши учител Колетка Павлова поднесоха китка от песни и текстове, посветени на 1 ноември - Ден на българските будители. Във втората част на концерта представителят на РБ "Михалаки Георгиев" г-жа Милена Иванова предостави на участниците книги за будителите, разказа за библиотеката и още подробности за празника и делото на будителите. Мероприятието се проведе в музея на образованието в училището при спазване на всички изисквания за безопасност в условията на противоепидемична обстановка на 28. 10. 2020 година.

„Аз обичам Видин“ 2020

На 23 октомври 2020, в навечерието на духовния празник на Видин – Димитровден, се проведе традиционното състезание „Аз обичам Видин“. Тази година то бе на открито на общинската сцена на площад „Бдинци“. Участваха отбори от шест видински училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Цар Симеон Велики“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Любен Каравелов“ и ППМГ „Екзарх Антим I“. Темата бе „Фолклорът – извор на красота и вдъхновение“. Под ръководството на старши учител Ангелина Иванова по автентичен начин нашите ученици пресъздадоха обичаят ,,Лазаруване“ от с.Винарово. Грабнаха овациите на публиката. Журито обаче присъди преходната награда „Ключът на Видин“ на представителите на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Всички участници получиха сувенирна награда. Снимки: ст. учител Ваня Гергова

Екопоход

Второкласниците от първа и втора група на ЦДО втори клас при основно училище "Любен Каравелов" във Видин направиха екопоход, за да почистят района около паметника на опълченците. Със своята преподавателка Албена Захариева, те за втора поредна година се грижат за паметника, в навечерието на деня на видинската екология 23 октовмри.

 Цветя за училищния двор.

За деня на Видинската екология 23 октомври, учениците от четвърти клас - първа и втора група от клуб "Млад еколог" засадиха цветя в училищния двор. Минзухар, здравец и хризантеми разкрасиха барелефа на Л. Каравелов. В задния двор бяха засадени жълт минзухар и здравец. Участваха и родители от групата на г-жа Зоя Младенова, членове на родителския актив. /снимки: ст. учител Зоя Младенова/

Димитровденско състезание по математика - награждаване

На 22. 10. 2020 година на тържествена церемония на площад "Бдинци" бяха наградени победителите в математическото състезание. В него, въпреки пандемията участваха 298 ученици от 3 до 12 клас от област Видин. Горди сме, че Елица Пламенова от 3 "в" клас е победител в надпреварата със своите връстници и получи златен медал, както и специална награда на кмета на община Видин. Останалите третокласници: Боряна Владимирова - 3 "а"; Марио Николаев - 3 "а"; Калоян Яворов - 3 "в"; Александър Асенов Стефанов - 3 "а"; Деа - Катрин Станиславова 3 "в"клас, бяха наградени с грамоти за отлично представяне. Такива грамоти получиха четвъртокласниците Христо Мартинов; Мартин Станиславов; Константин Цветомиров, както и Константин Красимиров -пети клас; Кристиян Светломиров от шести клас.

Европейски ден на спорта 2020 #BeActive #NowWeMove

Европейският ден на спорта в училище е мащабна инициатива. В България се провежда от 2014 година. Главната цел на това събитие е да насърчава физическата активност на учениците. Нашето училище ежегодно отбелязва Европейския ден на спорта като ден, в който учениците осъществяват активности чрез подвижни, забавни игри или спорт, флашмоб.

ROADPOL „Дни на безопасността на пътя“ 2020  #roadpolsafetydays

#roadpolsafetydays Дните за безопасността на ROADPOL се провеждат през Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Тази година те са под мотото: "Остани жив! Пази живота!" за 0 жертви на пътя. В ОУ „Любен Каравелов“, гр. Видин се с учениците се включиха активно чрез различни дейности. Първокласниците, заедно с родители попълниха маршрутна карта за безопасен път до училище и дома. Ученици от четвъртите класове подеха инициативата „Ходи пеш!“, раздадоха флаери на родителите с послания за безопасност на пътя. Родител, водач на МПС демонстрира правила за поведение на водача и пътниците в автомобила, след което учениците направиха ролева игра с водач и пътник. Бе проведен конкурс за рисунки и макет под надслов мотото на кампанията за учениците от първи-седми класове. Най-добрите русунки са отличени с грамоти и подредени в изложба. Заключителното мероприятие „Карам безопасно“ бе на учениците от третите класове. Те караха колелета, тротинетки и ролери по трасе с подредени подходящи пътни знаци, пешеходна пътека и пешеходци в присъствие на родителите. В края на мероприятието направиха знака „0 жертви на пътя“. Комисия по БДП

Откриване на учебната  2020/2021 година

Днес 15. 09. 2020 година тържествено бе открита учебната година. На тържеството присъстваха учениците на подготвителна група и първокласниците. След словото на директор Любка Найденова, гостите Светослав Скорчев - зам. кмет на община Видин - устройство на територията и развитие на инфраструктурата; Владко Вълчев - Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия, поздравиха присъстващите. От името на родителите на първолаците поздраление направи колегата Жени Симеонова. Тържеството, но с по-късен час бе повторено и за петокласниците. Останалите ученици поетапно проведоха час на класа. Да е честита, успешна и здрава новата учебна година!

Международен ден на точката 2020

#DotDay , #Makeyourmark Учениците от 3 "в" клас на училището с класен ръководител К. Павлова, традиционно отбелязаха Международния ден на точката - ден за насърчаване на креативността и творческите заложби на децата по света. Създаването на такъв специален ден е по инициатива на Питър Х. Рейнолдс. Държавите, в които се отбелязва вече са 187.

Международен ден на грамотността 2020

Днес 8 септември 2020 година третокласници от ОУ "Любен Каравелов", Видин за поредна година отбелязаха Международния ден на грамотнотта. Тази година изявата бе съвместна с РБ "Михалаки Георгиев" на откритата сцена пред „Център за обучение, изкуство и култура”-БиблиоПоща. Учениците разказаха за донесените любими книжки с герои като Пипи, Хитър Петър, дакелът Джери от Мили бате" на Станка Пенчева, за веселите патиланци от "Патиланско царство". Две викторини предложиха от библиотеката. С помощта на първата децата се научиха да търсят информация в предоставени енциклопедии. Втората викторина бе във връзка със списъците с препоръчителна литература за лятото, като децата трябваше да отговарят на въпроси, свързани с произведенията и авторите им. Завършихме със стихотворението „Аз съм българче” на Иван Вазов, а всички деца получиха безплатни едногодишни читателски карти. Мероприятието бе проведено спрямо всички изисквания за безопасност в условията на противоепидемична обстановка.

Финалът на 2019/2020 учебна година

ьНеочаквано различна, изненадваща, трудна и изпълнена с предизвикателства 2019/2020 завърши за учениците от подготвителна група до шести клас на нашето училище. След тримесечно онлайн обучение пред екраните в Тиймс и изолация, от 1 юни деца и родители прекрачиха прага на училището, за да получат своите документи за успешно завършване на годината. Това се случи на открито в училищния двор. Ковид -19 не само подложи всички на изпитание, но доказа, че в условия на невиждана криза и ситуация, можем да бъдем единни и заедно да успеем в името на децата и тяхното по-добро бъдеще ние-учители, ученици и родители. Изкласихме успешно годината! Завоювахме престижни отличия, включихме се в онлайн национални конкурси, които все още продължават. Да си пожелаем успех! Весела и заслужена ваканция! Бъдете живи и здрави!

Ден без асансьори - 29 април 2020 ‪#‎NoElevatorsDay‬

Нашите ученици активно се включиха в инициативата "Ден без асансьори", проведена онлайн по време на извънредното положение в страната и въведените органичителни мерки. Ден без асансьори е инициатива, която в България се координира от сдружение “BG Бъди активен”. ‪#‎NoElevatorsDay‬ През 2020 година “Ден без асансьори” се провежда на 29-ти април онлайн. Целта на това събитие е да привлече внимание към физическата активност за здраве. ‪#‎NoElevatorsDay‬ #USEthestairs

Дистанционно обучение в условия на Ковид-19

Във връзка с обявеното извънредно положение на територията на страната и обявената пандемия от Световната здравна организация, бе въведено дистанционно обучение на учениците от 16.03.2020 г. Ученици, родители и учители бяхме поставени в изцяло нова среда. Колективът на ОУ „Любен Каравелов“ за изключително кратки срокове успя да мобилизира своите сили, умения и творчески подход, като организира ефективен образвателен процес в платформата Microsoft Teams - център за сътрудничество в Microsoft 365. Бяха създадени виртуални класни стаи, които обединяват онлайн събрания/чосовете по всеки предмет, задачи, материали, файлове и разговори с учениците на едно място. С подкрепата на родителите, учителите и с огромнното желание на нашите ученици учебният процес се води ефективно и отговорно. Регулярно и по график се провеждат и онлайн педагогическите съвети на колегията. В резултат на усилията, използването на иновации и възможности на дигитални образователни платформи и инструменти; на проектно базирано обучение, ние осъществяваме ефективно и качествен образователен процес. Нашите ученици постигат отлични резултати. Доказателство за ентусиазма и страранието са постиженията в урочната дейност по време на обучение е реално време в Teams за всички класове от училището; в изпълнението на домашните задачи, подкрепени със снимков материал на проекти, рисунки, домашни работи, които учениците изпращат в Teams или на преподавателите. В часовете на класа, в заниманията по интереси и самоподготовка се отбелязват значими събития и празници за страната и света. Благодарим за отговорността и подкрепата на родителите, благодарим за старанието на учениците и присъствието им в клас в стремежа да успеем заедно в трудната за всички ни обстановка, наложила дългата физическа и социална изолация у дома. За пореден път даказваме, че когато сме заедно, можем да се справим с всяко предизикателство. Огромен труд, огромни усилия в условия на безпрецедентна ситуация - успехите ни са факт.

3 март 2019

На 2 март тържествено бе отбелязан Националният празник 3 март. Кратко слово за 142 –рата годишнина от освобождението на България, програма, посветена на борбата за освобождение, подготвена от учениците на ТС „УсмивкТЕ“ с ръководител ст. учител в начален етап Колетка Павлова, съпътстваха празника. Сред гостите на тържеството бяха родители, учители и представителят на Видинска митрополия Йерей Илия Симеонов. От името на Негово високо преосвещенство видинският митрополит Даниил, който бе възпрепятстван да присъства, Йерей Илия Симеонов поздрави присъстващите и разказа за интересни събития, свързани с 3 март 1878 година.

Световен ден за борба с тормоза в училище

С дъга на приятелството, постери и послания против тормоза в училище и с ДА на приятелството, ученици и учители отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училище на 26 февруари.

Открит урок по музика във II - в клас

На 24 февруари ст. учител в начален етап Колетка Павлова проведе интерактивен открит урок по музика пред колеги и родители. Темата бе „Песен за Апостола“. На учениците бе поставена задача да научат повече за живота на В. Левски чрез кратко видео за Национален музей „Васил Левски“ в Карлово. С помощта на смарт устройства и лаптоп решаваха по групи онлайн тест, създаден от преподавателката в приложението https://learningapps.org/ Учениците бяха разделени на 5 екипа, в които подготвиха кратък работен лист; хващаха в картинен облак заветни мисли на Апостола, справиха се с кратки тестове във вид на пъзели. Гост и активен участник в урока бе Георги Траянов-родител, колега и музикант. Той акомпанира на китара. Предостави на учениците възможност сами да се докоснат и свирят за кратко на струнния музикален инструмент. След проведен и час на класа с родители в навечерието на 19 февруари, урокът бе логичен завършек дейностите по темата, посветена на 147 години от гибелта на Апостола.

Почит към делото на Апостола

Ученици от нашето училище и видинските училища, граждани и представителите на местната управа, както и на видинска митрополия отдадоха почит пред святото дело на Апостола на свободата Васил Левски.

147 години от гибелта на Апостола

На 19 февруари учениците от училище отбелязаха 147 годишнина от гибелта на Васил Левски с постери, час на класа, оцветяване на портрети на Апостола за по-малките ученици, подреждане на кътове с материали и постери, посветени на великия българин. В часовете по Занимания по интереси, учениците от ЦДО, изработиха табла по случай отбелязването на 147 години от гибелта на Дякон Левски, ледаха документален филм, попълниха работни листове, свързани с живота на Левски В края на часа учениците от ЦДО 4 клас 2 група писаха кратък текст с отговор на въпроса: Какво бих казал/а на Левски днес ако можех да говоря с него?

Лъвски скок

В навечерието на 147 годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, в училище се проведоха традиционните състезания по скок на дължина за учениците от училище. Победителите получиха медали и грамоти .

"Водата и сушата като среда на живот за организмите".

На 11.02.2020г. в III- в клас с преподавател ст. учител Таня Микова Бойчева се проведе открит урок по човек и природа на тема: "Водата и сушата като среда на живот за организмите". Сред гостите бяха колеги и гл. учител за начален етап г-жа Красимира Иванова.

Коледно тържество на групите по интереси

Учениците от вторите класове бяха домакини на коледно тържество, в което се включиха и групите по интереси в училище. Тържеството се състоя в актовата зала на 19 декември 2019 и бе посетено от родители и ученици.

Национална седмица на четенето 2019

Национална седмица на четенето 2019 От 9 до 13 декември се проведе Националната седмица на четенето. Целта на организираната от МОН инициатива е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. През всеки от дните учениците от ОУ „Любен Каравелов“ се включиха в различни вълнуващи дейности за насърчаване на интереса към четенето, реализирани под формата на състезания за „Най-добър четец”, четене по роли, драматизации на приказки. Учениците от ЦДО ll клас, l група посетиха първокласниците от ЦДО l група, като им прочетоха приказката "Хубавец" от Леда Милева. Малките ученици слушаха с голям интерес и внимание и отговаряха правилно на поставените им въпроси. Пред първокласниците от ЦДО II група на I клас бе показана техниката „камишибай“, с която ученици от ТС „Усмивките“ представиха приказката „Дядо и ряпа“, разпозната от малките ученици. Употребата на камишибай е вследствие на споделени практики по проекта "Семената на разказвачите", финансиран от Програма "Еразъм+", по който работим в момента. Верижно четене на приказки и басни направиха учениците от вторите класове, изпълниха задачи за четене с разбиране, разпознаваха приказка по цитат или илюстрация, създаваха свои илюстрации на коледни приказки. Третокласниците четоха и рецитираха стихотворения на тема ,,Коледа" пред първокласници, драматизираха коледни приказки. Учениците от четвъртите класове четоха заедно с родители художествен и научен текст, създадоха свои илюстрации, посетиха по-малките ученици, за да им почетат интересни истории. Учениците от прогимназиален етап четоха свои любими книги с художествен и научен текст. Изпълняваха задачи с творчески характер за довършване на приказки, посетиха училищната библиотека, проведоха радиопредаване. Интересна интерпретация на четенето имаше и в часовете по история, където шестокласници и седмокласници пресъздаваха моменти от българското минало с проекти и илюстрации.

Официално награждаване от ДЗИ

Управителят на Главна агенция ДЗИ - Видин господин Христо Байрактаров официално връчи наградата на Даная Любенова от 6 в клас – ТС „УсмивкиТЕ“ за третото място в раздел видео на националния конкурс „Моето ДЗИ“ 2019. Наградата е таблет „Леново“, както и лични предметни награди от ДЗИ. Клипът отразява дейности на учениците от втори в клас на училището, заедно с родители. Участието им стана причнина класът да получи безплатно застраховане в ДЗИ като награда за активността на децата и съпричастността на родителите към безопасното поведение на пътя. Председателят на комисията по БДП в училище старши учител в начален етап Колетка Павлова с кратка презентация отчете мероприятията, които са извършени в училище до момента.

"Коледни елхи на видинските деца и младежи"

На 10 декември 2019 година в навечерието на коледните празници 22 коледни дръвчета бяха украсени в алеята на църквата "Св. Димитър". Инициативата, в която и нашето училище участва се провежда за втора поредна година. Всяка детска градина и училище от общината вече имат своя елха. Събитието откри началникът на Регионално управление на образованието - Веселка Асенова.

Проектна среща „СЕМЕНАТА НА РАЗКАЗВАЧИТЕ“

Днес на 4 декември 2019 нашето училище бе домакин на поредната проектна среща. След посрещане на партньорите по проекта, те проведоха работно съвещание. От 14 часа с ученици от IV а клас на ст. преподавател Камелия Михайлова се проведе уъркшоп - работилница за изработване на декори и картинни героин от приказката „Червената шапчица“. Част от учениците разиграха откъси от приказката с изработенитете от тях силуети на героите и подходящия за момента декор. Работната визита продължи с интересна дискусия върху презентация, подготвена от екипа – домакин от нашето училище за изясняване на похватите и техники за развиване на устаната реч на учениците, както и за разпределяне на задачите за следващите етапи на проекта и следваща работна визита. Проектът е стратегическо партньорство в сферата на училищното образование, насочено към развитието на иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование. Партньорството включва 4 НПО – 2 от Франция, едно от Италия и едно от Белгия, и 2 училища – нашето и от Португалия. Той има за цел да обедини различни европейски институции, за да създадем първата европейска библиотека, посветена на ораторството, която да подкрепя децата и учителите в придобиването и развитието на уменията за разказване и говорене. Чрез работата по проекта ще се върнем към източниците на ораторското изкуство: приказките, които имат двойно значение: педагогическо и културно. Проектът предвижда изработване на интелектуални продукти с иновативен характер.

Ден на християнското семейство 2019

ТС „Усмивките“ с ръководител Колетка Павлова бяха домакини на отбелязването на Деня на Християнското семейство на 21 ноември в актовата зала на училището. Те представиха мултимедийна презентация за празника, песни и стихове, посветени на семейството и християнската младеж, приказките „Мързеливата мома“, „Мързелан и Мързеланка“. С изпълнения се включиха групите от заниманията по интереси: „Православно християнче“ с ръководител г-жа Виолина Симеонова с кратък рецитал. Малките първокласници от групата оцветиха тематични икони. Магията на танца показаха учениците от 2 а клас с ръководител г-жа Нина Нинова. Хоро извиха танцьорите от групата на г-жа Веселка Иванова. Негово Високо Преосвещенство Видинският митрополит Даниил, представители на РБ „Михалаки Георгиев“ бяха сред госите на мероприятието. Митрополит Даниил поздрави участниците в тържеството и техните семейства.

Шествие "Животът не е резервна част!"

На 18 ноември 2019 година продължиха мероприятията за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи. Бе излъчено радиопредаване, от което учиениците разбраха още за този специален ден. Така бе осъществена 10 минутката по график за учениците от прогимназиален етап. От 13 часа, въпреки лошото време, ентусиазираните ученици от ЦДО на трети и четвърти класове проведоха шествие от училище до кръстовището на пазара, полицията под надслов „Животът не е резервна част, пазете децата на пътя“. Скандирайки мотото на тазгодишния световен ден, те раздаваха флаери с послания на пешеходци и водачи на МПС. Благодарности за добрата организация от страна на колегите и съдействието на МВР Видин. Нека помним, че животът е безценен, за него няма резерни части и трябва да го пазим на пътя! Председател на комисията по БДП: Колетка Павлова

“Животът не е резервна част“ – Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

На 15 ноември 2019 година в актовата зала на ОУ „Любен Каравелов“ бе осъществено съвместно мероприятие на доброволци от БЧК Видин и комисията по БДП в училище. На него доброволците от БЧК поднесоха урок под формата на две презентации на учениците от начален етап, с който им напомниха да спазват правилата по безопасно придвижване и игри. Бе осъществена 10 минутката по график за малките ученици. Във втората част председателят на комисията по БДП Колетка Павлова прочете апела на г-н Младен Маринов – министър на вътрешните работи във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 17 ноември, изпратен от РУО Видин. Мотото на тазгодишното възпоменание е: „Животът не е резервна част“. Бе показан клипът, с който училището спечели престижното трето място на Националния конкурс „Моето ДЗИ“ 2019. Зам. директор Галина Нетова награди най-добрите в конкурса за детска рисунка, посветен Световния ден. На 18 ноември в училище ще бъде излъчено и радиопредаване по училищното радио. Така ще се проведе 10 минутката по БДП за учениците от прогимназиален етап. От 13 часа учениците от ЦДО на трети и четвърти класове ще направят традиционното шествие до сградата на полицията.

Патронен празник 2019

Днес 08. 11. 2019 г. нашето училище отбеляза 185 години от рождението на Любен Каравелов и 109 години от създаването на училището. След провеждане на традиционната щафетна обикола на училището, в която преходната купа грабна отборът на 5 а клас, се проведоха часове на класа, посветени на патрона ни. Бе излъчено и радиопредаване по темата. Програмата продължи в Актовата зала с изпълнение на "Хубава си моя горо" и презентация за делото на възрожденеца. Директор Любка Найденова поздрави присъстващите. Сред официалните гости бяха началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, директори на видински училища, представители на РБ „Михалаки Георгиев“ и на Видинска митрополия. Бяха раздадени грамоти на отличили се ученици, както и традиционната наградаУчител на годината –главен учител Красимира Иванова. Концерт изнесе и танцовата формация към читалище "Светъл ден", талантливи изпълнители на училището, както и малките танцьори от втори „ а“ клас.

Ден на народните будители

Ученици и преподаватели от ОУ "Любен Каравелов" се включиха в празничното шествие и церемония пред паметника на Софроний Врачански във Видин, където бе отбелязан 1 ноември Ден на народните будители. След празничните слова на Негово Високо Преосвещенство Видински митрополит Даниил и временно изпълняващият длъжността кмет на община Видин инж. Цветан Асенов, венци и цветя поднесоха представители на образователните и културни институции в града.

Да се знае, да се помни!

Денят на будителите бе тържествено честван в ОУ „Любен Каравелов“. Празнично шествие, поднасяне на цветя пред барелефа на патрона на училището Любен Каравелов и слово за празника предшестваха мултимедийната презентация, която представиха учениците от групата по интереси - творческо студио „УсмивкиТЕ“ с ръководител Колетка Павлова. В актовата зала присъстваха зам. директор Г. Нетова и зам. директор Борка Младенова, учители, ученици и родители. Да се знае, да се помни,че България е жива! На будителите скромни българинът китка свива. Поклон пред паметта на будителите! 31. 10. 2019

На празник в РБ "Михалаки Георгиев" с ТС "УсмивкиТЕ"

„Детски отдел” на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”-гр. Видин бе домакин на отбелязването на предстоящия ден на народните будители. Мултимедийна презентация, възрожденски песни и текстове за будителите изпълниха учениците от ТС „УсмивкиТЕ“ при училище Любен Каравелов“ с ръководител Колетка Павлова. Гости бяха две паралелки от IV-ти клас на СУ „Петко Рачов Славейков”. Учениците научиха повече за живота и дейността на просветители и борци за свобода като: Пайсии Хилендарски, Софроний Врачански, Ботьо Петков, Христо Павлович, Христо Ботев, Любен Каравелов, Васил Левски, Васил Априлов. 30. 10. 2019 година

Екологична инициатива

На 24 октомври ученици от три групи на целодневно обучение с учители Анриета Томова, Албена Захариева от първите класове и Ивета Иванова от СДО на петите класове почистиха района около паметника на опълченците. Училище "Любен Каравелов" е поело ангажимент да поддържа района около паметника. В дните около деня на видинската екология те се погрижиха за пространството около паметника. Такъв ангажимент имат и учениците от клуб „Млади възрожденци“.

10 минутки по БДП за родители

На 23 и 24 октомври се проведоха родителски срещи за начален и прогимназиален етап, на които чрез 10 минутки за БДП, родителите бяха запознати с важността и отговорността на обучението по БДП. Старши учители Елеонора Цветкова и Андрей Трифонов от комисията по БДП в училище презентираха новите изисквания при обучението, както и решенията на МС за „Безопасна система“ с визия нула загинали и тежко ранени и обявяването на 2019 г. за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото „Пази семейството си на пътя“. На родителите бяха напомнени и отговорностите по опазване на живота на децата като участници в движението. К. Павлова - председател на комисията по БДП

„Аз познавам Видин“ 2019

На 24 октомври във Видин се проведе традиционното ученическо състезание "Аз познавам Видин". Отборите от трябваше да представят известни благодетели от миналото, свързани с Видин. В състезанието нашите участници с ръководител ст. учител в прогимназиален етап Ваня Гергова достойно се състезаваха с отборите на ПМГ "Екзарх Антим I", Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий", Средно училище "Цар Симеон Велики", Средно училище "Петко Рачов Славейков" и Основно училище "Иван Вазов".

Програма "Фортисимо клас" 2019

На 24. 10. 2019 г. в 4 а клас на ОУ „Любен Каравелов“ бе даден стартът на образователната програма "Фортисимо клас". Под вещото ръководство на магнетичния Хари Ешкенази учениците се запознаха с цигулката и слушаха изпълнения на популярни откъси класическа музика. Така часът по музика с преподавател ст. учител Ангелина Иванова премина интересно и забавно за учениците.

„Поход за свобода“ 2019

На 19-ти октомври 2019 година в 11.30ч. бе даден старта на „Поход за свобода“. Седмокласници от училище „Любен Каравелов“ се включиха в кампанията, посветена на борбата с трафика на хора. Град Видин взема участие за втора поредна година. Организатор на кампанията е фондация „А21“, а партньор във Видин е Общински съвет по наркотични вещества. Целта на инициативата е да се обърне сериозно внимание на проблема и повече хора да бъдат съпричастни. Шествието премина мълчаливо в колона по един от спортната зала, през центъра на града, площад „Бдинци“ до Драматичния театър, където всеки желаещ написа послание в подкрепа на жертвите на трафика на хора.

10 минутка по БДП

На 11 октомври 2019 година се проведе 10 минутка по БДП. Директорът на училището Любка Найденова и председателят на комисията по БДП в училище Колетка Павлова обърнаха внимание на важността на продвижването по улицата и игрите в свободното време на малките ученици от начален етап ( I-IV класове), които присъсваха на събитието. Бяха наградени и победителите в училищния конкурс за детска рисунка „Пази семейството на пътя“. Наградените рисунки ще представят училището ни в националния конкурс „Моето ДЗИ“ 2019. Успех на младите творци!

Клуб,,Млади въэрожденци" в акция

На 11 октовмри 2019 година учениците от клуб,,Млади възрожденци " при ОУ ,,Любен Каравелов" гр.Видин с ръководител г-жа Ваня Гергова почистиха и засадиха цветя в пространството около паметника на опълченците. И през тази учебна година те продължават инициативата с грижа по почистване на „осиновения“ паметник.

Проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“

Петдневно обучение по проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“ бе проведено от 30.09.2019г. до 04.10.2019г. в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – град Видин с учениците от 3-а и 3-в клас, с ръководители: Ася Нешова, Яница Георгиева, Таня Микова и Мария Митева. Лектори на обучението бяха служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГДПБЗН-МВР/, а организатор е „Дикон-БЧК“. Целта на проекта е подобряване подготовката на населението, в т.ч. и учениците от училищата в цялата страна за реакция при наводнения и последващи кризи. В рамките на обучението учениците преминаха през теоретична и практическа подготовка. Теоретично участниците бяха запознати с видовете природни явления и превръщането им в бедствия; водата на планетата – свойства, жизненоважност и кръговрат на водата; наводнението и последиците от него. Учениците рисуваха рисунки на тема: „Какво е наводнение и как си го представям“. Играха настолна игра „Да спасим Натали“. Запознаха се с важността на тел. 112 и със звуковите сигнали за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия, аварии и извънредни ситуации. Усвоиха основните правила и действия при наводнение. Разбраха какви предмети от първа необходимост трябва да съдържа „Раницата за оцеляване“. Теоретичните теми, викторините, рисунките, настолната игра бяха в рамките на първите два дни и половина. Вторите два дни и половина от обучението бяха посветени на практически упражнения и задачи, които се проведоха на полигон за демонстрации и симулации на наводнение. Участниците в проекта изработиха макети на къщички, които бяха поставени в близост до вода на полигон; научиха се да изграждат диги и отново си преговориха правилата за действие при наводнения под формата на въпросник: обучителите симулираха наводнение, а учениците проследиха при какви обстоятелства оцеляват техните предварително изработени къщички. В края на обучението залесихме двора и оформихме цветна алея с теменужки. На всеки ученик беше раздадена и образователна книжка за наводненията, в която по достъпен начин, под формата на занимателни истории и допълнителна информаци, бяха представени най-важните правила за поведение при наводнение. В края на обучението всеки ученик получи грамота за активно участие и постигнати отлични резултати в петдневното обучение за „Практическа подготовка на ученици за реакция при наводнение и последващи кризи“. Материал и снимки на педагогически съветник Мария Митева.

Европейски ден на спорта 2019

Ученици, учители и родители отбелязаха заедно Европейския ден на спорта 27 септември под мотото „Активни, здрави и атрактивни“. Официалното откриване бе направено от директора на училището. Учениците от подготвителна група и първокласниците участваха в игра за здравословно хранене с плодове и зеленчици. Група ЦДО първи клас на г-жа Албена Захариева участва в занимание по йога, водено от петокласнички. Втори клас показаха знания и бързина при разделно събиране на отпадъци, познаване на правилата за безопасно придвижване с тротинетки и велосипеди като участници в движението. Учениците от третите класове се ориентираха и бяха откриватели, подреждайки частите на пъзел, а четвъртокласниците се забавляваха със щафетни игри. Флашмоб и аеробика създадоха настроение за учениците от прогимназиален етап, които се включиха в игри на волейбол, футбол. Шах, интерактивна игра с интернет правила, народни хора бяха също част от четиринадесетте дейности, с които възпитаниците на училището показаха, че са активни, здрави и атрактивни. Заедно с нас бяха треньорът от ДФК „Видин“ Петър Митев и представители на СК „Елит-Тим“.

 Световен ден на туризма - 2019

Световният ден на туризма се чества ежегодно на 27 септември. Отбелязва се от 1980 г. по повод приемането на устава на Световната организация по туризъм. На 27 септември 2019 година в училище бе отбелязан с различни дейности. Директорът на училището награди с грамоти победителите в проведения конкурс за детска рисунка между учениците от подготвителна група и тези от начален етап. С наградените русунки е подредена изложба. Учениците от 3 „в“ клас с преподавател Таня Бойчева отбелязаха Световния ден на туризма като изнесоха кратка празнична програма, след което проведоха ориентиране в парк „Владикина бахча“, забавляваха се на детските площадки. Получиха медали за участието си и в останалите инициативи в училище. На празника в близкия парк се включиха и родители.

Европейски ден без жертви на пътя

26 септември за четвърта година е обявен за Европейски ден без загинали на пътя. Мотото, под което тази година премина Европейският ден без жертви на пътя е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”. В училище в рамките на няколко дни се осъществиха различни дейности. В часовете на класа бе проведена беседа. Радиопредаване по темата и песни, свързани с безопасността на движение бяха излъчени на 25 септември. Учениците от начален етап се включиха в конкурс за рисунки, с които бе подредена изложба. На 26 септември първокласниците раздадоха на родителите си флаери и послания за безопасно шофиране и опазване на живота на пътя. На 27 септември учениците от втори „в“ клас, заедно с родители караха тротинетки и велосипеди, спазвайки правилата за движение. Така показаха, че обичат семейството и умеят да го пазят на пътя.

22 септември 2019 - 111 години от обявяването на Независимостта на България

Преподаватели и ученици от нашето училище се включиха в отбелязването на 111-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 г. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест, който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново. Българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор. Денят е определен за такъв с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 год. Във Видин тържественото отбелязване на Деня на независимостта се проведе на площад "Бдинци".

"Националните игри и спортове ни обединяват" - проектни дейности, резултати и общи продукти

На 20 септември в актовата зала на училището бе представен успешно приключилият в края на август проект по програмата ЕРАЗЪМ+ "Националните игри и спортове ни обединяват". Координаторът на проекта Галина Нетова представи проектните дейности, резултати и общи продукти - книга за националните игри и спортове, брошури и DVD, пред всички учители от област Видин и старши експерта по ФВС от РУО - Видин Цветанка Червенкова. Всички участници в информационното събитие получиха по един екземпляр от проектната книга, както и брошури за своите училища. Проектът е и eTwinning проект и кандидатства за Национален знак за качество.

„Повярвай, ти можеш! Влез в играта!“

Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, съвместно с Общински съвет по наркотични вещества при Община Видин, организираха Първите общински интерактивни игри - 2019 под надслов „Повярвай, ти можеш! Влез в играта!“. Целта на игрите е свързана с превенция на рисково поведение на подрастващите чрез комуникация на открито и участие в интерактивни игри. ОУ „Любен Каравелов“ взе участие в Първите общински интерактивни игри на 19.09.209г. с отбор от девет ученици от пети клас. Учениците, освен че се забавляваха, спортуваха и общуваха със свои връстници от други училища, се запознаха с основни скаутски умения за оцеляване сред природата, спортуваха и работиха в екип. В края на деня получиха сертификати за участие и подаръци от организаторите. ОУ “Любен Каравелов“ бе отличено с плакет и сертификат за участие от г-н Венци Пасков – зам.кмет на Община Видин. Ръководител на училищния отбор е педагогическият съветник Мария Митева.

"International Dot Day” 2019

"International Dot Day” или Международният ден на точката е световен празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството. Той се отбелязва от 15 септември 2009 г., когато учителят Тери Шей внася в класната си стая, книгата на Питър Рейнолдс „Точката“. Когато няма възможност да е в същия ден, това може да се случи в друг ден. Хубаво е когато има повече такива специални за децата дни. Денят на точката е световен празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството, към който се присъединяват все повече държави и училища в света. От няколко години учениците на старши учител в начален етап Колетка Павлова отбелязват този ден. Тази година това се случи на 17 септември. във втори „в“ клас. Учениците разбраха подробноси за деня на точката, за да могат да направят своята марка-точка. Подредиха изложба от росунките си и получиха сертификати за участие, подписани от Питър Рейнолдс. В помощ на децата бяха някои родители.

Тържествено откриване на 2019/2020 учебна година

На 16 септември в 9 часа с празнична програма, слово на директор Любка Найденова, поздравителни адреси от официалните гости на събитието и водосвет бе даден старт на новата учебна година в ОУ"Любен Каравелов". Да е успешна, спокойна и изпълнена с усмивки за ученици, учители и родители. Благодарности за споделените снимки от колегите Жени Симеонова и Петра Борисова.

Информационен ден за разпространяване резултатите от проекта „Националните игри и спортове ни обединяват“

На 16 септември 2019 година в актовата зала на училището се състоя информационен ден за разпространяване на резултатите от проекта, по който училището ни бе партньор- „Националните игри и спортове ни обединяват - Проект № 2017-1-PL01-KA219-038601_3, стратегическо партньорство между училища, финансиран по програмата „ЕРАЗЪМ+“ на ЕК. Освен нашето училище, участват и училища от Полша (координатор), Португалия, Румъния, Словения и Турция. Проектът бе изпълнен от 01.09.2017 г. до 31.08.2019 г. С помощта на мултимедийни презентации, беседи и интересни разкази преподаватели и ученици представиха дейности, в които са взели участие. Един от най-важните продукти е общата книга „Националните игри и спортове ни обединяват“. Тя е преведена на български и бе разпространена сред учители и ученици.

 „Да изчистим България заедно“

На 14 септември 2019 година за поредна година учениците от ОУ „Любен Каравелов“ подкрепиха националната инициатива „Да изчистим България заедно“. Преподавателите и учениците от прогимназиален етап почистиха двора и района около училището, посадиха теменужки в екологичните кътовете в двора на училището.

Международен ден на грамотността

Днес второкласници от ОУ „Любен Каравелов“ Видин, учители и родители, приятели отбелязаха 8 септември-Международен ден на грамотността. Идеята е на г-жа Колетка Павлова и се осъществява за четвърти година. Има за цел да обърне внимание на голямото значение на грамотността и е една от мерките за насърчаване на четенето. Инициативата е дейност, която да подкрепя децата в придобиването и развитието на уменията за разказване и говорене, чрез работа с многообразието на форми на приказките, а също така и една от задачите на “Семената на разказвачите“ - проектът за стратегическо партньорство в сферата на училищното образование, насочено към развитието на иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование, финансиран от Програма "Еразъм+", по който работим в училище. Учениците четоха и разказаха за любимите си книжки с приказки, подредиха правилно куплетите и казаха стихотворението „Аз съм българче“, решаваха занимателни задачи и тест, пяха. В края на празника се почерпиха с плодове и вкусни мъфини-дело на една от майките. За участието си получиха сертификат.

Кампания „Бъди войник“

На 28 юни пред паметника на Свободата в крайдунавския парк във Видин се проведе Националната информационна кампания „Бъди войник“. Учители и ученици от училището посетиха мероприятието. В нея със свои щандове участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част и Централното военно окръжие.

Моите педагогически и житейски изкушения

На 28 юни 2019 година дългогодишният и вече бивш директор на ОУ "Любен Каравелов" представи своята книга "Моите педагогически и житейски изкушения - аналогии и алтернативи".На премиерата присъстваха учители, настоящи и бивши директори, видни общественици и приятели на автора.

Девета регионална среща - „Млади възрожденци“

Днес-7 юни ОУ „Любен Каравелов“ бе домакин на деветата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци". Официални гости бяха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, заместник областният управител Лъчезар Попиванов, председателят на Видински комитет „Васил Левски“ Георги Иванчев и началникът на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в Регионалното управление на образованието - Наталия Крумова. В областта са учредени и функционират 20 клуба „Млади възрожденци“ – 19, от които в училища и един в детска градина „Русалка“, гр. Видин, който бе обявен за Клуб на годината. За пет години съществуване през клубовете са преминали над 560 деца и ученици. Нашият клуб е с ръководител старши учител в прогимназиален етап Ваня Гергова. Младите ни възрожденци представиха стихове, дело на членове на клуба.

Детски футболен турнир

На 06. 06. футболният отбор на училището ни получи медалите от завършилият шести Детски футболен турнир на малки вратички във Видин, организиран от Училищното настоятелство на ПМГ „Екзарх Антим I” със съдействието на Община Видин, Регионалното управление на образованието и Областния съвет на БФС. Първото място бе за отбора на СУ „Васил Левски“-Кула, следван от нашите талантливи футболисти-ОУ „Любен Каравелов“-Видин, а трето място бе за СУ „Св. св. Кирил и Методий“-Видин. За „Голмайстор” на турнира бе отличен Теодор Борисов, а наградата „Спортен талант” получи Антон Петров и двамата от ОУ ”Любен Каравелов”-Видин. Снимките от турнира в спортната зала са на г-н Р. Ракаджиев от страницата на ПМГ.

Годишна продукция

На 05. 06. 2019 талантливите деца на литературен клуб "Иван Деспотов" - Видин показаха част от най-доброто, сътворено през годината. Премиерно пред видинска публика бяха представени композицията на Д. Сиракова, донесла в груповите изпълнения второ място на националния конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза 2019, както и индивидуалното изпълнение от конкурсната програма на Сиана Борисова от 1 в клас. В наградената композиция участват две ученички от нашето училище: Даная Любенова от 5 в клас и Деа-Катрин Крумова от 1 в клас. Весело лято и заслужена почивка на талантите на клуба! Благодарност на родителите! От ръководителите на клуба: Диана Сиракова, Колетка Павлова, Ненчо Славчев.

Празнични тържества в начален етап

На 3 юни учениците от начален етап празнично отбелязаха края на учебната година и получиха удостоверения и грамоти за своите успехи и постижения.

УсмивкиТЕ - финал

На 04. 06. 2019 студио за слово и песен "УсмивкиТЕ" с ръководител ст. учител в начален етап Колетка Павлова проведе заключителна публична изява в училищния музей на образованието. Стихове за България и словото, изпълнени от участниците и първокласниците от "в" паралелка , докоснаха сърцата на родителите и гостите. Част от дейностите на студио „УсмивкиТЕ“ с ръководител старши учител в начален етап Колетка Павлова са свързани с работата й по проект „Семената на разказвачите“ по Erasmus+ на ЕС за стратегическо партньорство в сферата на училищното образование, насочено към развитието на иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование. Ето защо учениците се постараха да бъдат емоционални с правилен изказ на текстовете на стихотворенията и песните.

Европейската седмица на физическа активност

На 31 май 2019 г. в ОУ „Любен Каравелов“ се проведе спортен празник „Нека да играем заедно“ – част от мероприятията на Европейската седмица на физическа активност. Поради лошите атмосферни условия, спортния празник се проведе във физкултурните салони. Това не позволи осъществяването на всички планирани дейност.Реализираните дейности бяха проведени поетапно с ученици от втори до седми клас.

"Здравей, лято!" - ЦДО IV клас, I група

На 30 май учениците от първа група на ЦДО - IV клас с преподавател старши учител Анриета Томова проведоха тържествен урок, с който показаха с много настроение, танци и песни колко много са постигнали през годините в начален етап. Гости бяха родители, главен учител в начален етап Красимира Иванова, учители.

"Здравей, ваканция!"

„Здравей, ваканция!“ бе цветен празник с много настроение, песни и шеги, на който учениците от ЦДО на IV класове – втора група, с преподавател ст. учител в начален етап Албена Захариева, поднесоха своя спектакъл за родители и гости в актовата зала на училището ни на 29 май. В програмата се включиха и представители на ЦДО – втори клас на ст. учител в начален етап Зоя Младенова, които поздравиха с няколко стихотворения, както и малките първокласници, които изиграха забавен патешки танц. Директор Любка Найденова поздрави учениците и им пожела весело и незабравимо лято, успехи.

Открит урок по религия

На 30 май бе проведен открит урок на групата по религия с преподавател старши учител Виолина Симеонова. Учениците показаха знанията си пред родители и преподаватели в нашето училище. Темата, по която работиха с интересни занимателни игри и екипна работа бе " Нашата православна вяра".

Годишна продукция на групи по интереси

В тържествен спектакъл, проведен на 28 май, част от групите по интереси представиха най-доброто от заниманията си в актовата зала на училището, като проведоха заключителните си мероприятия. Учениците са включени в следните групи: театрално студио с ръководител ст. учител в начален етап Зорница Климентова; вокална група с ръководител ст. учител в прогимназиален етап Ангелина Иванова; „Да творим с компютър“- група за любители на дигиталните технологии с ръководител ст. учител Таня Микова; забавна математика за учениците от четвърти клас, с ръководител гл. учител в начален етап Красимира Иванова и „Хоро се вие“ – с ръководител ст. учител в начален етап Веселка Иванова. Представянето на откъсите от популярните детски романи за Пипи и Туфо показват уменията на учениците да пресъздават текстове и думи на героите, влизайки в ролята на разказвачите на историята или на самоя герой. Това е свързано и с работата на г-жа Климентова по проект „Семената на разказвачите“ по програма Erasmus+. Гости бяха директорът на училището, родители, колеги и ученици.

57 Национален конкурс Враца 2019

На 25 май 2019 г. в Младежки дом, гр. Враца се проведе 57 Национален рецитаторски конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза. Даная Любенова – 5 в клас, Деа-Катрин Крумова от 1 - в клас, завоюваха втора награда като част от групата на литературен клуб „Иван Деспотов“, един от ръководителите на който е ст. учител Колетка Павлова. Сиана Бориславова от 1 - в клас участва в индивидуалната надпревара в първа възрастова група до 14 години.

24 май в училище

На 22 май ОУ „Любен Каравелов“ отбеляза деня на българската просвета и култура 24 май. След тържественото слово на директор Любка Найденова, бяха наградени изявени ученици, достигнали престижно представяне на национални, областни и регионални конкурси и състезания. Награждаването започна с най-голямата награда за ученик от училището. Трето място и бронзов медал за Деа – Катрин Крумова от 1 в клас - Национален и с международно участие конкурс „България в картини и слово“ 2019г. - раздел рисунки. Грамота от същия конкурс за отлично подготвяне и представяне на участници в конкурса получи и класният ръководител на 1 в клас – ст. учител Колетка Павлова. След концертната програма, своите грамоти за призови места получиха и победителите в конкурса по БДП, посветен на Глобалната седмица по безопасност, която се провежда ежегодно в началото на м. май. Тържеството завърши с химна на българската просвета „Върви народе възродени“, изпълнен от вокалната група и участниците в празничната програма.

Фестивал на талантите „Цветове и усмивки“

Групите по интереси на ОУ „Любен Каравелов“, показаха своите успехи и талант в Първият училищен фестивал на талантите „Цветове и усмивки“, който се проведе на 17 май 2019 година. Той е под патронажа на видинския кмет. Тук бяха показани и част от дейностите на театралното студио „Талант“ с ръководител старши учител в начален етап Зорница Климентова, които са свързани с работата й по проект „Семената на разказвачите“ по Erasmus+ на ЕС за стратегическо партньорство в сферата на училищното образование, насочено към развитието на иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование. Учениците показаха драматизация на откъси от книгите „Пипи дългото чорапче“ и „Туфо рижия пират“. Инициативата се осъществи в пространството пред Библиопощата в Крайдунавския парк. В нея взеха участие ученици , занимаващи се в групи по интереси от училища в общините на областта. Официални гости на събитието бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков, заместник областният управител Лъчезар Попиванов и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

„Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“

На 16 май 2019г. се проведе заключително мероприятие със състезателен характер под надслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ по повод дейността на Национална програма „Работа на полицията в училищата“. Отборът на ОУ „Любен Каравелов“ – град Видин зае II-ро място. Училището достойно беше представено от Вики, Кристин, Кристо и Томислав – ученици от 6 в клас, с ръководител –педагогическият съветник на училището Мария Митева.

Буквоплет

Буквоплет На 12.05.2019 г. в гр.Русе бе проведен Първият Национален кръг на състезанието по спелуване на български език – БУКВОПЛЕТ. В оспорваната битка за първото място по плетене на букви се включиха 24 дечица, представители на 12 различни града на България, сред които за първи път е и Видин, благодарение на Лайънс клуб Видин и Дамски Лайънс Клуб Бъдин. Как нашите ученици стигнаха до националния кръг? Второкласниците от ОУ "Л. Каравелов" участваха в обл. кръг на Състезание по български език " Буквоплет", организирано от Лайънс клуб. Призовите три места заеха учениците Християн Петров 2 г кл., Владислава Димитрова 2б и Йоанна Пламенова 2б, всички възпитаници на ОУ" Л. Каравелов". Двете момичета участваха на националния кръг в гр. Русе и спечелиха грамоти за отлично участие, както и материални награди. Връчена бе грамота и за училището ни за участие в състезанието. Владислава Димитрова е откроена в първата шестица. Браво за достойното им представяне!

Национален конкурс "Бог е любов" 2019- областен кръг

В актовата зала на ОУ "Любен Каравелов" бяха наградени победителите в областния кръг на национален конкурс "Бог е любов". Събитието бе открито от Началника на Регионално управление на образованието – Видин Веселка Асенова. Видинският митрополит Даниил поздрави участниците. Учениците от нашето училище се представиха достойно, като заеха челни места в различните направления на конкурса. Сред най-успешните в категория рисунки са малките първокласници, които посещават групата по религия.

"Защита при бедствия, пожари и аварийни ситуации" - 2019

На 30 април 2019 се проведе 17-то поредно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Старт на областния етап на надпреварата бе даден от г-жа Веселка Асенова - началник на Регионално управление на образованието - Видин. В състезанието взеха участие седмокласници от пет видински училища и отбори на седмокласници от Кула и Брегово. Всеки отбор се състоеше от четирима състезатели и учител-ръководител. Четвъртото място зае отборът на ОУ „Любен Каравелов“ – Видин с 213 точки, с ръководител педагогическият съветник на училището Мария Митева. Поздравления за постигнатия успех! ГД“ПБЗН“-МВР, МОН и БЧК организират и провеждат ежегодно състезанието. Целта е да се проверят придобитите от учениците през основния курс на обучение знания, умения и навици за действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации; мотивация към надграждане на подготовката за действия при кризисни ситуации; формиране компетенции и модели на поведение, насочени към разбиране на проблемите на хората, пострадали от бедствия; утвърждаване на състезанието, като неоспорима превантивна дейност, свързана с пожарната безопасност и защитата на населението на особено важната целева група – децата и учениците.

Поведение на пребиваващите в училище при пожар

Второ практическо занатие на тема: „ Поведение на пребиваващите в училище при пожар“, съвместно с практическо занятие на ПС „ПБЗН“- Видин се проведе на 25 април 2019 г. в училище „Любен Каравелов“. Игровата ситуация включваше възникване на пожар, евакуация и действия по оказване на първа помощ от страна на ученическия клуб по БЧК. Бе направена и демонстрация на службите на пожарната по спасяване на останали в сградата ученици и демонстрация на гасене на пожар.

Областно състезание на ученическите екипи по първа помощ

Учениците от ОУ " Л. Каравелов" се класираха на трето място на Областното състезание на ученическите екипи по първа помощ ( УЕПП), организирано от Български младежки Червен кръст. Състезанието се проведе в Спортна зала " Фестивална"- Видин на 23.04.2019 г. Отборът на училището е с ръководител ст. учител в прогимназиален етап Сашка Маринова.

Световен ден на Земята – 22 април

Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Световният Ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота върху нея. За първи път инициативата се отбелязва през 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.. Световният ден на земята бе отбелязан с радиопредаване по училищното радио, в което взеха участие ученици от радиоклуба в училище с ръководител ст. учител в прогимназиален етап Мариела Кирилова и младите еколози от втора група на II клас с ръководител ст. учител в начален етап Зоя Младенова. Клуб „Млад еколог“ проведе и "Зелен час на открито" . Четвъртокласниците, с класен ръководител гл. учител Красимира Иванова, се погрижиха за чистотата на зелените площи и за растенията в градинката, направиха импровизирана изложба от рисунки. Втори „а“ клас с преподавател ст. учител Ася Нешова изложи своите проекти за опазване на природата и планетата като наш дом. Първокласниците от 1 „в“ клас, като най-малки, оцветяваха на рисунки по темата.

На пикник с любима книга

На 18 април ученици от ЦДО II клас, II група с преподавател ст. учител Зоя Младенова и ЦДО II група на IV клас на ст. учител Албена Захариева посетиха БиблиоПощата към Регионална библиотека “Михалаки Георгиев”. Те представиха драматизация, песни и четоха на откритата сцена любими книги. Любезните домакини запознаха учениците със залите и възможностите на библиопощата за участие в мероприятия, организирани от библиотеката през цялата година.

140 години Търновска конституция

На 16 април 2019 година в зала "Стефан Еленков” на училището ни се проведе открит урок по история, посветен на 140 години от подписването на Търновската конституция. В урока участваха три отбора от седмите класове: 7 “а” клас - отбор "Родолюбци", 7 "б" - отбор "Патриоти" и 7 "в" - отбор "Възрожденци". Работата и познанията на учениците бе оценена от жури в състав: ст. учители в прогимназиален етап Кристина Андреева и Борислав Иванов. Гости на тържествения урок бяха директор Найденова и зам. директорите Г. Нетова и Б. Младенова, ученици от прогимназиален етап.

XV Национална олимпиада по география и икономика

От 12 до 14 април 2019 г. в гр. Видин се проведе националният кръг на XV Национална олимпиада по география и икономика. Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката и Регионално управление на образованието – Видин, при домакинство на Основно училище „Любен Каравелов“, град Видин. Олимпиадата се организира с подкрепата на Община Видин и образователните и културни институции в града ни. За три дни в залите на ОУ „Любен Каравелов“ се състезаваха най-знаещите млади географи от страната – общо 90 ученици, обособени в три възрастови групи: VII, VIII-IX и X-XII клас. В три кръга бяха излъчени най-добрите, които ще влязат в състава на националния отбор за участие в Международната олимпиада по география, която през 2019 г. ще се проведе в китайския мегаполис Хонконг. Благодарности на община Видин за предоставените снимки от откриването в залата на симфониета Видин.

Празник на буквите

На 12. 04. 2019 г. първокласниците от първи „в“ клас на ОУ „Любен Каравелов“, с класен ръководител ст. учител в начален етап Колетка Павлова, отбелязаха своето ограмотяване с празник „Букволандия“. Учениците с настроение показаха, че вече знаят да четат и пишат, да разказват и творят. Гости на тържеството бяха поетесата Ангелина Йотова,автор на стиховете за буквите в „Букволандия“; Диана Сиракова и Ненчо Славчев от дружеството на видинските писатели; учители и родители. Представител на видинска митрополия бе отец Емил, който поздрави малките първолаци и им пожела да носят българския дух и слово в сърцата си. Тук бяха показани и част от дейностите на студио „УсмивкиТЕ“ , в което са ученици от 1 в клас, с ръководител старши учител в начален етап Колетка Павлова, които са свързани с работата й по проект „Семената на разказвачите“ по Erasmus+ на ЕС за стратегическо партньорство в сферата на училищното образование, насочено към развитието на иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование. Учениците от студиото демонстрираха техниката „Камишибай“ като разказаха народната приказка за „Дядо и ряпа“. Приказката за „Червената шапка“ на Шарл Перо бе преразказана от името на героинята. В края на тържеството поетесата Ангелина Йотова поздрави децата с най-новото си стихотворение за родината, посветено на първолаците ни, дали живот на стихчетата й за буквичките. Събитието бе отразено от радио „Видин“.

Маратон на четенето

На 10 април в актовата зала на училището, в съвместна инициатива на РБ "Михалаки Георгиев" и ученици от начален етап, се проведе Маратон на четенето. Изявата е част от дейностите за насърчаване на четенето и отбелязване на седмицата на детската книга и изкуства за деца. Снимки: РБ "Михалаки Георгиев"

Открит урок в първи "в" клас

На 9 април в първи „в“ клас на ст. учител в начален етап Колетка Павлова се проведе открит урок по български език на тема „Всички букви зная“. Чрез разнообразни иновативни дидактически игри и ситуации, учениците показаха знанията си за азбуката, за богатството на българския език и вълшебството на думите. Присъстваха зам. директор Галина Нетова, колеги от училището, пед. съветник Мария Митева, родители.

Малки скаути

Групите ЦДО IV клас със своите преподаватели ст. учители Албена Захариева и Анриета Томова проведоха занятие сред природата в крайдунавския парк до крепостта Баба Вида. Учениците научиха за скаутите, запознаха се с техния девиз „Бъди подготвен“; дискутираха как да пазят чиста природата като младите скаути; как да се грижат за нея; разбраха каква подходяща екипировка трябва за туризъм сред природата; придобиха практически умения за построяване на палатка, като сами разпънаха своите.

ХХII-и екоконкурс

На 22 март –Световен ден на водата в актовата зала на ОУ „Любен Каравелов“ се проведе церемонията по връчването на наградите в ХХII-ия екоконкурс „Старопрестолен Видин 2019“. Конкурсът се организира от екокомисията към Туристическо дружество ''Бонония'' по няколко теми. Отличените в различните категории бяха наградени с грамоти и предметни награди. Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков поздрави организаторите, участниците и гостите на събитието и връчи грамоти от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков на Виктория Крумова - ученичка от XI клас в СУ „Цар Симеон Велики“, която спечели I място за макети и есе и на Мария Владиславова - ученичка от X клас в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, заслужила призовото място за есе и на други участници. Отец Методи пък връчи специалната награда от името на НВП видински митрополит Даниил. Награди за публиката бяха раздадени в томбола. бе прочетен и призив за опазване на водното богатство и българската природа. Наши ученици от 1 в клас, екоклуба във вторите класове и групите на ЦДО 4 клас също бяха сред наградените.

Засаждане на фиданки в парка

Кметът на Видин Огнян Ценков, заедно с второкласниците от клуб „Еколог“ на Основно училище „Любен Каравелов“, с ръководител ст. преподавател Зоя Младенова, се включиха в пролетната кампания на общината за засаждане на фиданки в парковете и градините в града. Те засадиха в общинския парк на кръстовището на улиците „Широка“ и „Христо Ботев“ четири дръвчета - японска гроздовидна череша, червенолистен шестил, червенолистна джанка и чинар, които са с добре запазена в контейнер коренова система и се вписват добре в прилежащата среда с кътове за отдих и детска площадка. 21 март 2019 Снимки: Зоя Младенова

Световен ден на поезията 2019 с "УсмивкиТЕ"

Световният ден на поезията 21 март е учреден през 1999 г. от Юнеско. Целта е признаването на обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд. Студио „УсмивкиТЕ“ с ръководител ст. преподавател Колетка Павлова се включи в инициативата за отбелязване на този ден заедно с дружеството на видинските писатели, литературен клуб „Иван Деспотов“ и Военен клуб Видин. Като дейност по проект „Семената на разказвачите“ по Erasmus+ на ЕС за стратегическо партньорство в сферата на училищното образование тук децата от трети клас показаха драматизация с кукли по приказката „Добрите стопани“ на българския детски писател Асен Разцветников.

Открит урок по български език

Открит урок по български език във втори "б" клас проведе старши учител Елеонора Цветкова на 13 март 2019 година. Урокът бе посетен от главен учител за начален етап Красимира Иванова, колеги и родители.

Открит урок по човек и общество

Открит урок, обобщение на географския раздел по човек и общество в трети клас, проведе ст. учител в начален етап Камелия Михайлова със своите ученици. Урокът, осъществен на 11 март 2019 година, бе под формата на състезание под надслов "Аз обичам България". Своите знания за родината учениците показаха пред колеги и родители.

За тебе, мамо!

На 8 март 2019 година първокласниците от първи "в" клас с класен ръководител ст. учител в начален етап Колетка Павлова поднесоха урок-тържество пред своите майки. Подаръци, изработени от първокласниците и грамоти "Най-добрата мама " зарадваха всички присъстващи майки и баби на децата.

3 март 2019

Учители и ученици взеха участие в отбелязването на 3 март и 141- вата годишнина от освобождението на България.

Трети март - 141 години свобода

С мултимедиен спектакъл "Българе" на Студио "УсмивкиТЕ" с ръководител старши учител в начален етап Колетка Павлова, бе отбелязана 141-вата годишнина от освобождението на България от османско владичество. На тържеството присъстваха зам. директорите на училището Галина Нетова и Борка Младенова, колективът на ресурсните учители, старши учител в прогимназиален етап - Илияна Тачева, родители и ученици от ЦДО.

Ден на розовата тениска - 27. 02. 2019

Международен ден за борба с тормоза в училище. Да кажем НЕ на тормоза с позитивни послания и флаери в училище "Любен Каравелов", Видин. В последната сряда на февруари се чества Деня на розовата тениска - това е Денят срещу училищния тормоз. Историята започва през 2008-ма година, когато съученици на дете, отишло с розово поло на училище било тормозено. Негови съученици проявили солидарност и също облекли розови дрехи. Малко по-късно премиерът на канадската провинция Британска Колумбия обявява последната сряда на месец февруари за ден срещу тормоза в училище.

Лъвски скок, 2019

В навечерието на 146 годишнина от обесването на Васил Левски преподавателите по физическо възпитание и спорт в училище - ст. учители Павлина Маркова и Пламен Панов проведоха традиционното състезание „Лъвски скок“, в което взеха участие отбори от втори, трети и четвърти класове. Директор Любка Найденова награди победителите с почетни грамоти и медали.

Световен ден на влажните зони в Библиотеката

На 31 януари 2019 година ученици от ЦДО IV клас- първа група със старши учител Анриета Томова посетиха Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Заедно с четвъртокласници от СУ „Цар Симеон Велики” те участваха в отбелязване на 2 февруари - Световен ден на влажните зони по инициатива на библиотеката. Пред децата бе представена мултимедийна презентация с информация за значението и важността на водните обекти, за Рамсарските места в България и как можем да помогнем в процеса на съхраняване на влажните зони. Учениците изработиха цветни макети на своя воден обект, с рибки, тръстика, папури, крайбрежна зона, лебеди и др. Четвъртокласниците от СУ „Цар Симеон Велики” проведоха игра, в която децата поставиха животните на правилните им места на обитаване върху картонен кръг или ги свързаха с храната, с която се хранят. Учениците от ОУ „Любен Каравелов” подредиха изложба на водни обекти и паркове около тях. Представиха и свои проекти по темата, изработени в заниманият по интереси в групата. /информация и снимки на РБ „Михалаки Георгиев“/

Почит към паметта

на 21 януари 2019 година бе отбелязана 140 годишнината от смъртта на патрона на училището - Любен Каравелов. Директор Любка Найденова изнесе слово за живота и делото му. Ученици положиха цветя пред барелефа на Любен Каравелов.

Коледно тържество на третокласниците

Коледно-новогодишното тържество, подготвено от методично обединение на третите класове с класни ръководители: Камелия Михайлова, Зорница Климентова и Петя Кирилова, се проведе на 19 декември в актовата зала на училището. Сред гостите бяха учители, родители, ученици. Екипът на 3 - а клас представи нощта на Рождество Христово; на 3 – б клас - драматизация на Андерсеновата приказка "Дванадесетте пътници“, а този на 3 - в клас- рецитал на коледни стихове и песни. Представлението бе осъществено и със съдействието на учителите от групите за целодневно обучение - Томислава Александрова и Сияна Севделинова.

Коледен празник на цифрите

На 21 декември 2018 година в 1 в клас на ОУ „Любен Каравелов“ с класен ръководител Колетка Павлова се проведе Коледен празник на цифрите. Учениците показаха своите знания по математиката, знания за цифрите и действията с тях. Решаваха онлайн задачи и забавни текстови задачи. Сред гостите на тържеството бяха всички родители или близки на първолаците, екипът на ресурсните преподаватели. Дядо Коледа, за когото децата рецитираха и пяха, донесе своето писмо отговор и раздаде подаръци. Диплом за благодарност получиха седем от майките, които дариха пари и продукти на стойност от 70 лв., играчки на дете от класа в нужда, за да отпразнува светлия коледен празник у дома.

Коледен благотворителен концерт

В митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ гр. Видин на 11 декември 2018 се проведе Коледен благотворителен концерт в подкрепа на дома за стари хора „Св. Василий Велики“ гр. Кула. Концертът бе организиран съвместно от Видинска света митрополия и фондация „Подкрепа за реализация“ Видин, с благословението на Негово Високо преосвещенство Видинския митрополит Даниил. Участие взеха Детска творческа група „Искрици“, Група по религия от ОУ „Любен Каравелов“ и Вокална група „Дунавска дъга“ към СОУ „Св. Св.Кирил и Методий“. Събраната сума е над 850 лв. Благодарност на Видинска митрополия за поканата да сме част от Коледните вълшебства. Снимки: Колетка Павлова и Росен Ракаджиев. Благодаря, Роси!

"ШАРЕНО КОТЛЕ" - читалище "Цвят"

На 5 декември 2018 се проведе Първи Салон на народното творчество "ШАРЕНО КОТЛЕ" с участието на Школа по народно пеене с преподавател Лора Асенова, Оркестър "Видин" с ръководител Вени Петков и Литературен клуб "Иван Деспотов" с ръководители Диана Сиракова, Ненчо Славчев, Колетка Павлова. Представители в тази първа по рода си изява на читалище „Цвят 1870“ от ОУ „Любен Каравелов“ бяха Даная Любенова, Естел Трифонова и малките първокласници, които участват в тези школи за талантливи деца.

Ден на християнското семейство

На 21 ноември 2018 ОУ „Любен Каравелов“ отбеляза деня на християнското семейство с участието на ДТГ „Искрици“ и учениците от групата по религия. Гости на тържеството бяха Негово Високо преосвещенство Видински митрополит ДАНИИЛ, отец Серафим и отец Илия от видинска митрополия. Митропилит Даниил разказа на присъстващите ученици, учители и родители за историята на светлия християнски празник. На 21 ноември отбелязваме празника Въведение Богородично, а с решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Учениците изпълниха стихотворения и песни за семейството. Учениците от клуба по религия оцветяваха икони на Богородица. Всички изпълниха на финала на тържеството хорово стихотворението „Молитва“ на Иван Вазов.За участниците-изпълнители имаше и почерпка от сладкиши, приготвени от родителите.

Световен ден за възпоменание

Основно училище "Любен Каравелов" отбеляза 18 ноември-Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП. Конкурсни рисунки бяха подредени във фоайето до централни вход. В 10:30 по училищното радио бе излъчено радиопредаване. От 12:30 часа с ученици от втори, трети клас, преподаватели и родители проведохме шествие с апел за опазване на живота, раздаване нафлаери на пешеходци и водачи на МПС. След него в актовата зала бе излъчена презентация, заедно с участници от литературен клуб "Иван Деспотов" от 5 в клас, с която учениците бяха запознати с необходимостта и значението на този ден. Наш гост бе гл. инсп. Владимир Герасимов, началник сектор "Пътна полиция"- Видин. Той поздрави за мащабната инициатива на училището, напомни, че като участници в движението трябва да бъдем внимателни и да спазваме правилата. Бяха наградени победителите в конкурса за рисунки от начален и прогимназиален етап. Второкласници изпълниха стихове за пътните знаци, светофара. Имаше и викторина с награди за малките ученици. Получихме и грамотата за отлично представяне на училището ни в националния конкурс по БДП -"Моето ДЗИ", който приключи през август 2018. Благодаря на всички колеги, които помогнаха за осъществяването на този ден, за отзивчивостта, съпричастността и екипната работа! Благодарност и на полицаите, които охраняваха шествието. К. Павлова

108 години училище "Любен Каравелов"

На 7 ноември ОУ „Любен Каравелов“ отпразнува 108 си годишнина. Празникът започна с традиционната щафетна обиколка. Преходната купа бе спечелена от отбора на V – в клас. Ученици поднесоха цветя пред барелефа на своя патрон. Празникът продължи с разглеждане на изложбите, позиционирани в училище, посещения на училищния музей. В класовете бе проведен час на класа, посветен на живота и делото на Любен Каравелов. Кулминацията на празника бе в актовата зала на училището, където бе отдадена почит към народните будители и патрона. След словото на директор Найденова последваха поздрави от официалните гости-областен управител – Албена Георгиева, началник на РУО на МОН – Веселка Асенова. Бе прочетен и поздравителен адрес от кмета на града-Огнян Ценков. Сред гостите бяха и представители на регионална библиотека „Михалаки Георгиев, местни и национални медии, родители. Директор Найденова връчи почетната грамота "Учител на годината" на ст. учител в начален етап - Зорница Климентова. След това програмата продължи с драматизация по сценарой на З. Климентова, в който участваха третокласници и ученици от шести клас. В тържествения ден учениците имаха възможност да гледат представление на драматичен театър Видин.

Футболен приз за Роберта

На 06.11. 2018 година на официална церемония в София бяха наградени всички 16 отличени деца, спечелили приз за "Най-добър състезател" в турнирите "Децата и футболът". В церемонията се включиха националният селекционер Петър Хубчев, бившите му съотборници от националния отбор Бончо Генчев и Дончо Донев, както и футболистите от "Левски" Габриел Обертан и Жерсон Кабрал и на ЦСКА - София - Божидар Чорбаджийски и Кирил Десподов. Сред наградените е състезателката от ДФК Видин Роберта Тодорова с треньор Петър Митев. Роберта е ученичка от ОУ „Любен Каравелов“, Видин. Тя изказа своите искрени благодарности на съотборничките си, както и на своя треньор Петър Митев. Програмата „Децата и футболът” се реализира за 19-а поредна година, като през 2018-а са били проведени 20 турнира в цялата страна с участието на над 5000 деца. Програмата се осъществява благодарение на асоциацията на българските футболисти.

Ден на народните будители, 2018

Денят на народните будители бе тържествено отбелязан в ОУ "Любен Каравелов". Отец Илия поведе символичното шествие с портрети на будителите, поздрави ученици, учители и родители от името на видинския митрополит Даниил и разказа за историята на празника. С мултимедиен спектакъл "О, неразумний..." учениците запознаха присъстващите с българските будители, декламираха заедно с първолаците "Аз съм българче", пяха възрожденски песни, оцветяваха портрети на светите братя Кирил и Методий и на патрона на училището-Любен Каравелов.

Димитровден, 2018

Ученици и преподаватели взеха участие в освещаване на знамената на училищата, шествието и честването на площад "Бдинци" на духовния празник на Видин-Димитровден.

Конкурс за деня на видинската екология

По повод на 23 октовмри-Ден на видинската екология и Димитровден-Духовен празник на Видин, комисията по екология в училище организира конкурс за изработване на полезни предмети, разстения и животни от отпадъчни материали, които бяха подредени в изложба. На 25 октовмри победителите бяха наградени с грамоти и книжки.

23 октомври - ден на видинската екология

Ученици от училището се включиха в отбелязване на 23 октомври -ден на видинската екология в рамките на събитията, посветени на духовния празник на града-Димитровден. Те бяха водени от ст. преподавател Анриета Томова. Г-жа Павлова и Мартин Виталиев от 1 в клас бяха наградени като активни еколози.

Пътуващо сандъче в първи клас

Пътуващо сандъче в 1 клас На 22 октовмри Националната седмица на четенето стартира в първи клас с получаване на пътуващо сандъче с детски книги. Пътуващите сандъчета са национална инициатива за насърчаване на четенето, организирана от Българска библиотечна асоциация и фондация „Детски книги“. За трета поредна година г-жа Колетка Павлова радва учениците си с нови и любими детски книги. Петокласници от ДТГ „Искрици“, родители и гости четоха на учениците от 1 в клас и подготвителна група. Всеки първолак си тръгна с книжка, която заедно с родителя да прочете и върне. Сандъчето с 21 книги ще престои два месеца преди да отпътува за друг град на страната.

Състезание „Програмираме робот голмайстор” - 18. 10. 2018

Инициативата е на Сдружение „Училищно настоятелство на ПМГ „Екзарх Антим I” и се организира със съдействието на Община Видин. Участваха 50 ученици от 4 училища в град Видин. В категория „Роботика” на I-во място се класираха учениците от училище ОУ „Любен Каравелов”, на II-ро – от ОУ „Иван Вазов” и на III-то – от СУ „Цар Симеон Велики”. В категория „Скрач програмиране” I-то място беше за СУ „Цар Симеон Велики”, II-рото – за ОУ „Любен Каравелов” и III-тото – за ОУ „Иван Вазов”. На победителите бяха връчени награди, а всеки участник получи грамота. /от страницата на община Видин/. Снимки: Г. Нетова

„ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗЯВА“ ПО ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС“

На 3.10.2018 г. се проведе заключителен информационен ден „Възможности за изява“ по проект „Твоят час“ -"Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Събитието бе организирано от Регионално управление на образованието. Участие взеха всички ученици от област Видин, които представиха извънкласните дейности, в който са участвали през 2017/2018 учебна година. Директор Любка Найденова представи накратко групите, участвали по проекта в ОУ „Любен Каравелов“ - Видин, а тези по интереси се включиха чрез изложби в експозицията и с изпълнения в концертната програма на откритата сцена на художествената галерия.

"Да бъдем в тон с Европа" - финал

От 22 до 28 септември група от двама преподаватели: Галина Нетова-зам. директор и координатор на проекта и Колетка Павлова-старши учител в начален етап, заедно с трима ученици посетиха Италия за заключителна работна среща по проект „Да бъдем в тон с Европа“. Всички участници се събраха на площад „Венеция“ в Рим, след което разгледаха заедно културноисторическите забележителности на древния град. Вечерта отпътуваха за Акуила – столица на регион Абруцо. На 23 на тържество с кратък концерт на открито и изпълнения на деца от училището-домакин, бяха посрещнати участниците от шестте държави-партньори по проекта на емблематично място за града - „99 извора“, където зам. кмета на града и директорът на училището поднесоха своите приветствия. Участниците имаха възможност да разгледат Акуила, да се запознаят с неговата история, да видят мащабното строителство след опустушителното земетресение от 2009 година, както и да присъстват на среща с кмета на града. На работни визити в училището ученици и преподаватели подготвиха химна на проекта за съвместно изпълнение, както и отрепетираха химна на Европа за тържествения финален галаконцерт. Работиха и се забавляваха в три студия заедно с италиански ученици; посетиха детската градина към училището, музикалната академия в града. В следващите дни домакините показаха забележителностите на града, както и на област Абруцо чрез екскурзии в планински села далече и нависоко в планината. На 27 септември вечерта се състоя заключителният галаконцерт в сградата на театъра в Акуила, на който всяка група представи 10 минутни изпълнения. Така показаха големия интерес към музиката в училищата. Българската група се представи с народната песен „Чие е това момиче“, песента „Да протегнем ръка“, народен танц „Ръченица“ и песента, с която България се класира втора на детската Евровизия 2014 - „Детска планета“ в изпълнение на десетгодишната Естел Трифонова. На галаспектакъла присъства кмета на града, представители на инспектората по образование, директорът на музикалната академия в града, родители. В последната част заедно със симфоничния детски оркестър на училището бяха изпълнени химна на проекта, „Ода на радостта“. Всички бяха удовлетворени от срещата, защото се запознаха и научиха за историята и културните забележителности на Италия; завързаха се нови приятелства между децата от Италия, Испания, Естония, Лaтвия, Полша и разбира се-България.

Европейски ден на спорта - 2018

На 28.09.2018г. за четвърта поредна година в ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Видин се проведе Еврапейски ден на спорта в училище под наслов „Спортувай с нас“ по инициатива на сдружение Бъди активен. Основната цел на събитието е да се насърчи физическата активност на колкото може повече деца и млади хора. В събитието взеха участие ученици, учители, родители и треньорите от клуб по спортни танци „Елит-тим“ и ДФК „Видин“. Инициативата започна с откриване от директора на училището г-жа Любка Найденова, продължи с танца Flash Move, показан от ученици под ръководството на г-жа Павлинка Маркова и спортни танци с треньорите Александър Стефанов и Моника Микова. След това спортните дейности продължиха по график – волейбол, йога, щафетни игри, футбол, народна топка, стрийтбол. Учениците от втори „в“ клас се включиха в спортните дейности заедно с родителите си под наслов „Моето семейство спортува“. В мероприятието се включиха и поканените ученици от СУ „П. Р. Славейков“- Видин и ОУ „Св. Климент Охридски“-Видин. Европейският ден на спорта в училище завърши с народни хора, в които се включиха всички ученици, учители и присъстващите родители.

Тържествено откриване на новата учебна година

На 17 септември 2018 година Директор Любка Найденова тържествено откри новата учебна година. Сред официалните гости бяха заместник областния управител Анжело Методиев; старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия от РУО на МОН Владко Вълчев, които приветстваха учители, ученици и родители. Тържествен водосвет отслужи отец Илия. В празничната програма със стихчета се включиха и малки първокласници.

На добър час, колеги!

На 28 юни 2018 с много вълнение, уважение и тъга изпратихме в заслужена почивка трима прекрасни колеги, професионалисти и хора: главните учители в прогимназиален етап Елка Петкова и Николина Монова и старши учител в начален етап Наташа Радулова. Учители-достойни за званието "Учител на годината". Нека бъдат здрави, щастливи и сбъдват новите си мечти! От колектива

Випуск 2018 - 7 клас

На 18 юни 2018 година седмокласниците от випуск 2018 получиха своите Свидетелства за завършено основно образование. Те бяха връчени от директор Любка Найденова. Успехи и попътен вятър на техните мечти!

Самостоятелна изложба на Антониа Каменова

На 14 юни 2018 година в кабинета по изобразително изкуство на ОУ „Любен Каравелов“, старши учител Андрей Трифонов – преподавател по изобразително изкуство в прогимназиален етап, откри самостоятелната изложба на Антониа Красимирова Каменова от 7 г клас. Гост на изложбата бе първият учител на Антониа в школата по изобразително изкуство "Дъга" на читалище "Цвят 1870" Евгени Петров . Приветствие към гостите поднесе директорът на училището госпожа Любка Найденова, която в словото си изброи многобройните национални награди и постижения на Антониа от различни конкурси през годините като възпитаник на училището. Младата художничка получи и парична премия в знак на благодарност за издигане престижа на учебното заведение, както и пожелания за бъдещи успехи. Сред гостите бяха представители на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", читалище "Цвят 1870", преподаватели и ученици, както и семейството на Антониа Каменова. Снимки: Колетка Павлова

Присъствено обучение - част от обучителна програма 23

Присъствено обучение - част от обучителна програма 23 на издателска група „Просвета“, която е одобрена от МОН и вписана в Информационния регистър на одобрените програми за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, се проведе в залата на СУ " “Цар Симеон Велики”. Тема: "Специфика на обучението по математика в начален етап на средното училище в контекста на новите нормативни документи, реформиращи образованието". Във втората част на обучението преподавателите от начален етап представиха своите задачи, изработени от екипите.

Образователен форум "8 години Морска академия 2020"

В курортен комплекс "Слънчев бряг" от 6 до 9 юни се проведе Образователен форум "8 години Морска академия 2020" на тема: "Кариерно развитие и лична ефективност". Участваха широк кръг специалисти в областта на образованието – началници на регионални инспекторати по образованието, експерти, кметове на общини, специалисти по образованието и др., както и представители на образователни и други институции от Будапеща, Унгария, които работят за утвърждаване на традициите в съвместните двустранни инициативи за насърчаване сътрудничеството между всички заинтересовани страни, отговорни за провеждане на политиките за училищно и предучилищно образование.Представители на форума от училище бяха старши учители от начален етап Нина Нинова и Колетка Павлова. За принос в реализирането на проект „Морска академия 2020” за българо-унгарско сътрудничество в сферата на образованието и културата г-жа Веселка Асенова началник на РУО – Видин бе наградена с почетен плакет.

Край на учебната година за начален етап

С тържества, уроци пред родителите, забавни моменти и емоции завърши учебната 2017/2018 година в начален етап. Раздаване на документи за завършен клас и етап на обучение на 1 юни получиха децата от подготвителен клас и учениците от начален етап.

ДТГ "Искрици" - проект "Твоят час" - заключителна изява

На 31 май 2018 година в атовата зала на ОУ "Любен Каравелов" ДТГ "Искрици" по проект „Твоят час“ направи своята заключителна изява, на която показа най-доброто от своя репертоар. Носителите на трета награда от 56 национален рецитаторски конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза получиха и своите персонални грамоти и награда от конкурса. Всички участници в ДТГ „Искрици“ получиха грамоти по проект „Твоят час“ за активно участие в изявите на училището, в конкурси и състезания. К. Павлова

56 национален конкурс - Враца 2018

ДТГ "Искрици-екип "Жар" взе участие в 56 Национален рецитал-конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза в гр. Враца. В трудна надпревара малките ученици от групата завоюваха трето място. Те представиха композицията на Д. Сиракова "СВОБОДАТА СЕ НЕ ДАВА – ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМЕ!" по текстове на Хр. Ботев и Л. Каравелов.

24 май 2018

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с празнично шествие. Ученици, учители и деятели на българската култура преминаха през центъра на Видин до крайдунавския парк в града. На откритата сцена пред художествената галерия във Видин бяха връчени отличия на учители и деятели на изкуството и културата от община Видин. Учител на годината за начален етап в община Видин стана старши учител Колетка Павлова от ОУ „Любен Каравелов“. Празненството завърши с концерт на ансамбъл за народни песни и танци "Дунав".

Тържество за 24 май

На 22 май с приветствие от директор Любка Найденова, тържество и награждаване на изявени ученици, носители на национални отличния и призови места в областни конкурси, бе отбелязан 24 май -ден на българската просвета и култура.

"Розите на България"

ОУ „Любен Каравелов“ се включи в инициативата „Розите на България“. Денят бе отбелязан с поредица от мероприятия: изработване на рози-емблеми от класовете; изложба на рисунки и оцветени шевици; фотоизложба. Кулминацията на празника започна в 11:30 часа пред централния вход на училището с празнична програма. Учители, ученици и присъстващи родители бяха облечени в национални носии. След поздравлението на директор Любка Найденова, в програмата се включиха с песни и най-български стихове: вокалната група при училището; вокална група „Палави усмивки“ и ДТГ „Искрици“ с малките второкласници; групата за народни танци „Хоро се вие, извива“ и разбира се - невероятните танцьори на НЧ „Светъл ден“. Те, заедно с директор Найденова поведоха хорото по избраната музика за инициативата. Тя е „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, на която танцуват всички участници в страната и в чужбина. Тук бе и най-малкият участник, Георги - на 3 месеца-син на преподавателката по английски език Зорница Lixandru.

Математика 7 клас - проект "Твоят час"

На 10 май 2018 година се проведе заключително занятие - публична изява на група Математика -7 клас за преодоляване на обучителни затруднения по проект „Твоят час” с ръководител М. Петрова. Гости на изявата бяха г-жа Е. Тонинска, главен учител и преподавател по математика в прогимназиален етап, г-жа Г. Панкова, старши учител по физика, математика и ИТ в прогимназиален етап, ученици от 7 клас. Мотото и на този час бе: „Всяка задача, която съм решил, се превръща в правило, което по-късно ми помага при решаването на други задачи”. Седмокласниците с желание показаха знанията, уменията и компетентностите си в областта на задължителната учебна програма по математика 7 клас. Те решаваха тестови задачи от формата на НВО. С интерес попълваха математическа кръстословица, показвайки много добро усвояване на понятия, необходими им при решаването на задачи. Най - активно участвалите в часовете по проекта бяха наградени с грамота. Занятието завърши с думите на г-жа Петрова: - Деца! Учете математика! Когато станете възрастни, една малка грешка може да струва живота на много хора.

Математика - IV клас, проект "Твоят час"

На 9 май 2018 година групата за преодоляване на обучителни затруднения в IV клас с ръководител старши учител в начален етап Петра Борисова проведе заключителната си дейност. Занятието бе посетено от родители и ученици от другите класове. Участниците в групата показаха усвоените знания с решаване на разнообразни и занимателни задачи.

Национален конкурс "Бог е любов" - областен кръг

На 9 май 2018 година в актова зала "Стефан Еленков" на ОУ "Любен Каравелов", гр. Видин се състоя награждаването на победителите в различните категории от областния кръг на националния конкурс "Бог е любов" 2018. Сред официалните гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил; началникът на Регионално управление на образованието – Видин - г-жа Веселка Асенова; старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия - Владко Вълчев; свещеници от видинска митрополия. Те поднесоха своите поздравления към участниците и раздадоха медали, грамоти и книги с религиозна тематика. За доброто настроение и тържественост допринесоха изпълненията на детска вокална група "Палави усмивки" на ОУ "Любен Каравелов", домакин на събитието.

Представителна изява "Твоят час" - ст. учител Илияна Тачева

На 2 май 2018 г. в кабинет 302 се състоя представителна изява на групата за преодоляване на обучителни затруднения по проект „Твоя час“ в 7 клас с ръководител страши учител по български език и литература в прогимназиален етап Илияна Тачева. Гости на закриването на работата на групата по проекта бяха зам. директор Галина Нетова, старши учител по български език и литература в прогимназиален етап Кристина Андреева, старши учител по математика в прогимназиален етап Мариола Петрова, родители. Чрез итерактивни методи на работа учениците показаха своята готовност за постигане на добри резултати на НВО за седми клас.

Екскурзия до столицата – 4 клас

На 30 април с ученици от училище се проведе еднодневна екскурзия с влак до София. Учениците от четвъртите класове посетиха зоологическата градина в столицата. След това направиха пешеходна обиколка с екскурзовод. Научиха интересни факти за старата история на града; за историческото и културно наследство днес; за институциите, участващи в управлението на страната ни.

Състезание по БАК, 2018

На 27 април 2018 в гр. Видин се проведе традиционното състезание по БАК. Ръководител на училищния отбор, който зае пето място в надпреварата е старши учител в прогимназиален етап и преподавател по литература Илияна Тачева. Снимки: Ил. Тачева

Отворен ден на програмата "EРАЗЪМ +"

На 27 април 2018 се проведе Отворен ден на програмата „Еразъм +“. Представени бяха двата проекта, по които работи училището. Единият от тях - "Националните игри и спортове ни обединяват", № 2017-1-PL01-KA219-038601_3 е стратегическо партньорство между училища, финансиран по програмата „ЕРАЗЪМ+“ на ЕК. Освен нашето училище, участват и училища от Полша (координатор), Португалия, Румъния, Словения и Турция. След представяне на дейностите от координатора и от ученици, участвали в мобилност до Словения, бяха наградени победителите от конкурса за лого на проекта. На открито в училищния двор бяха организирани забавни и спортни игри, характерни за нашата страна.

Прилагане на учебните програми по технологии и предприемачество

На 26 април 2018 година в ОУ "Любен Каравелов" ст. учител в начален етап Зорница Климентова и ст. учител в прогимназиален етап Наталия Тодорова проведоха обучение на преподавателския състав на тема "Прилагане на учебните програми по технологии и предприемачество за II, V и VI клас". Основен метод на работа бе екипната работа. Дейностите, в които се включиха присъстващите на обучението бяха свързани с изготвяне на резюме върху акцент от тематичното съдържание, осъществяване на междупредметна връзка на понятийно ниво - проследяване на понятия във всички класове и по всички учебни предмети, в които се изучава конкретното понятие Изготвяне на критерии за оценяване, изработване на изделие от хартия /роза/.

Открит урок в първи - а клас

Открит урок по околен свят в първи -а клас проведе старши учител в начален етап Ася Нешова. Малките първокласници показаха знанията си за сезоните. Гости на урока бяха зам. директор Борка Младенова, гл. учител в начален етап Красимира Иванова и колеги от училището. 26. 04. 2018

Празници на буквите в първи клас

Празници на буквите проведоха преподавателите в четирите първи класа на училището ни. Учениците показаха пред родители и гости, че вече са грамотни и могат да четат и пишат, да смятат и се забавляват. Вкусни торти и подаръци с детски книги допринесоха за празничната атмосфера на тържествата.

22 април - Международен ден на Земята

С поредица от мероприятия и дейности в ОУ "Любен Каравелов" бе отбелязан Международният ден на Земята -22 април. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров подреди изложба на открито със снимки на екологична тематика. В актовата зала пред ученици и гости бе показана презентация от клуба по екология в училище. Излъчено бе и радиопредаване по темата. На открито в двора бе организиран конкурс на домашни любимци. Победители и участници получиха грамоти от директор Любка Найденова.

Годишна продукция на "Хоро се вие, извива"

На 19 април 2018 година в зала "Стефан Еленков" се проведе заключителен концерт на групата по интереси, проект "Твоят час" -"Хоро се вие, извива" с ръководител: Веселка Иванова. Учениците оказаха своите умения пред публиката от начален етап, изпълнила залата и пред своите родители. Гости бяха зам. директорите Г. Нетова и Б. Младенова. Като водещи на концерта и с изпълнения на народни песни, композиция "Лазарки", стихове за родината се включиха учениците от ДТГ "Искрици" по същия проект.

Математика- 7 "а" клас - открит урок

На 17 април 2018 г. главен учител в прогимназиален етап Елка Петкова проведе открит урок по математика с учениците от 7 "а" клас пред родители и колеги. Сред гостите бяха и г-жа Ирена Водова - старши експерт по математика, главен учител в начален етап и бивш класен ръководител на учениците г-жа Красимира Иванова.

Открит урок във втори "в" клас

На 17 април 2018 г. старши учител в начален етап Петя Кирилова проведе открит урок по математика с учениците от своя клас. На урока присъстваха зам. директор Галина Нетова; учители и много родители.

На пикник с любима книга и приятели

На 17. 04. 2018 в библиотечната поща на РБ "Михалаки Георгиев" продължи маратонът на четенето с любима книга и приятели в рамките на месец април, месец с дейности за насърчаване на четенето. Организатори на събитието са РУО на МОН и домакините. Учениците от ДТГ "Искрици" - екип "Жар" от ОУ "Любен Каравелов" с ръководители К. Павлова и Д. Сиракова представиха композиция на Д. Сиракова "Лазарки" по стихове на български поети; четоха свои любими книжки заедно с деца от СУ "Цар Симеон Велики", пяха народни песни. Владимир Стойнов от класа на К. Павлова прочете своята приказка, спечелила престижното 2-ро място на националния конкурс "Чудо до поискване" през тази година.Присъстваха родители, представители на домакините и радио Видин. По-късно ученици от прогимназиален етап също взеха участие. Присъстващите дадоха и свои предложения за облагородяване на пространството около библиотечната поща.

XXI еко конкурс

Днес в актовата зала на ОУ "Любен Каравелов", Видин бе отбелязан 22 март- Световен ден на водата чрез XXI екоконкурс , посветен на тази дата. Инициативата за провеждането му е на екокомисията към видинското туристическо дружество, с ръководител Богомил Петров. Бяха раздадени много награди на победителите в различните категории на конкурса. За зрителите в края имаше томбола с награди. Бяха избрани традиционно мис и мини мис Екология.

Открит урок в III - б клас

На 22 март 2018г. в трети "б" клас старши начален учител Веселка Иванова представи открит урок по човек и природа на тема: "Взаимодействие между растенията и животните. Хранителни вериги". Урокът бе посетен от главен учител в начален етап Красимира Иванова, главен учител в прогимназиален етап Николина Монова, колеги от училище.

Световен ден на поезията

Ученици от ДТГ "Искрици" по проект "Твоят час" участваха на 21 март 2018 година в отбелязването на Световния ден на поезията. Инициативата се провежда съвместно с ВК Видин, дружеството на видинските писатели и ЛК "Иван Деспотов". 21 март е избран за Световен ден на поезията по решение на 30-тата сесия на Генералната конференция на ООН по въпросите на образованието, науката и културата на ЮНЕСКО /26 октомври – 17 ноември 1999 г./ в Париж, Франция, прието на 3 ноември 1999 г. Целта на този празник е да популяризира писането на поезия, публикуването й и четенето й пред публика по света.

"Испанската кухня" - Проект "Твоят час"

На 8 март 2018 година учениците от групата по интереси „ "В света на испанския език" с ръководител Мариела Кирилова подготвиха и представиха различни испански ястия - тортиля, пинчос, чурос, домашен хляб с мислини и др. Изявата бе публична. Гости на мероприятието бяха учители и директор Любка Найденова, зам. директорите на училището.

Празнична китка за 8 март

На 8 март с празнична китка от песни и поетичен рецитал за празника учениците от 4 г клас поздравиха своите майки. Гости на тържествената среща бяха зам. директор Б. Младенова, пед. съветник М. Митева. Второкласниците от ДТГ "Искрици" поздравиха с песента "Мила моя мамо" . В края на тържеството майките получиха своя подарък.

Открит урок "Мама и аз" - 2-б клас

На 8 март 2018 година в класа на г-жа Зорница Климентова се проведе урок под наслов "Мама и аз", в който деца и майки решаваха заедно казуси, свързани с предизвикателствата, през които преминават учениците и техните родители. Учениците направиха слънчеви характеристики на своите майки, а майките -съответно на своите деца. Урокът завърши с танци, първият от които посветен на майката, а вторият - на мама и тати.

Бинарен урок - 06. 03. 2018

Открит бинарен урок по Изобразително изкуство и Информационни технологии за VI клас на тема „Фотография и компютри“ проведоха старши учителите в прогимназиален етап Аднрей Трифонов – преподавател по изобразително изкуство и Таня Микова – старши преподавател и завеждащ кабинет по информационни технологии. Учениците от VI –а клас работиха в четири екипа, към които бяха поставени различни задачи за направа на колажи чрез: снимки от списания; снимки на хартиен носител; заснемане на снимка с фотоапарат и телефон, обработка на изображението и създаване на колаж с програми Paint или Word.

Поклон пред теб, родино!

Мултимедиен спектакъл на ДТГ "Искрици" ОУ "Любен Каравелов" - екип "Жар" с ръководител К. Павлова, проект "Твоят час", посветен на 140 годишнината от освобождението на България и 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Моята родина България-красива и интересна, проект "Твоят час"

Група по приложно изкуство " Моята родина България - красива и интересна" е с ръководител ст. учител в начален етап Таня Микова /Бойчева/. Участват ученици от 1 - в клас. Първа публична изява на групата по проект „Твоят час“ бе изложба по случай Националния празник на страната с творби на учениците. Всичко, което те научават за изобразителното изкуство, свързват с красотата и обичаите на България. Мозайка "Риба" по повод на Никулден, работа с глина - мартенички с украсени глинени плочки с бяла и червена прежда, шевици, изтъкани пана са сред творбите, подредени в изложбата.

Приказки за баба Марта

На 01. 03. 2018 учениците от ДТГ "Искрици" по проект "Твоят час" с ръководител ст. учител Колетка Павлова поднесоха приказка за баба по сценарий на Диана Сиракова - ръководител на лит. клуб "Иван Деспотов". За празничното настроение се погрижиха и участниците в групата за народни танци "Хоро се вие, извива" с ръководител ст. учител Веселка Иванова. Днес приключи и проектът "Мартеничка с кауза" на Юнеско за набиране на средства за лечение на деца с онкологични заболявания, като последните мартенички бяха предложени за изкупуване на цена от 10 и 20 ст. за гостите на тържеството. Празникът завърши с хора и много настроение.

3 март в библиотеката

Празнично тържество за 3 март се състоя в Детския отдел на РБ "Михалаки Георгиев" заедно с учениците от 4 „В” и 4 „Г” клас на ОУ „Любен Каравелов”по повод 140 години свободна България. Учениците от детска творческа група „Искрици” - екип "Жар" с ръководител Колетка Павлова, представиха програма за празника. Тук бе подредена и тематична витрина, а в знак на благодарност за положения труд, библиотеката подари книги за училището, за което благодарим.

Открит урок по математика в V клас

Открит урок по математика проведе старши учител в прогимназиален етап Мариола Петрова. Урокът бе посетен от зам. директор Г. Нетова, преподаватели от начален и прогимназиален етап.

Открит урок в IV-а клас

На 27. 03. 2018 г. в IV-а клас се състоя открит урок по човек и природа на тема: "Растеж и развитие на човека. Пубертет със старши преподавател в начален етап Нина Нинова.

Проект "Мартеничка с кауза" - 2018

Учениците от ОУ „Любен Каравелов“ се включиха в проекта „Мартеничка с кауза“ под надслов „Купи мартеничка – подари здраве на онкоболно дете“. Той има за цел да възпита чувство за социална солидарност сред подрастващите и да набере средства за лечение на деца с онкологични заболявания. Учениците изработиха част от мартениците сами; продаваха мартенички с кауза, като разясняваха на купувачите, че със средствата от закупените мартеници, се подпомага лечението на онкоболни деца. Бе организиран и конкурс за най-оригинална мартеничка; най-скъпо продадена; най-атрактивна мартеничка; най-голям дарител в кампанията. Проектът приключи на 1 март. Общо събраните мартеници са 1716 броя. Най-скъпата мартеница е продадена за 20 лв. Общата събрана сума е 1128 лв.

28 февруари - Ден на розовата фланелка

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като "Ден на розовата фланелка". На този ден в ОУ "Любен Каравелов" голяма част от учениците бяха облечени в розово; изработиха постери против тормоза в училище; проведоха се дискусии по темата; направиха флашмоб на централния вход на училището, в който се включиха учениците от начален етап. Танцът бе показан от четвъртокласници от класа на К. Павлова, които и пяха песента "Да протегнем на някой ръка". Организатор и координатор за поредното провеждане на инициативата е педагогическият съветник Мария Митева.

Лъвски скок, 2018

На 14 и 16 февруари се проведоха традиционните състезания по Лъвски скок, посветени през 2018 година на 145 годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В състезанията участваха учениците от втори, трети и четвъртите класове на ОУ "Любен Каравелов". Победителите получиха грамоти и медали.

Коледни вълшебства

Коледно тържество в ОУ "Любен Каравелов" на групите по интереси на проект "Твоят час": ДТГ "Искрици"- екип "Жар"; "Хоро се вие, извива", "Четки за мечти" и вокалната група с песни и коледари. Публична изява

Седемте мисии или как 4 г клас спасиха дядо Коледа от снежната кралица

Коледен спектакъл на ДТГ "Искрици" по проект "Твоят час" с ръководител ст. учител в начален етап - К. Павлова. Сценарият е написан специално за участниците в детската творческа група от г-жа Д. Сиракова - член на съюза на българските писатели и ръководител на лит. клуб "Иван Деспотов". Гости на публичната изява бяха представители на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и радио Видин, екип за подкрепа на личностното развитие на учениците, родители и приятели на ДТГ "Искрици".

Национална седмица на четенето 2017

Националната седмица на четенето в ОУ „Любен Каравелов”-гр. Видин От 11 до 15 декември за поредна година стартира националната седмица на четенето. В нашето училище тя бе отбелязана с поредица от дейности. Любими приказни герои от познати детски четива гостуваха при най-малките ученици от подготвителна група на госпожа Трифонова. Учениците от IV „г“ клас представиха драматизации на приказките „Мързелан и Мързеланка“ по Асен Разцветников и „Червената шапчица“. След това малчуганите преразказаха любимата си приказка. В първи клас слушаха „Приказки, прочетени от кака и батко“. Учениците в третите класове споделиха впечатления от книгата, която четат в момента, препоръчаха я на съучениците си, а в прогимназиален етап бе осъществено четене на най-българската книга „Под игото“ от Иван Вазов. През втория ден от седмицата бяха проведени състезания в начален етап – „Най-добър по правопис“, „Най-добър четец“ „Най-добър разказвач“. Дарения на книги за училищната библиотека от родители и ученици; информационна среща с ресурсните учители и родители за подкрепа на ученици, които имат проблеми в езиковото развитие; писане на съчинение по зададено начало съпътстваха третия ден. „Маратон на четенето - Четене с публични личности“ в четвъртия ден от седмицата. Гости на мероприятието бяха: Ненчо Славчев - председател на дружеството на видинските писатели; Йоана Ванкова - НЧ „Светъл ден“; Диана Сиракова- член на Съюза на българските писатели и един от ръководителите на литературен клуб „Иван Деспотов“, Зорница Климентова-писател и преподавател в нашето училище, колеги от екипа за личностна подкрепа в училище, ученици от прогимназиален етап. В маратона на четене участваха излъчените от четирите паралелки най-добри четци четвъртокласници и второкласниците от класа на г-жа Климентова. В края на четенето на историите за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, учениците получиха грамоти за своето представяне. В група за ЦДО – III клас, II група гостуваха родители на учениците, които прочетоха свои любими приказки от детството. Учениците представиха драматизация от „Патиланци“ на Ран Босилек. В последния ден в първи клас бе проведена игра „Да намерим римите“, в III клас деца творци представиха свое лично творчество пред съученици и родители. Седмокласниците изготвиха проект на списък с книги, които трябва да прочете всеки техен връстник.

"Подари ме" - кампания БМЧК - Видин

На 6 декември 2017г. учениците от ОУ "Любен Каравелов", Видин първи предадоха събраните коледни изненади на представителите на Български младежки Червен кръст - Видин, във връзка с набирателна кампания "Подари ме". Инициативата е за набиране на нови или запазени играчки и канцеларски материали (боички, пастели, моливи и др.) и се осъществява на територията на видинските училища от 27 ноември до 08 декември. От събраните материали и играчки предстои да бъдат направени Коледни пакети за деца в неравностойно положение от област Видин. Нашите ученици се включиха с голям ентусиазъм и съпричастност на истински добротворци, за да зарадват децата в навечерието на светлите християнски празници. Благодарим на ученици и родители!

Транснационална проектна среща

На 22 и 23 ноември 2017 година училището ни бе домакин на транснационална среща за планиране и организация на проект "Националните игри и спортове ни обединяват" -проект № 2017-1-PL01-KA219-038601_3, стратегическо партньорство между училища, финансиран по програмата „ЕРАЗЪМ+“ на ЕК. Освен нашето училище, участват и училища от Полша (координатор), Португалия, Румъния, Словения и Турция. Проектът ще се изпълнява от 01.09.2017 г. до 31.08.2019 г. След сърдечното посрещане, ученици от IV г клас представиха България, Видин и училището в училищния музей. Последва разходка из класните стаи и работна среща на екипа. Старши учители по физкултура Пламен Панов и Павлина Маркова показаха демонстрационни уроци по традиционни спортни игри за деца и разучаване на български народни хора. В дните на визитата гостите разгледаха историческите забележителности на нашия град и уникалната красота на Белоградчишките скали, пещерата "Магура".

Пътуващо сандъче № 18 в клас

На 23 ноември с голяма радост учениците от класа на ст. учител в начален етап Колетка Павлова за втора година посрещнаха пътуващо сандъче с детски книги. Този път книжките са много повече - 43, цветни, интересни и забавни. Гости бяха ръководството на училището и старши експерт по български език и литература Галя Павлова към РУО Видин. Емоцията споделиха и малките възпитаници от подготвителна група, които също откриха книжки за тяхната възраст. Заедно с родителите си и госпожа Трифонова, те ще се докоснат до магията на детската книга. Останалите книги ще посетят и другите четвъртокласници в училище в рамките на два месеца..

Ден на християнското семейство 2017

На 21 ноември 2017 година в актова зала „Стефан Еленков“, литературният клуб с ръководители Диана Сиракова и Колетка Павлова, отбеляза деня на християнското семейство. Цвети, Влади и Боби запознаха своите връстници от групите за целодневно обучение, родители и учители с историята и любопитни факти за въведение богородично и деня на християнското семейство чрез презентация. След това чаровните малки членове на клуба от вторите класове направиха своя дебют и представиха стихове за семейството и рода, много детски песни. В програмата настроение създадоха и народните танци "Ръченица", "Батут"и "Ганкино хоро"на групата за народни танци "Хоро се вие, извива", с ръководител Веселка Иванова. Директор Любка Найденова връчи поощрителната награда от националния конкурс за рисунка по безопасност на движението "Не на войната на пътищата" по повод на световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, на Николай Бориславов Борисов от класа на Колетка Павлова. Снимки: Колетка Павлова

Ден за възпоменание на жертвите от ПТП

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия. Традиционно комисията по БДП организира за 17 ноември разнообразни мероприятия. Учениците се включиха в конкурс за рисунки, гледаха разяснителна презентация за този ден, както и за безопасното придвижване по пътя; получиха награди за призовите места в конкурса; участваха в забавни игри с малки предметни награди. Най-красивите рисунки са подредени в изложба до централния вход на училището. Гост на деня бе инспектор Христов от КАТ и представители на областния център по превенция на наркомании и зависимости във Видин. Събитието бе отразено от местните медии.

Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

На 1 януари 2018 година, след 10 годишно членство в ЕС, България за първи път ще председателства Съвета на ЕС, в рамките на шест месеца, до месец юни 2018. Разяснителна кампания сред учениците в ОУ "Любен Каравелов" се проведе на 15 ноември чрез презентации, подходящи за ученици от начален етап и такива за прогимназиален етап; изложба от рисунки и материали за ЕС. Малките ученици направиха логото на българското европредседателство.

107 години училище "Любен Каравелов"

На 7 ноември 2017 година нашето училище отбеляза своята 107-ма годишнина и 183 години от рождението на патрона Любен Каравелов. Празникът започна с традиционна щафетна обиколка за преходната купа. Тя бе спечелена от отбора на V - а клас. След награждаването, състезатели и ученици поднесоха цветя пред барелефа на Любен Каравелов. По класове бе проведен час на класа, посветен на училището, на живота и делото на Любен Каравелов. Изложба от рисунки и макети на тема „Обичам те, мое мило отечество!“, кътове за будителите и проекти на класовете разгледаха учениците. Литературният клуб и ученици от 4 клас проведоха четене за будителите в музея на образованието, пяха възрожденски песни. Да научат повече, гости им бяха учениците от подготвителна група. Музеят бе посетен по-късно и от първокласници, както и от други възпитаници на училището. Кулминацията на празника се проведе в актова зала "Стефан Еленков". След химна на будителите, ученици от вокалната група изпяха песента "Хубава си, моя горо". Последва презентация-доклад за живота и делото на големия българин и родолюбец, след което учениците от литературния клуб представиха композицията "Учете се, мои птички", с която завоюваха призовото 3-то място на националния конкурс във Враца 2017. Още песни и народни танци съпътстваха програмата. Поздравителни адреси от кмета на община Видин, колегата Дани Любенова от далечна Германия, прочете директор Любка Найденова. Тя награди с грамоти изявени ученици и дългогодишните главни учители Николина Монова и Елка Петкова. Даная Любенова от 4 г клас получи поредната си национална награда за трето място от конкурс на Национален дворец на децата - София.

Димитровден-духовен празник на Видин, 2017

Ученици и учители от ОУ "Любен Каравелов" взеха участие в отбелязване на духовния празник на града ни - Димитровден.

Ден на видинската екология, 2017

За 16 поредна година във Видин беше отбелязан Денят на видинската екология – 23 октомври, определен с решение на Общински съвет – Видин от 2002 година. Мотото на екопразника тази година е „Чистота – Видин – Северозапад“. Ученици от 4 - г клас с класен ръководител Колетка Павлова взеха участие в мероприятието. На празника бяха отличени десетте най-добри млади еколози. Сред тях са и Даная Любомирова и Естел Тихомирова от 4 - г клас на нашето училище. Наградени бяха и носителките за 2017 година на титлите Мис „Дунавска русалка“ - Беатрис Петрова и лице „Бълкарка-Северозапад“ - Радослава Маринова, бивш възпитаник на ОУ „Любен Каравелов“.

Европейски ден на спорта 2017

На 29 септември 2017 година ОУ ”Любен Каравелов” участва в Европейски ден на спорта за трета година. Той бе открит с танца Флашмоб и с приветствие от директор Любка Найденова. Европейският ден на спорта в училище е създаден по модел на унгарското начинание Национален ден на спорта в училище, събитие организирано ежегодно от Унгарската федерация за училищни спортове през последните 10 години. Основната цел на събитието е да насърчи физическата активност като заложи на елемента на забавлението, затова денят бе изпълнен с много игри, спорт и веселие. В България провеждането му се координира от Сдружение BG Бъди активен. За най-малките ученици от първи и втори клас се организираха щафетни игри. Йога и състезание по "Народна топка" за учениците от третите и четвъртите класове, а за най-големите ученици - състезания по футбол, волейбол и стрийтбол. В обособените свободни зони имаше разнообразни игри с обръчи, топки, федербал, ролери. Спортният ден завърши с народни хора. Под мотото „Нека играем заедно” премина денят, в който заедно с учениците участваха родители, учители, бивши възпитаници на училището.

Европейски ден без загинали на пътя

Европейски ден без загинали на пътя се проведе на територията на цяла Европа на 21 септември, в частност и в ОУ „Любен Каравелов“, гр. Видин. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации. Учениците от начален етап се включиха в отбелязването на този ден чрез участие в конкурс за рисунка по БДП, изложба на открито, награждаване на победителите. В часовете на класа чрез кратка презентация, както и по училищното радио, бяха запознати с операция EDWARD /European Day Without A Road Death/. Целта е в този ден по пътищата на да няма загинали хора. „Спаси животи!“ Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътната полиция в България по повод 21 септември. Инициативата на TISPOL, /Европейската мрежа на службите на пътна полиция/, се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите и децата да са по-внимателни на пътя.

Международен ден на точката 2017

На 15 септември за поредна година класът на ст. начален учител Колетка Павлова, се включи в международната инициатива за отбелязване на Деня на точката. Международният ден на точката-15 септември е световен празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството. Започва на тази дата през 2009 година когато учителят Тери Шей внася в класната стая книгата на Питър Рейнолд „Точката“. Точката е история на грижовни учители, които искат да вдъхнат на своите ученици смелост и увереност в собствените им способности и самочувствието „Аз мога“.

Тържествено откриване на новата учебна година

В 9:00 часа на 15. 09. 2017 г. започна тържественото откриване на учебната 2017/2018 година. Своите приветствия поднесоха директорът Любка Найденова, обл. управител Албена Георгиева, зам. кмет Десислава Тодорова, представителят на РУО Видин г-жа Галя Павлова - ст. експрт по български език и литература. Тържеството продължи с празнична програма. Първокласниците и учениците от подготвителна група проведоха своя първи вълнуващ урок. Успешна, ползотворна и спокойна нова учебна година!

Международен ден на грамотността 2017

На 8 септември 2017 година, малко преди старта на новата учебна година бъдещите четвъртокласници от класа на Колетка Павлова, учители и родители за трета поредна година отбелязаха международния ден на грамотността. Този ден е обявен от Юнеско за такъв през 1965 година. Честван е официално през 1966 г. С презентация, четене на откъси от любими книжки, отгатване на гатанки и импровизирана драматизация на популярна българска народна приказка учениците показаха, че обичат четенето. Радио Видин направи репортаж. Снимки: Красимир Каменов-радио Видин, Колетка Павлова

N - измеримо - премиера - 21. 06. 2017

Читалище "Цвят 1870" бе домакин на литературен салон на дружеството на видинските писатели, в който водещата на салона - Диана Сиракова и редакторът Ненчо Славчев представиха новата книга на нашият колега - талантливата авторка Зорница Климентова "N - измеримо". Сред гостите на премиерата бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, директорът на СУ "Любен Каравелов", гр. Видин - Любка Найденова, представител на РБ "Михалаки Георгиев", колеги и приятели на авторката. Специален гост бе Красимир Михайлов, който изпълни няколко песни. Книгата "N- измеримо" е сборник от разкази, обособени в три раздела: I - На тези, които са!; II- На низшите духом; III - На тези, които.... Успех на книгата и Зори Климентова!

Математическа лингвистика - проект "Твоят час" - финал

Интересно и забавно приключи своята дейност за учебната 2016-2917 година по проект "Твоят час" групата по интереси "Математическа лингвистика" на ст. учител в прогимназиален етап Елка Петкова - преподавател по математика. Гости на заключителната дейност бяха колеги и родители.

Клуб "Млади възрожденци" - проект "Твоят час"

Май месец бе заключителната дейност на клуб "Млади възрожденци" с ръководител ст. учител в прогимназиален етап Ваня Гергова. - преподавател по история. Мероприятието бе проведено в училищния музей. Гост на тържеството бе директорът на училището Любка Найденова.

Математика - VII клас - проект "Твоят час"

На 8 юни 2017 година се състоя заключителното мероприятие на групата за преодоляване на обучителни затруднения по математика по проект "Твоят час" с ръководител г-жа Виолета Цокова - старши учител в прогимназиален етап. Сред гостите бяха главен учител в начален етап Красимира Иванова, старши учител в начален етап Ася Нешова, родители. Учениците показаха придобитите знания и това, че математиката трудна може да бъде забавна и интересна.

"Палави усмивки" - проект "Твоят час"

На 06. 06. 2017 в съвместна изява в салона на Военен клуб Видин, ДТГ "Палави усмивки" по проект "Твоят час" и литературен клуб "Иван Деспотов" показаха създаденото през годината, както и произведенията, с които участваха на 55-тия национален рецитаторски конкурс в гр. Враца. Сред официалните гости бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, г-н Анжело Методиев, зам.-областен управител на Видин и г-жа Десислава Тодорова, зам.- кмет на Община Видин, представители на РБ "Михалаки Георгиев", читалище "Цвят", главен учител Красимира Иванова от СУ "Любен Каравелов". В края на тържеството децата, завоювали трето място на националния конкурс получиха своите индивидуални грамоти и награди. Учениците от ДТГ "Палави усмивки" бяха наградени с грамоти за отлично представяне през годината в дейности и изяви по проекта.

В света на професиите

Заключително мероприятие на учениците от начален и прогимназиален етап по проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" -"В света на професиите" се състоя на 31 май 2017 година в СУ "Любен Каравелов", гр. Видин. Нашето училище е единствено в областта, включено в инициативата Оперативна програма "Наука и интелигентен растеж". В края на мероприятията учениците се забавляваха с актьора Ники Станоев-възпитаник на СУ "Л. Каравелов".

Годишно ателие - проект "Твоят час"

На 29 май 2017 година ателие по изобразително изкуство "Усмивка" - група по интереси по проект "Твоят час", проведе заключителното си мероприятие. Учениците и ръководителката Анриета Томова - учител в начален етап подредиха изложба от свои творби, изработени през годината и рисуваха на асфалт. Гости на годишното ателие бяха родители, колеги и деца от други групи по проекта. Събитието бе отразено от радио "Видин".

55-ти Национален рецитаторски конкурс

На 27 май 2017 година представителна група от девет ученици от ДТГ "Палави усмивки" по проект "Твоят час", носеща името на училищния вестник "Жар", спечели третото място в раздела за групови изпълнения на 55-тия Национален рецитаторски конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза в гр. Враца. Те представиха композицията на г-жа Диана Сиракова "Учете се мои птички" по текстове на Христо Ботев и нашият патрон Любен Каравелов". Първа награда не бе присъдена. В категорията деца до 14 години с индивидуално изпълнение на стихотворението "Патриот" на Хр. Ботев, участва Катрин Свиленова от "Палавите усмивки". Глория Петрова от 7-в клас и Светли Каменов от 6-а клас също взеха участие, но като част от групата на ЕТС "Иван Деспотов" - гр. Видин. Поздравления за талантливите ученици на СУ "Любен Каравелов"!

Детски полицейски управления

На 26 май 2017 в двора на СУ "Любен Каравелов", гр. Видин областна дирекция на МВР организира тържествено закриване на учебната година на детските полицейски управления в областта. Учениците видяха демонстрации с полицейски кучета, гонка и задържане на престъпник, управление на полицейски мотоциклет. Бе подредена и изложба от рисунки на децата, участвали в конкурс на тема: "Аз и детското полицейско управление". Старши комисар Янко Янколов - директор на областна дирекция на МВР награди победителите. Награди получиха и всички детски полицейски управления.

24 май 2017

Ученици и преподаватели от училището ни се включиха в тържественото шествие за отбелязване на 24 май - денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Тържествената церемония по награждаване на изявени преподаватели и дейци на културата се състоя в залата на драматичен театър Видин. Кметът на града награди номинираните със званието "Учител на годината" в системата на образованието. Плакет и грамота за приза "Учител на годината" в начален етап получи нашият колега Камелия Михайлова. Сред номинираните в прогимназиален етап бе и друг наш колега- Ангелина Иванова. Тя бе наградена с грамота. Поздравления за достойните ни колеги!

Концерт за празника и награждаване

С концерт на вокалната група с ръководител старши преподавател по музика в прогимназиален етап Ангелина Иванова, слово и награждаване от директор Любка Найденова, на 23 май тържествено бе отбелязан денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Грамоти за отличен успех и заети призови места в регионални и национални конкурси получиха изявените ученици от СУ "Любен Каравелов". Бяха отличени и преподаватели за високи постижения, творчество в работата и издигане имиджа на училището.

Четенето лесно, писането лесно-заключително мероприятие

На 26 май 2017 групата за преодоляване на обучителни трудности по проект "Твоят час" - "Четенето лесно, писането лесно" с ръководител старши преподавател в начален етап Цеца Начева проведе заключителното си публично мероприятие. В края учениците получиха за доброто си представяне и напредък през годината грамоти и символични награди.

Заключителна изява обучителни затруднния IVклас

Своята заключителна изява осъществи на 23 май 2017 г. старши преподавател в начален етап-г-жа Красимира Панова -ръководител на група за преодоляване на обучителни затруднения по матемаика. След демонстриране на уменията при решаване на различни по трудност задачи, учениците получиха грамоти и награди.

Слава вам, творци велики" - проект "Твоят час"

На 18 май в СУ "Любен Каравелов", ДТГ "Палави усмивки" по проект Твоят час, проведе тържествена изява за отбелязване на деня на българската просвета, култура и на славянската писменост 24 май със специалното участие на НЧ "Светъл ден" и ЛК "Иван Деспотов". Гости на тържеството бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Видинска митрополия, на регионална библиотека "Михалаки Георгиев", младата писателка Лора Цветанова, г-жа Бона Рангелова-бивш директор на училището, учители от някои детски градини, Веска Димитрова-бивш колега, ръководството на училището. В края на тържеството бяха наградени учениците, носители на национални награди в конкурси и състезания от училището ни: Светлина Цветанова, Глория Маркова от 7- в клас, Даная Любенова и Владимир Стойнов от 3 -г клас.

Вечер на математиката -проект "Твоят час"

На 18 май 2017 в актовата зала на училището се проведе заключителната публична изява по проект "Твоят час" за развитие на творческите способности на учениците в училище на групата по математика с ръководител главен учител в начален етап Красимира Иванова. Гости и жури на занимателните и състезателни игри бяха преподавателите по математика в прогимназиален етап-старши учители Елка Петкова и Виолета Цокова., Таня Микова. Присъстваха родители, ученици от вторите класове и техните преподаватели.

Заключителен концерт "Хоро се вие, извива"

На 11. 05. 2017 година групата по народни танци "Хоро се вие, извива" по проект "Твоят час" за развитие на творческите способности на учениците в училище представи своята заключиелна публична изява. Ръководител на групата е г-жа Веселка Иванова. Учениците показаха добрите умения, придобити в заниманията по проекта, Водещите запознаха публиката с характерните особености на хората , различни за етнографските области на България. С песни и с интересни сценки, куклен театър, се включиха и учениците от ДТГ "Палави усмивки", която работи по същия проект. Снимки: Колетка Павлова

Ден на Европа - открит урок

На 09 май 2017г. в ЦДО-II клас , II група бе проведен открит урок на тема „Ден на Европа“. През цялата година учениците се подготвяха като изготвиха табла със символите на страните от Европейския съюз. Те представиха свои индивидуални работи, с които разходиха гостите в европейските страни, работиха по групи върху задачи, свързани с историята ни и природните забележителности. Бе изпълнен химна на България. Заниманието премина под ръководството на Албена Захариева – учител в начален етап и гостът-малкият пътешественик Лъчезар Виталиев.

Проект "Твоят час" - Приказки на английски език

"Приказки на английски език" - заключителен спектакъл от 4 май 2017 на учениците от групата по английски език на мис Зорница Виденова по проект "Твоят час" за развитие на творческите способности на учениците. Сред гостите бяха представители на РБ "Михалаки Георгиев" -чуждоезиков отдел, ръководството на училището, родители. Талантливите ученици показаха завидни способности не само чрез актьорското си изпълнение, но и с владеенето на чуждия език . Поздравления за мис Виденова за празника на английския език, който поднесе! /снимките са повечко, но децата ни са умни и талантливи в училището Вселена - СУ "Любен Каравелов".

Проект "Твоят час" - иформационен ден

На 03. 05. 2017 СУ "Св. св. Кирил и Методий" бе домакин на информационния ден на дейностите на групите от Видинска област по проект "Твоят час"- "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Събитието е организирано от Регионално управление на образованието. То бе открито от началника на управлението-г-жа Марийка Василева. В него взеха участие 300 ученици от областта. Изявиха се духови оркестри, вокални и танцови групи, драматизации на английски език, гимнастика. В залата на училището-домакин бе представена изложба от групи по приложно, изобразително изкуство, технологии и предприемачество. В 3 зали бяха представени презентации, свързани с дейности по проекта.

 "Твоят час" - група за обучителни затруднения II клас - публична заключителна изява

На 3 май 2017 година Петра Борисова старши учител начален етап направи заключително мероприятие по проект "Твоя час" с учениците от групата за обучителни затруднения II клас. Интересни задачи, викторина и награди предизвикаха децата да бъдат мотивирани и да покажат успехите си от дейностите в часовете. Сред гостите бяха колеги, родители.

Ромео и Жулиета - спектакъл - проект "Твоят час"

На 26 .04 2017 театрално студио "Аспект" с ръководител старши учител в прогимназиален етап и преподавател по български език и литература г-жа Катя Попова направи своя публична изява по проект "Твоя час"-"Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Учениците представиха спектакъла "Ромео и Жулиета" по Щекспир. Сценарист и режисьор е г-жа Попова. Сред гостите бяха началникът на РУО Видин - Марийка Василева, Галя Павлова старши експерт по български език и литература, журналисти и медии, представители на читалище "Цвят", директори на училища, родители, колеги.

"Приказен свят" - гостуване на РБ "Михалаки Георгиев"

На 26. 04. 2017 г. от 14 00 часа в Център за Обучение Изкуство и Култура /Турската поща/ - Към Регионалната библиотека в град Видин, бе представена новата книга "Приказен свят" на Лора Цветанова. Гости на мероприятието бяха учениците от 3- г клас на СУ "Любен Каравелов", гр. Видин, които зарадваха младата авторка с изпълненията на нейни стихчета за деца, интересни въпроси, прочит на приказки от новата й книга и поздравиха всички с няколко красиви български песни.

Среща по проект "Твоят час" с група от СУ "Христо Ботев", гр. Козлодуй

На 31 март 2017 нашето училище бе домакин на среща на преподаватели и ученици от СУ "Христо Ботев", гр. Козлодуй, работещи по проект "Твоят час", "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Училището в Козлодуй е едно от водещите профилирани училища в общината. Те споделиха своя опит и презентираха училището си. Учениците от група "Палави усмивки" поздравиха гостите с няколко песни, а участници в "Математическа лингвистика" с ръководител г-жа Елка Петкова зададоха интересни задачи.

"Хоро се вие, извива" и "Smile" - проект "Твоят час"

На 21 март 2017 година групите по интереси по проект "Твоят час"-"Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учение чрез дейности, развиващи знания, умения и компетентности, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" - "Smile" с ръководител Ангелина Иванова - старши учител по музика в прогимназиален етап и Веселка Иванова-старши учител в ЦДО начален етап - група за народни танци "Хоро се вие, извива" направиха съвместна публична изява по проекта. Учениците на г-жа Ангелина Иванова представиха обичая "Лазаруване", а малките танцьори от начален етап показаха уменията си в танцуване на народни хора.

XX еко конкурс 2017

На 22 март 2017 в СУ "Любен Каравелов", гр. Видин в присъствието на представители на РУО Видин, зам. кмета на общината В. Пасков, журналисти, преподаватели и ученици от видинските училища, туристическо дружество "Бонония", организира отбелязването на Световния ден на водата с изложба; награждаване на участниците в XX еко конкурс; забавна томбола с награди; избор на мини мис и мис Екология. Наградите бяха връчени от видния еколог Богомил Петров и Зоя Младенова. Учениците от клуба по екология към училището ни прочетоха и своето послание. Своят поздрав към гостите поднесе вокална група "Палави усмивки" от 3 г клас с ръководител Колетка Павлова.

 Пролетен концерт

На 21 март 2017 в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" се състоя пролетен концерт на две от групите по проект "Твоят час" с ръководители Ангелина Иванова и Веселка Иванова. Учениците пяха народни песни, свързани с лазаруване и показаха уменията си в народните танци.

Много песни България има

Тържествен мултимедиен спектакъл на литературен клуб "Палави усмивки" към проект "Твоят час" , посветен на Националния празник 3 март и 139 годишнината от освобождението на България.

22 февруари 2017 - Ден на розовата фланелка

С рисунки, постери, розови тениски-баджове, послания и живо сърце, учениците от СУ "Любен Каравелов"- Видин се включиха в инициативата по отбелязване на международния ден за борба с насилието - Деня на розовата фланелка. Всяка последна сряда на месец февруари е Ден на розовата фланелка. На този ден децата в много училища по света и у нас решават да се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище". У нас този ден се отбелязва за четвърта поредна година. Насилието в учебните заведения е на второ място, след това в семейната среда. У нас над 100 училища официално подкрепят инициативата. Денят има и своя история. През 2007 година един ученик в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото си той става обект на агресия и насилие от свои съученици. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището. Оттогава последната сряда на февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег.

Лъвски скок 2017

В навечерието на отбелязване на 19 февруари - 144 години от обесването на Васил Левски в СУ "Любен Каравелов" се проведе традиционното състезание по лъвски скок. Победителите получиха медали и грамоти.

Урок по ЗИП Информационни технологии

На 01. 02. 2017 в трети "г" клас на ст. учител в начален етап-Колетка Павлова, се проведе урок по ЗИП информационни технологии, с който учениците се включиха в инициативите по отбелязване на 7 февруари-международен ден за безопасен интернет. Гости на урока бяха зам. директор Г. Нетова, и пед. съветник-М. Митева. Чрез представената презентация и коментари учениците учениците споделяха за значението и опасностите в интернет. Разбраха, че за да се забавляват и учат онлайн е необходимо да спазват определени правила. Знанията бяха затвърдени с решаване онлайн на 4 авторски теста и състезателни образователни игри на К. Павлова. За целта всеки ученик имаше таблет или смарт телефон. По екипи изработиха Lapbook постер с правила за безопасен интернет. Оцениха и класираха рисунки с емотикони. Урокът бе иновационнен, полезен и забавен.

Моята професия в полза на хората

На 17 януари 2017 година ЦДО IV клас - II група с ръководител г-жа Зоя Младенова и I-б клас с класен ръководител Зорница Климентова в съвместен урок на тема "Моята професия в полза на хората". Професията "оператор на земеделска техника" представи Калин Йорданов. За професиите митнически инспектор, помпиер с децата разговаря Иван Иванов.

"Отвличането на дядо Коледа" - спектакъл

В последния учебен ден преди Коледа 23 декември 2016, учениците от литературен клуб "Палави усмивки" с ръководител Колетка Павлова поднесоха на малките ученици забавния спектакъл по сценарий на Диана Сиракова "Отвличането на дядо Коледа". В спектакъла взеха участие и децата от певческата група на г-жа Ангелина Иванова. Това бе поредна публична изява на двете групи по проект "Твоят час" на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г.

Коледен карнавал

В навечерието на Коледа преподавателите на ЦДО първи и втори клас организираха за своите ученици Коледен карнавал с клоун, Снежанка и дядо Коледа.

Коледна фотосесия

В навечерието на светлия християнски празник учениците на мис Зорница Виденова, включени в групата по английски език по проект "Твоят час" на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", направи своята красива фотосесия.

Календари с ценни съвети

В рамките на проекта ЗАЩИТА И БЕЗОПАСНОСТ ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ и с цел разпространение на знанията за безопасността в интернет, преди Коледа направихме стенни и джобни календари, на които записахме важни съвети за безопасността на децата във виртуалния свят. Джуджетата на дядо Коледа старателно ги подготвиха за подарък на всеки в училище. Подарихме на всяка класна стая и кабинет стенен календар, а на всяко дете - джобно календарче с ценните съвети. По този начин ще бъдем по-спокойни за безопасността на нашите деца в интернет.

Световен ден за възпоменание

На 18 ноември с поредица от дейности през седмицата, в СУ " Любен Каравелов", гр. Видин бе отбелязан 20 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи. Конкурс за рисунка и литературно творчество на тема "Улицата е опасна, бъди внимателен!", обучителна презентация и викторина за учениците от начален етап, послания към водачите на МПС, изложба и награждаване на победителите са част от мероприятията. Те имат за цел да привлекат вниманието на учениците и техните родители към спазването на правилата за безопасно поведение на пътя и опазване на живота. С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в много страни по света се отдават почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия. България е една от тези държави в света.

Проект „LET’S TUNE IN TO EUROPE“

В началото на месец ноември наши колеги посетиха Италия във връзка с нов проект по програмата „Еразъм+“, по който ще работим до 2018 г. Проектът „LET’S TUNE IN TO EUROPE“ е с музикална насоченост и ще се изпълнява съвместно с училища от Италия, Испания, Латвия, Естония и Полша.

Празник 2016

На 4 ноември СУ "Любен Каравелов", Видин чества поредната година от столетната си история. Бе проведена традиционната щафетна обиколка на училището и връчена преходната купа на отбора победител- 5 а клас.В актовата зала отбелязването на празника продължи с мултимедийна композиция по текст на Д. Сиракова, техническа изработка - К. Павлова: "За будителите -слово и песен", изпълнена от младата група на литературен клуб "Иван Деспотов" пред учениците от начален етап. По-големите възпитаници на училището се запознаха с живота и делото на своя патрон чрез видео доклад на К. Павлова и текст на М. Найденова - бивш преподавател по история в училището. Всеки клас проведе и час на класа, посветен на Любен Каравелов. Снимки: К. Павлова, М. Митева, В. Ванкова.

Урок по родолюбие

На 27 октовмри 2016г. в актовата зала на училището се проведе урок по родолюбие за учениците от четвъртите класове с Иво Иванов. Чрез интересна беседа, изложба на старинни оръжия, децата разбраха повече за България и силния дух на българските борци за свобода.

Международен проект

От 22 до 26 октомври 2016 г. учителите и учениците от СУ „Любен Каравелов“ – Видин бяха домакини на проектна среща (дейности за учене, преподаване и обучение) по проект „Защита и безопасност във виртуалния свят“, финансиран от Програма „Еразъм+“ на ЕС. Проектната среща е четвърта по ред. В нея взеха участие 13 възрастни – учители и служители от Гърция, Кипър, Полша, Португалия и Турция, както и 5 полски ученици. Програмата на срещата беше наситена със събития, чиято цел беше да се покаже, че животът във виртуалния свят може да има алтернатива – игри, образователни екскурзии, работни ателиета на открито. На 23.10.2016 г. проектната група участва в интерактивно обучение за опасностите в Интернет, проведено от Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет – София.

Аз познавам Видин

Състезанието "Аз познавам Видин" се провежда по традиция в навечерието на духовния празник на Видин - 26 октомври -Димитровден. Тази година негов домакин бе видинската библиотека. Учениците от шести клас с госпожа Ваня Гергова за пореден път успяха да запазят символичния ключ на града за СУ "Любен Каравелов", който им бе връчен от кмета на града. В училище традиционно победителите бяха поздравени от директор Любка Найденова. Снимките от състезанието са от страницата на регионалната библиотека.

Национална седмица на четенето 2016

От 10 до 14 октомври се проведе втората Национална седмица на четенето в изпълнение на плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020 г.). В СУ "Любен Каравелов" във всеки от дните бяха осъществени различни дейности. Учениците се срещнаха и заедно четоха с изявени личности в областта на словото и изкуствата; осъществиха "Чети с мен" с родители, по-големи братя и сестри, ученици; играха в "Отгатни ме или Гатанките -що е то?"; четоха и драматизираха в "И четец съм, и актьор съм"; изработиха lapbook за приказките.

„Знам и мога в интернет“

На 29 септември 2016 г. над 260 служители на Теленор България заедно с експерти от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ) се срещнаха с над 10 хиляди български деца от над 60 училища в цялата страна. Нашето училище единствено в града посрещна доброволеца от Теленор бате Любо – бивш възпитаник на училището, който по занимателен начин припомни на децата от начален етап как да използват интернет безопасно. Образователната игра „Знам и мога в интернет“ на килима от винил бе в помощ на децата да се запознаят с различни рискови ситуации, свързани с тормоза в интернет и да усвоят успешни стратегии за справяне с тях. Събитието се проведе в рамките на международната инициатива „Бъди умен, бъди мил“ на Теленор. Проучвания сочат, че онлайн тормозът е проблем в почти всички училища в България и Европа. Темата е много важна, което изисква децата да мислят по нея и да могат да я обсъдят с връстниците си и с по-възрастните хора около себе си.

Международен ден на точката

На 15 септември се отбелязва Международния ден на точката. За втора поредна година учениците на Колетка Павлова, заедно с родители, приятели, колеги, отбелязват деня на творчеството, инициативността, на това да повярваш, че можеш. Споделят своите творчески знаци в международния клуб на точката, в който класът е регистриран. Така са част от над 100-те държави в света, подкрепящи идеята.

15 септември 2016

Тържествено откриване на новата 2016/2017 учебна година в СУ "Любен Каравелов", гр. Видин с приветствие от директора на училището Любка Найденова, гостите от Областна управа, Община Видин, програма от учениците и бъдещите първокласници. Ползотворна и успешна учебна година по пътя към знанието!

Международен ден на грамотността - 2016

На 8 септември в СУ "Любен Каравелов" ученици от трети "г" клас, родители, учители и приятели отбелязаха заедно с различни дейности Международния ден на грамотността. Международният ден на грамотността се отбелязва на 8 септември. Обявен e от ООН на 17 октомври 1965 г. и честван за пръв път през 1966 г. Призван е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността. През 2002 г. Общото събрание на ООН (с Резолюция № A/RES/56/116) обявява „Десетилетие на грамотността на ООН“, а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за „Десетилетието“ (Резолюция № A/RES/57/166). ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите, предвидени в инициативата.

Туристическа реклама на Бългрия

На 13 юни в Актовата зала на училището ни се проведе конкурс за презентиране на България като предпочитана туристическа дестинация. Екип от ученици на шестите класове със свои презентации, клипове, традиционни български ястия, , народни носии, рекламни материали, песни и стихове, съвместно с катедрата по български език представиха красотата на българската природа, богатството на нейната история и обичаи. Мероприятието бе уважено от народния представител Филип Попов, от директора на училището г-жа Любка Найденова. Компетентно жури от преподаватели оцени най-високо екипа на рекламна агенция "България над всичко" от VI "а" клас. Гостите имаха възможност в края да дегустират българското кисело мляко, мед, питки с шарена сол, баница, козунак.

Oбучителни дейности за учители и ученици в Полша

Екип на СОУ „Любен Каравелов“ бе на работна визита във връзка с обучителни дейности за учители и ученици в Полша. В рамките на 5 дни - от 22 до 26 май 2016 г. двама учители и 6 ученици усъвършенстваха знанията си как да не допускат и да противодействат на кибертормоза в училището. Обучението бе в училището от град Подбиезиска, Полша, което е координатор и поредният домакин на проектна среща по проекта ни "Защита и безопасност във виртуалния свят". Освен с нови знания, нашите шестокласници се сдобиха и с нови приятели - от Полша, остров Крит и Турция. Запознаха се отблизо с живота в Полша, тъй като бяха настанени в приемни семейства. През октомври предстои проектна среща в нашето училище. От нас се очаква да покажем на гостуващите деца от партньорските училища, че има алтернатива на живота във виртуалния свят - и тя е реалното общуване, изкуствата, спорта.

Проект „Да намалим отпадъците“ (“Litter Less“)

Ден за действие с общността /04. 06. 2016/ във връзка с работата по проекта „Да намалим отпадъците“ (“Litter Less“), на Българско движение „Син флаг“, финансиран от Фондация WRIGLEY чрез Международната координация на Програма „Екоучилища“. Днешното събитие е съчетано с инициативата за почистване на България на 04.06.2016 година и с отбелязването на 5 юни – световен ден на околната среда. Дейности: музикална програма; изложба от отпадъчни материали, щанд-работилници „Втори живот на отпадъците“; разделно събиране на хартия; раздаване на бюлетини, призоваващи гражданите да събират разделно и да рециклират, както и такива, представящи дейността на училището по проекта; еко ревю; изложба от рисунки, компютърни рисунки, снимки и постери; награждаване на ученици, отлично представили се в национални състезания по природни науки. Нашият призив: Да намалим отпадъците и да им дадем втори живот! Да живеем разумно! Да пазим природата!

2 юни 2016

С празничен рецитал по стихове на Хр. Ботев, песни, поднасяне на цветя пред паметника на поета и отдаване на почит, нашето училище се включи в тържественото честване на 2 юни-ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Тържества в края на II-IV клас

С тържествени уроци, празнична програма пред родителите, учениците завършиха училище и получиха своите документи и награди за отличен успех, активно участие в дейности и конкурси на 1 юни - международен ден на детето.

Лудо кубче

Малката група на литературен клуб "Иван Деспотов"- ДТГ "Жар" към училище "Любен Каравелов" закри на 31 май своята творческа година със спектакъла "Лудо кубче" - композиция на Диана Сиракова по текстове на Ненчо Славчев и Валери Петков. Бе връчена и благодарствена грамота за майката, изработила костюми на калинката, двете врабчета и тревичките.

24 май в училище - 2016

С невероятен спектакъл "В началото бе словото", дело на екип от катедра БЕЛ - Катя Попова, Илияна Тачева и колегите Мария Митева, Зорница Виденова, /фото- К. Павлова/, в СОУ "Любен Каравелов" бе отбелязан 24 май- ден на българската просвета и култура. Гости на тържеството бяха г-жа Марийка Василева - Началник на РИО - Видин, зам. областният управител на Видин -Албена Георгиева, представители на Регионална библиотека- Видин. Бяха наградени и изявени ученици от г-жа Любка Найденова-директор на училището, създала най-красивата и функционална училищна зала. Аплодисменти и за нашите колеги, носители на приза "Учител на годината"- Наташа Радулова и Виолета Цокова.

Открит урок -3 "в" клас

Открит урок по български език при госпожа Таня Бойчева в III-в клас, състоял се на 28 април 2016г.

22 април-Ден на Земята

С разнообразни дейности: посещение на галерия, музеи, крепост "Баба Вида", опознаване на растенията в крайдунавския парк, участие с рисунки в общоградските мероприятия и своя изложба от такива, спорт и игри, засаждане на 2 дръвчета, почистване и екскурзия до столицата с посещения на Националния исторически музей и природонаучния, учениците и преподавателите от СОУ "Л. Каравелов" - Видин се включиха в отбелязване на Международния ден на Земята. За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Открит урок - Пролетни празници

На 21 април 2016 година г-жа Красимира Панова и нейният клас - 3 "г" представиха пред РИО- Видин, учителите от училище и от Ресурсен център и родители открит урок по литература на тема "Пролетни празници".

Приказки на английски език

Драматизация на английски език на приказките "Житената питка" и "Червената шапчица" и модно ревю с представяне на английски – прекрасен спектакъл, подготвен от г-жа Зорница Виденова, ученици от трети и четвърти клас, в партньорство с чуждоезиков отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", гр. Видин. Истински цветен празник за талантливите и можещи ученици, преподавателката им мис Виденова и зрителите в препълнената ни актова зала.

Открит урок ПИГ - занимания по интереси

Открит урок пред колеги и родители в ПИГ -занимания по интереси на тема "Пролетни празници" при госпожа Анриета Томова.

Аз знам и мога - открит урок по ЧО - IV клас

Открит урок по Човекът и обществото на тема " Аз знам и мога", посветен на IV част от проекта "Аз обичам България", свързан с исторически личности и събития от нашата история - финал на проекта.

Открит урок във втори клас

На 28 март 2016 във втори "г" клас се проведе открит урок пред родители и колеги по Околен свят на тема "Как да растем здрави и силни". Учениците представиха уменията си за работа в екип чрез изработените от тях интерактивни книжки - lapbook. Бяха демонстрирани работа с електронен учебник - онлай, онлайн решаване на тестове и работа с приложения от преподавателя- К. Павлова.

Обучение БАК

В началото на месец април в училище се проведе обучение по БАК с представители на пожарната служба- включващо успешна и бърза евакуация на учениците, демонстрация на гасене на пожар, оказване на първа помощ на пострадали при БАК.

25 март - Ден на търпението

С различни инициативи, учениците от СОУ "Любен Каравелов" се включиха кампанията по отбелязването на 25 март като Ден на търпението. Целта е да се повиши единството и толерантността между хората. Ученици от 1 клас посадиха дърво на търпението, раздадени бяха послания, изработени постери, кръг на търпението и още интересни и поучителни за учениците дейности във връзка с инициативата.

Проектна среща в Кипър по проекта ни по ЕРАЗЪМ+

От 15 до 20 март 2016 г. екип от преподаватели на нашето училище бе на работна визита в гр. Пафос, Кипър по проекта „Защита и безопасност във виртуалния свят“, финансиран по Програма „Еразъм+“. Посетихме начално училище в Пафос, запознахме се с кипърските деца и колеги, присъствахме на лектории и обучение от квалифицирани кипърски специалисти, представихме и един случай на кибер тормоз от нашето училище.

Награди "Екопак" - март, 2016

На 14 март, 2016г. нашето училище бе домакин и големият победител в съвместната информационно-образователна инициатива на "Екопак България" и Община Видин - "Стани екогерой". В играта са участвали над 1300 деца от 11 училища. Кметът на града ни Огнян Ценков връчи наградата на училището ни - мултимедиен проектор и грамота. "Училището ще продължава да гради традициите си в екологичното образование", това са думите на нашият директор г-жа Любка Найденова. Наградите на децата / таблети, ваучери и книги/ бяха раздадени от техническия директор на "Екопак" инж. Румен Шурлиев.

3 март 2016

Във Видин тържествено бе отбелязан 3 март - Националният ни празник. С шествие на представители на видинските училища, предвождани от знаменните групи, от музей "Конака" до площад "Бдинци", празникът продължи с издигане на българския флаг, слово на кмета на града - г-н Огнян Ценков, на видинския митрополит Дометиан. Бяха поднесени цветя и венци в памет на загиналите за свободата. По традиция пред гражданите бе представена и възстановка на освобождението на Видин.

138 години свободна България

На 02. 03. 2016г. в Актова зала "Стефан Еленков" на СОУ "Любен Каравелов", Детска театрална група "Жар" към Литературен клуб "Иван Деспотов" - Видин тържествено отбеляза с представяне на 2 свои групи и с 2 различни представления 138-та годишнина от Освобождението на България. Така младите българчета почетоха Националния празник 3 март с родолюбиви слова, възрожденски песни, видео за най-значимите събития от историята ни, с които трябва да се гордеем. Възпитаниците на клуба - ученици от Начален етап, показаха, че знаят и милеят за българската история, познават и тачат творчеството на нашите възрожденци, че са достойни малки граждани на своята родина.

 Депо за отпадъци-Видин

Посещение в Депо за отпадъци-Видин. Участници в проекта" Да намалим отпадъците"-трети и шести класове при СОУ "Л.Каравелов", гр. Видин.

Различният поглед към млечните продукти

На 25. 02. 2016 година екип „Милк Енерджи“ от ПГ „Асен Златаров“ – Видин гостува на учениците от Начален етап в СОУ „Любен Каравелов“. С богата информация за хранителните качества и свойства на млечните продукти, забавни въпроси, игри и презентации учениците от ПГ „Асен Златаров“ представиха своя проект „Различният поглед към млечните продукти“. Децата получиха флаери, дребни сувенири, имаше и дегустация на млечни продукти. Нашите ученици изявиха желание да върнат визитата, гостувайки на екипа на ПГ „Асен Златаров“.

Киберскаути

Киберскаути от нашето училище взеха участие в церемонията по награждаването в Национален конкурс "Най-добри киберскаути", в който се класираха на трето място страната. Церемонията се проведе в НДК - гр. София. Киберскаутите взеха участваха на живо в BTV и в конференцията на бъдещето "Какво ДА и какво НЕ за няколко лайка повече?". Снимки: Мария Митева - ръководител /личен архив/

Национална седмица на четенето

Министерството на образованието организира за първи път от 7-и до 12-и декември Национална седмица на четенето, като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Нашето училище се включи с поредица от мероприятия за всеки ден от седмицата, които се провеждат с ученици, родители, публични личности в областта на словото и културата, медиите. Такива са: състезание за най-добър разказвач на приказка – I клас, състезание за най-добър четец на приказка – II и III клас, състезание по правопис – IV клас, официално откриване на класната библиотека на II г клас, състезание за най-добър четец в отделните класове, „Да четем заедно“ - съвместно с родители любими книги – по класове, информационна среща с родители на ученици, които имат проблеми в езиковото развитие – по паралелки и много други. Предлагаме Ви снимки от първите 3 дни на Националната седмица на четенето в СОУ "Любен Каравелов", гр. Видин.

15 ноември- Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

На 17. 11. 2015 по инициатива на комисията по БДП към СОУ „Любен Каравелов“, гр. Видин с няколко интересни изяви, за поредна година бе отбелязан 15 ноември – световен ден за възпоменание на жертвите от пътно- транспортни произшествия и катастрофи. Гости бяха служитителите на отдел Пътна полиция полицаите Асенов и Христов, директорката на училището Любка Найденова, която даде старт на дейностите, пом. директор г-жа Б. Младенова. В обновената Актова зала на училището първокласниците и учениците от подготвителната група, учители и родители се запознаха с историята и причините за отбелязване на тази ден като събитие от световно значение в календара чрез презентация. Със скеч по темата за пътна полиция и гражданите, представен от Светли и Глория от Литературен клуб „Иван Деспотов“, бе разведрена обстановката. Със забавни слайдове с гатанки и задачки, малките първолаци, учениците от II –г клас и ПИГ- 4 клас, показаха, че добре знаят правилата за безопасност на улицата, познават пътните знаци. В 12:00 часа заедно – деца и пътни полицаи пуснаха в небето 15 /заради датата тази година 15 ноември/ балони с цветовете на светофара –зелени, жълти и червени . На детски ръчички, символизиращи тези важни светофарни цветове, се съдържат послания за безопасно шофиране и опазване на живота.

105 години СОУ "Любен Каравелов"

На 6 ноември 2015 отбелязахме 105 годишнината от основаване на училището. Празничният ден започна с традиционната щафетна обиколка и награждаване на отбора – победител, както и на призьорите в училищния конкурс. Бяха поднесени цветя пред барелефа на Любен Каравелов. В училищния музей на образованието под надслов „За вас будители с песен и слово“, участниците от Литературен клуб „Иван Деспотов“ и ДТГ „Жар“ поздравиха гости и преподаватели с песни, изпълнения на композиции по стихове на Любен Каравелов и Хр. Ботев, както и на лично творчество. Изложба на рисунки „Моето училище през погледа на поколенията“, фотоизложба на тема „Училище „Любен Каравелов“ – училище на слънчевата педагогика“, тържествен педагогически съвет с награди, поздравителни адреси и благодарности, представяне на книгата на нашата ученичка Илона Кидикова - са другата част от мероприятията, изпъстрили с многообразието си празника. Вечерният спектакъл „Един дълъг вървеж под звездите“ , поставен на обновената сцена на Актовата ни зала е по мотиви от „Малкият принц“ на Екзюпери. Той е осъществен от екип на талантливи наши ученици, ръководени от преподавателите по български език и литература. Негов режисьор е творецът-преподавател Катя Кочанова.

Дейности по проекта "С песен невъзможното е лесно" 2013 - 2015 г.

"SMILE" (Songs Make Impossible Look Easy), в превод: "С песен невъзможното е лесно" е новият проект за двустранно партньорство, финансиран по Секторна програма "Коменски", по който ще работим през периода 2013 - 2015 г. В партньорство с Majoru vidusskola от красивия латвийски град Юрмала ще изследваме фолклорните традиции на нашите региони.

Училищни музеи

Музей на образованието и Природонаучен музей на училище "Любен Каравелов"

Училищен живот - вижте новите униформи!

Тук публикуваме запечатани вълнуващи мигове от събития, случващи се в училище.

102-ри патронен празник на училището - 31.10.2012 г.

На 31. 10. 2012 година СОУ "Л. Каравелов" отбеляза патронния си празник с тържествен съвет и спектакъл "Приказка без край...". Седмица преди това в училище се проведоха конкурси за рисунки, есе, стихотворение, проект, лапарело; викторина за живота и делото на Любен Каравелов; изложба от детски рисунки, хепанинг, творческа вечер "Слово, щрих и звук" за деца и учители творци, малък концерт "Пеем за училището". Снимките са заснети от Колетка Павлова.

Проект "Да преоткрием природата заедно"

Снимки от дейностите по проекта "Да преоткрием природата заедно - привлекателно училище за всички", реализиран през миналата и началото на настоящата учебна година.

Училищен двор

Галерия със снимки, представящи нас и нашето училище, както и обособените в него кътове, екозони и други интересни обекти.

Интериор

Снимки от училищния интериор.

100-годишен юбилей на училището

На 21 май 2010 година отбелязахме 100-годишния юбилей на училището. Вижте и вие в снимки как протече празничният ден за нас.